Søndagsmorgen er gull i munn….

 

Alle sover sin dypeste søvn og Rolf snorker så det durer i veggen.

Det er søndag morgen og jeg er oppe før hanen har rukket å renske stemmebåndet.

Med tid og stunder har jeg lært meg å sette pris på denne alenetiden. Søndagsmorgen er nå blitt “min” tid og jeg nyter de tidlige timene før “huset” våkner til liv.

Det er så å si den eneste dagen jeg får lest litt nyheter (som stort sett allerede har blitt gammelt nytt), jeg får lest litt blogg, klikket noen “likes” på facebook, brettet litt tøy mens deigen hever. Søndag er gjerne den dagen jeg baker noe gjærbakst til frokost. Alle liker vel nybakt, lunken gjærbakst?

De siste ukene har det blitt Foccacia med trippel ost. Under,over og midt i !

Jeg legger revet ost på bakepapiret (gjerne parmesan eller en ost med mye smak), så heller jeg over deigen og strør ost på toppen…

…før jeg river Mozzarellaost i biter som jeg dytter ned i deigen. Ja, så er det selvfølgelig en som ikke liker sprøstekt ost her i huset, så 1/4 må være uten revet ost…over og under.. ( ikke skjønner jeg at noen ikke liker stekt ost)

Dekk med plastfolie og la den heve minst 30 minutter (gjerne 45 minutter også)

Så er det bare stekingen igjen: Stek brødet midt i ovnen, 20-25 minutter på 220 grader.

Husk at osten i bunn er sprøstekt når du tar den ut. Løft den gjerne over på en rist, til den blir litt avkjølt så ikke den blir “bløt” i bunnen av varmen.

Fortsatt tidlig, stille og rolig. Bare kurring fra duene, fuglekvitter, en snorkende Rolf og meg.

Hvis været tillater det, tar jeg med meg kaffekoppen, noen biter nybakt brød, en smøreost og kniper av en paprika på veien ut i deilig vær.

Så rusler jeg litt rundt, vanner litt, gir førstehjelp til de blomstene som trenger det…

Lukter litt på erteblomstene….

…og nyter synet av peonene….mens de ennå blomstrer.

…før jeg legger en liten plan for hva jeg skal gjøre resten av dagen. Sjeldent store planer, de fleste innebærer noe hjemme rundt dørene.

Det lengste jeg beveger meg på en søndag er isåfall en tur på Lunds Gartneri i Torsnes. Alltid deilig med litt ny hageinspirasjon og ofte blir jeg fristet av noen nye stauder jeg bare mååå ha 🙂

Jeg har lagt ut “min” Foccacia-oppskrift tidligere, men om noen vil ha den på nytt så er det som følger.

Ekstra stort og luftig Foccacia:

1 kg extra fint hvetemel (tipo eller pizzamel) det går helt fint med vanlig hvetemel også.

1 ss sukker

1,5 ts salt

1 pk tørrgjær

8 dl lunket vann

1 dl olje (oliven) + 0,5 dl olje (altså 1,5 dl totalt)

Bland dette, helst i kjøkkenmaskin. Deigen skal være ganske så løs (i forhold til annen brøddeig) og virke litt kornete/grøtete.

Før du setter den til heving med plastfolie over, sprinkler du over med ca 0,5 dl olje som du smører godt rundt deigen. (Om du gjør dette, trenger du ikke ha ekstra olje over før steking, ei heller extra salt på toppen. Osten er salt nok og gir smak nok)

Sett til heving til du ser deigen når plastfolien, ca 30-45 min.

Hell deigen over revet ost (bruk bakepapir og stor langpanne), dekk med plasfolie igjen og la heve i nye 30-40 minutter.

Her plaskregner det akkurat nå, men temperaturen er det ikke noe å si på. Nå skal jeg bare få satt inn dagens foccacia i ovnen før jeg tar jeg med meg kaffekoppen og boka mi og går ut. Ut i go`kroken, tenne litt lys, nyte kaffen og lese noen sider i boka mi. Sommeren er altfor kort til å sitte inne å vente på strålende sol og skyfri himmel.

Lag en kaffekopp, ta med deg et blad eller en bok, sett deg ut og nyt….dagen    <3

 

Søndagsklem fra Blomsterlise 

 

 

#foccacia #mat #gjærbakst #blomster #hage #korksterrasse #kjølshunn #fredrikstad #erteblomster #peoner #fredrikstadblomster #sommer #ost #uteplass

 

Kveldsplass med nostalgi.


