“Mamma! Se hva pappa fant i søpplekassa!!!”

Det har jeg hørt flere ganger ! Det var den gangen, det. Da Henrik var den som samlet på alt og mente at alt var “kjekt å ha.”Ofte hørte jeg: “Se hva jeg fant i søppeldunken! Har du kasta den? Den kan jeg få bruk for..en vakker dag.”

 Den gamle “dritten” kommer vi aldri til å bruke!…, mente jeg og kastet på nytt så fort han var ute av syne…

SONY DSC

Det kunne gå lang tid før han savnet noe og spurte: “Har du sett …,  den du prøvde å kaste, vet du!”

Nei, den har jeg ikke sett…, på leeenge svarte jeg da 😉

SONY DSC
Nå er det jeg som skal samle på alt nå!”Den kan jeg bruke til noe og den kan jeg plante i!” 

Hvem hadde vel trodd at det var jeg som skulle bli den nye Øystein Sunde “kjekt å ha-den kan nok helt sikkert brukes til no` ” her i huset?

SONY DSC

Gammelt, stygt og rustent, men allikevel så tøft og stilig med noen sarte blomster, en pute og et pledd…syns nå jeg 🙂

Da en kamerat av Henrik nylig skulle flytte, sa han at vi bare kunne komme å ta det vi ville i uthuset. Alt som stod igjen skulle likevel bare kastes.

Jeg var ikke lei å be og sendte (selvfølgelig) en høyderedd Henrik opp på en vaklende stige for å saumfare både loft og trev. Innimellom gamle sko, høy og rustne høygafler åpenbarte det seg et par skatter i form av noen gamle trekasser med nostalgisk tilknytning til byen.
Han fant flere fine trekasser med logoer. Noen mer synlig enn andre. Fredrikstad Saapefabrikk, Fredrikstad Bryggeri, Lilleborg og noen mer uleselige med margarin/ost.

SONY DSC

Etter en skrubb med såpe og vann, fikk de et strøk med klar lakk over logoen. Så var det bare å starte med plantingen. Jeg er litt forsiktig med hva jeg planter da det fortsatt kan være nattefrost.

SONY DSC

Et gammelt dynetrekk får duge som “planteduk”, leca, jord og noen potteroser.

SONY DSC

Noen gamle terracottapotter, en murstein og et dreneringsrør i teglsten (det slutta de å bruke på 50-tallet) på en høvelbenk.


De gamle, rustne kjerrehjulene fikk vi også og jaggu dukka det ikke opp en gammel dør… Usikker på om det er en gammel utedo-dør, den har hengsel på begge sider. (Fluene surrer og myggen biter…, på utedassen hvor jeg sitter og d….)… jasså du kunne den ja 😉 

Ja, også fikk jeg også dette fantastiske jernbordet som antageligvis veier et tonn….(muligens laget av bly)

Det kommer opprinnelig fra Denofa og har nok vært brukt som et arbeidsbord. Nå er det mitt utebord og jeg syns det er fantastisk tøft!


Selvfølgelig samler vi på mye som aldri vil bli brukt også. Som Øystein synger: “Garasjen er full av gammalt ræl, som ingen andre vil ha enn meg sjæl. Så har du en tom låve så kan vi bytte”……, men med en tom låve så ville det vel tatt fullstendig av med samlemanien 😉 

Det eneste som er noe dritt å tenke på er alt vi (les: jeg!) opp igjennom har kastet… Gud bedre så mye jeg har kastet…!

Jeg kan huske Henrik dro på ukestur med jobben…, Da bestilte jeg en container og tok full opprydning i både kjeller og garasje.Ei venninne kom på besøk og det eneste jeg så av ho, var rompa hennes oppe i den containeren i to timer. Når hun dro hadde hun med seg halve containeren hjem…, så da var det bare for meg å fylle den opp på nytt…. Det ble full container som kjørte på fyllinga et par dager senere… Orker nesten ikke å tenke på alt jeg kasta den gangen, som jeg gjerne skulle hatt idag..

Ja, ja….jeg får bruke yndlingsuttrykket til Henrik: Det er for sent å snyte seg når nesa er vekk…!

Så, ikke kast noe idag…, du kan faktisk få bruk for det imorgen…eller neste år!

Eller som Henrik sier: Kast aldri noe!!!!…, men da bør du ha myyye oppbevaringsplass 😉

Suvveren han…, kællen min altså!!!!…og Øystein Sunde!

God søndag folkens 🙂 🙂

Klem fra Blomsterlise

 

#rust #hage #uteplass #fredrikstadblomster #utemiljø #hage #planter #gammelt #trekasser #blomster #korksterrasse #vår  #terrasse 
 

Eggløsning og andre løsninger…. som kommer med våren…

Nå har hønene begynt å verpe egg igjen. Det tar jeg som et sikkert tegn på at våren virkelig er godt igang!

For dere er det nok bare bilder av egg, men jeg ser vår, lengre dager og lysere tider!

Det er nemlig det hønene trenger for å starte eggproduksjon etter en lang og mørk vinter.

