Forundringspose

Det var stas det!

Da jeg var yngre sånn ca 11-12 år, ble det ofte solgt forundringsposer.

Hemmelig innhold i en papirpose til en latterlig lav pris. Mener å huske de kostet 10 og 20 kroner.

Parfymeriet i gågata hadde alltid en kurv utenfor med slike poser. Het det Parfymelle tro?

Nysgjerrig som jeg var brukte jeg alltid hele ukelønna mi på disse posene. Ikke fordi det var noe fint i dem. Stort sett var det bare kosmetikk med grelle farger som ble lagt i en skuff og aldri ble brukt. Det var den følelsen av spenning når du pakket opp. Litt julaften for en tier.

Nå derimot som jeg er blitt noen år eldre….er jeg fortsatt like nysgjerrig, men på mat!

Så når jeg sitter på restaurant og ser noen får servert en forundringspose med mat….blir jeg så nysgjerrig og bare måååå bestille det.

På Thassos fikk vi servert dette og det smakte helt fantastisk. Så da analyserer jeg hva ingrediensene er og så sier jeg at det skal jeg lage når jeg kommer hjem.

Det var Lamb Kleftiko. En kjent gresk spesialitet.

Jeg tenker og tror at det er slik at alle greske spesialiteter har hver sin vri. Minst like mange utgaver som det finnes greske øyer.

Så da kan jaggu jeg ha min også. Få ingredienser, enkelt å lage…og selvfølgelig smakfullt!

Dette er til 2 personer og det er en raus porsjon:

2 skiver lammelår

2 små poteter

1 hvitløk

1 løk

1/2 paprika

10 cherrytomater

1 gulrot 

1 fetaost skive

4 ss rødvin

Dette stekes innbakt i bakepapir og aluminiumsfolie i ovnen. Det kan gjøres enklere også hvis du skal lage til flere personer. Bruk den geniale Rømertopf-gryta. (den terracotta gryta med lokk, vet du)

Start med å skjære kjøttet løs fra beinet og kutt i passende terninger. Ikke kast beinet med kjøttrester. Dette lar du steke med!

Brun det på alle sider, tilsett salt og pepper etter ønske, smak og behag…….. Hell så på 1 dl vann og trekk pannen til siden når vannet koker godt.

Mens kjøttet brunes, kutter du hvitløk, løk, potet, paprika og deler tomatene i to.

Ha dette i papiret. Jeg satte mitt papir i disse skålene for at saus og kraft ikke skulle flyte utover benken. Her kaster vi ikke bort en dråpe med god kraft, nei.

Så har du kjøttet på toppen. 

Skjær litt store terninger med fetaost og dytt innimellom kjøttet. Fordel kraften fra stekepanna og hell på en liten skvett rødvin i hver pakke……

Kanskje en liten dæsj med urtesalt eller litt timian…

Knyt igjen pakkene og sett de inn i ovnen på 175 grader varmluft i 2 timer (eller 2,5 timer..det gjør ingenting at den står litt lenger)

Kraften fra du stekte kjøttet, rødvinen, kjøttsaften som siver ut fra kjøttet samt tomatene vil utgjøre en nydelig saus som potetene i bunnen godtgjør seg i.

Løken, hvitløken og paprikaen blir bakt og får en søt og mild smak.

Slik så den ut på Thassos…..

Og slik så min ut i går….Jeg hadde jo pakkene i boller så hos meg lå all den gode kraften i bunnen.

Dette må jo være Hellas sitt svar på lapskaus tenker jeg….

Ikke masse kjeler, boller, kopper og kar å vaske. Kun en stekepanne. Lettere kan det ikke bli……

Og for oss som elsker lam……løp og kjøp. Lag retter av lam mens diskene bugner av dette fantastiske kjøttet.

Lam er jo så mye mer enn fårikål (selv om det også er kjempegodt)

Idag skal jeg ha ertesuppe. Med lettsaltet knoke, løk, gulerøtter, kålrabi og det hele… Mmmmm…og hjemmebakt loff som allerede står til heving.

Vet dere, det har jeg aldri laget før……ertesuppe altså.

Men jeg sier som Pippi: Det har jeg aldri prøvd før, så det tror jeg sikkert jeg kan klare!

Ellers blir det ikke store gjøremål for meg idag. Jeg skulle ha gjort så mye, men…..det er tross alt søndag.

Jeg får ta toppene. Litt på vaskerommet, litt ute…..og så skal jeg ta med Rolf og gå en lang skogstur. 

Nå må jeg bake ut de loffene før deigen eksploderer i bakebollen…….

 

Søndagshilsen fra meg….. Blomsterlise 🙂

 

#kleftiko #lambkleftiko #lamkleftiko #lam #hellas

Dame i sin beste alder! Er glad i alt som er godt!!! Elsker blomster, mat, reiser, familen, venninnene mine, dyr, natur og ikke minst humor og sjølironi! Bloggen har vist seg å være et sted for alle mine hageprosjekter (som mannen min elsker å fullføre for meg) og alle mine lyster når det kommer til å utforske nye oppskrifter. Som Pippi sier, dette har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg sikkert...
Posts created 160

One thought on “Forundringspose

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top