 

Det har vel aldri vært ment som en sittekrok det her, men med 2 stoler og et lite bord er det rart hvordan ting drar seg på og bygger seg utover.

Med høydeforskjell mellom bakken og terrassen på ene siden og en dør på andre siden, kan jeg heller ikke plassere hva jeg vil av hagemøbler. Det må isåfall en liten sittegruppe til.

En søndag for 2 uker siden fikk jeg sikret meg det og da var jeg ikke sen om å sette igang 🙂

 

Først var det bare å fjerne det som allerede stod der. Det fikk jeg selvfølgelig skvisa inn et annet sted i hagen…

Dere vet den gården vi fikk plukke med oss ting&tang, som jeg har skrevet om tidligere…..

… Der var det også 2 stk blå/turkise garasjedører…. Den ene bruker jeg som dekor i butikken. den andre ble skrudd opp som en ekstra levegg.

Den “peneste” siden ble vendt mot naboen…de trenger jo ikke å lide mer enn nødvendig for at vi liker “gammalt ræl”


 

 Vi fant også en gammel tallerkenhylle som matchet. Riktignok var den ødelagt, men ikke mer enn at den kunne brukes til no 🙂

Ikke visste jeg at den skulle bli til en “blomsterkassehylle”, men etter å ha vasket den og tatt bort det som var ødelagt fant jeg frem noen gamle verandakasser. Plantet jordbærplanter og satt de inn i hylla, så nå er det bare å vente….på at bæra skal modne 🙂

Sittegruppa var jeg så heldig å finne på Facebook. Det var en venninne som hadde lagt den ut for salg på Finn…, så jeg ringte hysterisk og skrek:” Solgt!!!!!! Er den solgt???? Ikke?! Da er den det nå! Den skal jeg ha!!!!”  Det var sann ca 2 sekunder etter ho delte den 🙂  2 timer senere hadde jeg den på plass (etter å ha omrokkert på det som allerede stod her 🙂 ) Tenk at uten å måle først, så jeg at den ville passe perfekt (phuuu, der var jeg faktisk heldig! Den kunne like gjerne vært akkurat litt for stor, men noen ganger skal man jo ha litt flaks og 🙂

Det er her vi har den siste kveldsola. Og her sitter vi lunt hvis det blåser eller om temperaturen tilsier varmelampe, så dette er den faste kveldsplassen. Dessuten er jeg mest glad i sanne små, lune kosekroker, jeg 🙂 Litt lettere å få det hyggelig og intimt….

Litt hengelykter og stueplantene har fått flytte ut. Nå henger de ned fra verandaen i 70-tallets store hit: Makrameer!

Genialt, ikke sant? Ta den potta og planta du har og heng den opp i en makramee…! 

For dere vet vel at stueplantene også trives ute på sommeren? Bare pass på at de ikke står rett i sola og blir svidd.

Høyt henger`em og fine er de!

 

Den gamle margarinboksen fra ho Mor (mormor) har fått egen stol… Til og med navnelappen er på…uff jeg blir veldig nostalgisk av den, men jeg syns det er hyggeligere å ha den fremme og synlig enn å “spare” på den inne i kjelleren……. Og en slik blikkboks med navnelapp betyr mer for meg enn allverdens diamantringer eller kostbare “ting” jeg kunne arvet Jeg vet hva ho hadde i den og jeg husker akkurat hvordan hun så ut når ho hentet frem noe fra den! Dette er minner om verdens fineste mormor!!

Så her sitter vi hver kveld, uansett temperatur og vær…….og ho mor sitter på den ene siden…..

…og Rolf på den andre siden…. (Henrik er sjeldent langt unna, han heller..) Trygt og godt!

 

Da var søndagen godt igang og mens jeg venter på det pene været som faktisk er meldt, skal jeg slenge i gang med litt gjærbakst <3

Det smaker alltid godt! Det blir en foccacia med ost både over og under….og faktisk midt i, også 🙂

Det tenker jeg blir godt å våkne til for de andre her i huset 🙂

Kos dere idag, uansett hva dere skal 🙂

Jeg skal begynne med bedet nede hos hønene idag. Må jo få det litt pent de også…!

 

Klem fra meg        Blomsterlise     

#uteplass #hage #hagenmin #minner #arvegods #tallerkenhylle #gammelt #nytt #kjølshunn #korksterrasse #makramee #uterom #interiør #utemøbler #jordbær #sommer #blomster #planter #grønnplanter #blogg #jordbærplanter #fredrikstadblomster

Hagemessa som endte med ny grill!