Det er noe eget med det å hente inn ferske egg hver dag og se disse våryre hønene som tripper, kaklende rundt på gresset. Minst like lykkelig over den milde temperaturen og sommeren som nærmer seg, som det jeg er!

Med lysere dager og flere lystimer i døgnet kommer eggproduksjonen igang og det å hente inn ferske egg hver dag…det er hverdagslykke det!

Vi er ganske like vi! Hønene og jeg! (Det er Henrik sine ord, altså) Når de starter med eggproduksjon (altså om våren), starter jeg med ideproduksjon. Han mener jeg kakler om alt jeg har lyst til å gjøre og alt jeg drømmer om å få gjort. Det jeg selvfølgelig mener er jo alt vi må gjøre, alt vi burde gjøre og så kan vi gjøre alt jeg har lyst til og drømmer om å få gjort… 🙂 Skjønner?

SONY DSC
Her er de ute å sprader…. Hanen som ikke har annet navn enn Klodrik, det hadde dere skjønt om dere hadde sett han gå rundt. Denne store hanen har større føtter enn jeg har never. Snubler seg bortover for å passe på høneflokken sin og jager de trygt inn og hjem om det blir fare på ferde (hønsehauken)

Se så flott jeg er…og snill som dagen er lang.

Hils på Gerd (til høyre) og dattera Ruth (altså, til venstre) Gerd er den eldste høna vår…  Og hvis noen trodde det eneste fornuftige med høner er eggproduksjon, så kan jeg fortelle at vi ikke har hatt en eneste brunsnegle siden før vi fikk høner. Hønene spiser larvene før de rekker å utvikle seg. Dessuten rydder de all mosen vi har i plenen, så om et par uker nå kan vi bare rake vekk all mose og plenen blir pen og mosefri igjen. Samtidig er de så snille at de gjødsler mens de jobber 😉 Arbeidsmoral det!

SONY DSC

Med våren så kommer som jeg tidligere har nevnt, mine fantastiske ideer også 😉 Til Henriks store fortvilelse! Jeg har hatt god tid gjennom vinteren til å se på hagebilder, samle inspirasjon, drømme og…planlegge 🙂 Men der jeg er god på teori og å se muligheter….er Henrik god på praksis og å utføre mine (ikke så godt) planlagte prosjekter. Noen ganger er han heller ikke helt enig i ideene mine, men med litt kvinnelist går han med på de fleste….om enn litt motvillig.

Det er ikke det at han ikke gidder å gjøre noe, men der jeg sier: “så kan vi bare….” …så vet han at det vil bli myyye mere jobb enn hva jeg tror! Jeg liker enkle løsninger, jeg! Henrik liker at det blir gjort ordentlig! Jeg syns alt skulle vært gjort igår, mens Henrik vet at “ting tar tid” om det skal bli solid.

Ja, ja, tålmodighet er en dyd har jeg hørt…

Et av vårens prosjekter er dette!

SONY DSC

Dette er spisebordet vårt om sommeren… Vi har flere sittegrupper og avdelinger, men dette er det stedet som egner seg best til å spise. De andre sittegruppene er lave eller bare ikke egnet til å spise ved. Så da spiser vi her og flytter oss til et litt hyggeligere sted etter maten.

Dette skal det bli en slutt på nå! Her vil jeg (les Henrik….han vet det bare ikke ennå) lage en ny spiseplass med riktig høyde, sittebenker og bord som gjør det penere og triveligere å bli sittende…også etter at maten er fortært.

Problemet mitt nå, er hvilken stil jeg vil ha…. Gammelt og rustikt eller bohemsk og fargerikt?

Det blir nok en miks av gammelt og rustikk. Det er det som ligger mitt hjerte nærmest. Jeg ser akkurat for meg hvordan det vil se ut. Jeg må bare få Henrik til å se det samme som meg. Jeg har noe gammelt bølgeblikk som skal brukes og jeg har disse staurene.

Det er utgangspunktet…..resten får komme av seg selv….

SONY DSC

Jeg skal uansett ta bilder underveis så dere får se resultatet. 

Nå har dere jo sett det bedrøvelige utgangspunktet….det kan jo ikke bli verre.

Skal se om vi ikke allerede kan få begynt så smått idag 🙂 Da er det bare å håpe på oppholdsvær i hele dag 🙂

God søndag! Ute eller inne 🙂 🙂

 

Klem fra Blomsterlise

 

#hage #fredrikstadblomster #høner #hønerihagen #uteplass #uterom #miljø #boligfelt #fredrikstad #korksterrasse #brahma #staur #bølgeblikk #blomster 

 

 

Det er ikke størrelsen det kommer an på!

I mange år har jeg ønsket meg et drivhus eller et orangerie..