Full av forventning og iver, dro Henrik og jeg på årets hagemesse en Lørdag i April.

Her skulle det bli inspirasjon til årets hagesesong! Kanskje noen nye spennende planter? Tips og ideer til utforming…  Og selvfølgelig en liten titt på drivhus som jeg stadig går å drømmer om…

Det ble ingen av delene!!!

For etter å ha parkert ble jeg dratt mot en nyydelig matduft. I en rusmiks av matos og synet av Bent Stiansen bak en høyglanset, sort og sexy kulegrill.var jeg solgt!

SONY DSC

Det ble ny grill! En stor og flott kulegrill! På bord! Med hjul! Med termostat! Med tidsur! Til kull, men med gasstenning! Med rotisserie (usikker på hvordan det skrives, men en sann pinne som går rundt og rundt med kjøttet) Jeg sier det, jeg…: Ente no dritt akkurat, nei!

Med stjerner i øya og vann i munn, reiste vi hjemover igjen like glade og fornøyde som da vi kjørte innover. Med vidunderet godt stappa inn i baksetet på bilen!

Henriks gode humør forsvant imidlertid fort da grillen skulle skrus sammen…. Mye unødvendig stygg ordbruk, sukk og stønn…”offing og æssjing”

SONY DSC

Det som virket så fantastisk for bare noen timer siden, var nå blitt til en utrivelig ettermiddag!

Her har han snudd ryggen til og gått ut i streik…eller en pause for å telle til 10…..(les: hundre)

SONY DSC

Her er gode råd…….en kald øl!… og som den gode og pliktoppfyllende kona jeg er, hentet jeg en iskald arbeidspils til han….

…før jeg satt meg godt til rette og skrøt uhemmet av han! Det hjelper alltid 🙂 Grillen ble tilslutt skrudd sammen, ingen deler til overs så nå er det bare fryd og gammen og solskinn igjen 🙂

Med ny grill kommer lysten til å prøve noe annet enn pølser, burgere og mer eller mindre marinerte kjøttstykker…

Så idag ble det: Pizza…a la Kjølshunn…

Først må pizzadeigen lages (9 dl ekstra fint hvetemel (Tipo eller pizzamel), 6 dl lunkent vann, 1 pk tørrgjær, 1 ts salt og litt olje (ca 1 dl). Bland i kjøkkenmaskin og sett til heving ca 45-60 minutter.

Før jeg startet på deigen måtte jeg fyre opp grillen, så det ble klart til deigen var ferdig hevet og legge i pizzasteinen så den ble brennende varm.

Deigen skal forøvrig være litt løs, myk og god 🙂

Husk å bruke masse hvetemel når du baker ut bunnene ellers vil det bare sette seg fast. Bruk kjevle eller fingrene til å dra den utover.


I mangel på pizzaspade duger min mormors gamle kjelelokk utmerket som “spade”.

Så var det det evinnelige fyllet da! Henrik var på sommerfest med jobben så det var guttene og meg. Selvfølgelig taper jeg kampen: “vi tar det enkelt” og må steke tacokjøttdeig til dem.

Så guttene får ost, tacokjøtt og nachoships på sine mens jeg går for en mye enklere variant, nemlig kun ost og tilsetter spekeskinke, sitron og god olivenolje etter den er ferdigstekt.

Mens pizzaene steker på høy varme får jeg besøk….. 

….av denne dua.

En “Påfugldue” Kosing? Litt ung enda, men etterhvert vil halen (stjerten?) stå opp i en flott bue som hos påfuglene (derav navnet)

Og med pizzaene klare, kom også sola. Hurra! Da var det bare å nyte maten, en iskald øl for så en liten powernap med Rolf på solsenga.

Bon Appetit!

Så med dette vakre bildet (av dua til Henrik 😉 ) ønsker jeg alle en deilig søndag! 

Og har du ingen planer…., så lag ingen heller!

Som Baloo sier:

“Ta livet som det faller seg.

Ja, ta det som det faller seg!

Gi blaffen i bekymringer og strev……..”

 

Klem fra Blomsterlise <3

 

#hage #pizza #grill #weber #webergrill #mat #fredrikstadblomster #fredrikstad #kjølshunn #korksterrasse #franskbulldog #due #duer #påfugldue #matglede

 

Svett, svettere, svettast!

I allverdens navn og rike…..Hva skjedde denne uka her?

På søndag satt jeg ute under varmelampa med pledd…og frøs!

Allikevel sitter jeg her i dag og tenker at sommeren har vart i en evighet 🙂

På et knips kom varmen, sommeren, båtliv, badetemperatur, blomstene i veikanten, og ….myggen!!!

Ikke misforstå…, jeg klager ikke altså, men det kan faktisk bli for varmt for fort! Hvor ble det av tilvenningsperioden? Også kalt våren!

Ungene hadde vokst ut av sommertøyet fra i fjor, badebuksene ligna mest på speedo og sommerskoa var minst 2 nr for små, så her var det bare å få handlet inn sommertøy i en fei. Ned i kjelleren og hente opp shortser og skjorter til Henrik (heldigvis hadde ikke han vokst noe siden ifjor) og jeg….jeg har kosa meg altfor mye med god mat i vinter! Det skjønte jeg ettersom den ene shortsen etter den andre ble forkasta. Altfor trange topper havnet etter i samme haugen! De ordene som slapp ut gjennom mine sammenbitte tenner…..ettersom haugen med ubrukelig tøy ble større og større…., skal jeg ikke gjenta nå 🙂

Godt vi ikke har innsyn her i hagen, for iført en shorts som er altfor trang i midjen (se for deg en overhevet hvetekakedeig) bh, crocs og rosa hagehansker, er jeg litt av et syn skal jeg si dere!

Men, så lenge helsa er i behold så blåser jeg egentlig i den kroppen jeg….Det er så mye som kunne vært verre og skal jeg være ærlig (og det skal jeg jo) så er jeg superheldig og har det fantastisk godt! Jeg har overhodet ingenting å klage over og det er jeg inderlig klar over…og takknemlig for.

Meeen, tilbake til varmen igjen da…,

Her nede i vår lille hage kommer det aldri et vindpust, så på dager som dette er det helt umulig å sitte i solen.

Da er det bare å søke tilflukt i skyggen og slappe av….ikke gjøre noe som helst og det er jeg faktisk ganske god på…om jeg skal si det sjæl 😉

Rett og slett:

Ta noe kaldt å drikke, sett deg i skyggen, senk skuldrene og bare nyt en liten stund!

Det er mye kald drikke som er godt i varmen, men husk for all del å drikke nok vann også…)

Lag enkle måltider som smaker godt i varmen og som ikke krever all verdens forberedelser eller tid over grytene…

…den uka her har vi stort sett spist kald fisk (røkt ørret og gravet laks som er mine favoritter) med loff, melbatoast, rødløk,søt sennep, rømme, lodderogn og sitron.

Enkelt, lett, smakfullt og det tar litt tid å spise. Rart det der, mat du kan bruke timer på kjøkkenet blir spist opp på 1-2-3, mens mat du tilbereder raskt nytes langsommere (spekemat, ost, kjeks, oliven osv) Mat som tar tid å spise er mye hyggeligere og mer sosialt, syns jeg.
Det er bare å nyte den behagelige temperaturen med et blad, radio og noe kaldt å drikke. 

La husarbeidet være, støvsugeren kan hvile til drittværet kommer og lukk døra til vaskerommet. Ute av syne…ute av sinn. Nyt dagene så lenge de varer. Sommeren går så altfor fort og vi er ikke bortskjemte med været her i landet.

Lise`s forenklede Sangria: Fyll en mugge med biter og skiver av ymse frukt (sitron, lime, appelsin, eple, jordbær) og masse isbiter….fyll så opp resten med en lett rødvin 🙂 

Nå er det ut i hagen for å ordne litt 🙂 Jeg har nemlig et prosjekt på gang 🙂 Hvem hadde vel trodd det?

Det inneholder en gammel garasjedør, en ødelagt tallerkenhylle og noen jordbærplanter 🙂

Skal jeg få gjort noe i denne varmen må jeg gjøre det tidlig eller sent. Midt imellom har jeg nemlig siesta med Sangria 😉

Jeg skal ta dere med på litt hagevisning etterhvert altså, jeg må bare la solen virke så plantene får satt seg og viser seg fra sin beste side 🙂 

 

Så husk: Ikke stress, nyt dagene, sommeren…..og livet!

 

Hasta la vista og svett klem på begge kinn fra meg <3

 

Blomsterlise 

 

#fredrikstadblomster #korksterrasse #sommer #hage #edelweiss #sangria #livet #kropp #franskbulldog #hund #fredrikstad #blogg #blomsterlise

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top