SONY DSC

Nå har drømmen gått sann cirka i oppfyllelse…. Ikke akkurat den størrelsen jeg ønska meg, men som Henrik sier: Det er ikke størrelsen det kommer an på 🙂
 

Jeg ser på bilder og drømmer meg bort. Drømmer om sensommerkvelder inne i drivhuset hvor jeg pusler med planter og jord. Planter noen stiklinger, sår noen frø i mosegrodde terracottapotter før jeg setter meg i kurvstolen med et glass vin og bare nyter den fuktige luften. Lukten av jord, gress, blomster og nyter roen. Hønene som spankulerer småkaklende utenfor og kanskje kommer de innom for å hilse på…. Sukk…


Bildene er lånt fra: http://skonahem.com/tradgard/drommen-om-ett-orangeri/

Litt sånn som det her, er det jeg drømmer om. Litt romantisk stil med noe nytt og noe gammelt, men også rustikk og røft.  Med plantebord og jordsekker i en avdeling. Sittegruppe, blomster og planter som henger, står, klatrer og kryper i den andre delen.

Vi hadde en ide om å bygge et selv. Med gamle vinduer og gjenbruk av gammelt materiale. Vi har samlet inn glass, karmer og dører i flere år nå og jeg tror det er først i det siste jeg skjønner hvor mye materiale vi egentlig trenger for at det skal bli et lite hus av det!

Så drømmen om det gamle, sjarmerende drivhuset er nå skrinlagt. Når det blir et drivhus (altså ikke om, men når) så blir det et nytt. 

Frem til det har jeg gått til innkjøp av et stort, lite drivhus og her skal jeg øve meg på å holde liv i det jeg sår selv.

SONY DSC

Minidrivhuset er like stort som en pallekarm og måler 120cm x 80cm. Det er 85 cm høyt. (pluss høyden av 2 pallekarmer da 🙂 )

For selv om jeg er blomsterdekoratør og glad i blomster og planter, finnes det ikke et eneste gartnerfiber i meg.

Jeg vet utrolig godt hvordan hver enkelt plante skal stelles og behandles…., men det er langt mellom teori og praksis!

Jeg liker at gartneren planter for meg, så kan jeg stelle det videre. Det er noe med den tålmodigheten tror jeg… Morsomt å se de første spirene, steller, vanner, pusler …..og så ramler jeg av, blir utålmodig igjen…..og alt dør!!

SONY DSC

For å få litt extra høyde på det og plass til nok jord brukte vi 2 pallekarmer i høyden. Duk i bunn, leca og jord.

SONY DSC

Så var det å sette sammen dette byggesettet da… En liten prøvelse i seg selv og en forsmak på hvordan det vil bli å sette opp et stort drivhus ved en senere anledning… Jeg med min mikrotålmodighet syns jo at dette skulle vært gjort på 5 minutter… Henrik skal selvfølgelig bruke vater, vinkel og noe annet verktøygreier… Da må det graves bittelitt på ene siden…for så å grave bittelitt på andre siden…og så er det i gang. Justere meg her og justere meg der.. Jeg er “hastverk er lastverk typen”. Henrik vil at det skal stå solid og være rett. Jeg vil jo det jeg og…bare det går fort 😉

Vi hadde en liten utagering hver oss også… Rolf-Aage hadde vært litt løs i magen og gjort fra seg akkurat der hvor Henrik valgte å legge fra seg vatere. Da ble Henrik sur! Så måtte jeg prøve å holde 4 tunge vegger samlet mens han gikk for å skylle vatere i vannet til Vannliljene mine! Da utagerte jeg!! Så hvis vannliljene ikke har overlevd vinteren vet jeg hvem jeg skal skylle på……

SONY DSC

Rolfærn bryr seg ikke om hva han har stelt i stand og sover bare videre…

SONY DSC

Det er 2 dører i front som kan åpnes ellers hadde det blitt vanskelig å komme til…

…og 2 takvinduer som kan åpnes med hasper. Til lufting. 

Tror det blir veldig koselig rundt når gresset blir grønt, sola skinner, et lite bord og en stol ved siden… Så får jeg heller sitte på utsiden og se det spirer og gror på innsiden… Enn så lenge.
 

SONY DSC

Lørdag hadde jeg fri og som vanlig var jeg full av optimisme hva været angår. Litt sol og noe mindre vind hadde jeg ønsket meg…

Så i påvente av varmen så får jeg bare sitte her i gråværet å se tett ut mens jeg speider etter sola…..

SONY DSC

Senere i April er det Hagemessen.Dit skal vi. Jeg er fryktelig redd for impulskontrollenen min blir satt på en hard prøve der!

Det koster jo litt med et drivhus… Skal vi først ha et så er det ikke selve drivhuset som er den største utgiften. Det er alt tilbehøret.

Jeg vil ha murstein som grunnmur, stenbelagt inni og selvfølgelig med varme i gulv…strøm og kanskje også en liten ovn….

Selvfølgelig må det gamle lysthuset vårt bort og et gammelt stenbed må fjernes….og jeg vil ha en sti som fører fra plattingen vår til drivhuset…

Skjønner? Ja ja, alt til sin tid!

Roma ble som sagt ikke bygd på en dag 🙂

Uansett, det er lov å drømme <3

 

Søndagsklem fra Blomsterlise 🙂

 

#fredrikstadblomster #drivhus #orangeri #affari #minidrivhus #hage #så #dyrke #veksthus #korksterrasse #Rolfærn #hund #franskbulldog

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top