Syndere i sommersol…

..det syns jeg er et passende navn på disse. Så kalde og gode i den varme sola at …….ja, det var rett og slett lett å drikke altfor fort og kanskje en eller to for mange….

Gjestene var bedt til kl 14.00 . Det regnet fra morgenen, men i følge Yr skulle regnet slutte og solen komme akkurat da.. klokka to.

Står det på Yr, så stoler jeg på det., Syv minutter på to stoppet regnet, alle skyer forsvant og solen kom for fullt. Du kan se på bordet at det ikke var tørket ennå da velkomstdrinken ble servert.

Det kaller jeg timing det!

Drinken er Aperol som jeg har blandet ut med tonic. Like deler, ellers fryser det ikke. Helte det i slike gammeldagse isformer og frøs de ned kvelden før.

Fyll Prosecco i et glass og legg ispinnen i. Voila!

Været fra morgenen av var som skapt for kjøkkensysler, så mens kæll, unger og hund sov sin dypeste søvn, hadde jeg deilige timer for meg selv på kjøkkenet. Da koser jeg meg. Med god tid til å finne ut hva jeg har i kjøleskapet og hva som kan lages utifra det. En oppskrift jeg så i et blad hadde lagt seg på netthinnen over retter jeg vil teste ut, så den var planlagt. Ellers blir veien til ettersom hva kjøleskapet inneholder.

Dette var den planlagte. En form for kyllingmousse eller kyllingpate, heter det kanskje.. Veldig få ingredienser og veldig lett å lage. Har du lyst til å prøve, er oppskriften som følger:

750 gr kyllingfilet.

2 dl kremfløte

2 egg

salt og pepper (minst 1 ts av hver)

1 potte med basilikum

Kutt kyllingen i mindre biter og ha det over i en kjøkkenmaskin med salt og pepper.

Ha i ett og ett egg av gangen og spe med fløten.

Når det er en fin mos heller du halvparten av røren over i en brødform, så tilsetter du alle basilikumbladene og kjører den siste halvparten til bladene er oppløst. Hell så dette på toppen. Dunk litt i i formen mot bordplaten så den fyller ut ordentlig.

Stek den så midt i ovnen på 150 grader i en time.

Jeg serverte den helt nylaget, men etter å ha spist av den dagen etter vil jeg nok heretter lage den dagen i forveien. Den smakte absolutt best dagen etter. Pateen hadde satt seg og var fastere i konsistensen og smaken var også mye bedre. Sann sett er den jo ekstra genial. For alt som kan forberedes dagen før man skal ha gjester er jo deilig.

Pynt med det du selv syns smaker godt til kylling. Paprika, ananas, mais eller legg litt finhakket ruccola og sherrytomater på toppen. Noe som gir litt farge, smaker godt og dekorerer pent 🙂

OG server med salt og pepper ved siden. Det er greit å smake på maten mens man lager det, men rå kyllingmasse er ikke like lett å få smakt til mens man lager. Jeg skjønner at jeg kan være mye rausere med salt og pepper neste gang jeg skal lage denne.

Ja, skal vi se hva mer som ble servert denne syndige søndagen……små paiformer med chevreost og honningristede valnøtter,

“Mini-hasselbackpoteter” med parmesan stekt i meierismør.

..og bakte tomater med spekeskinke og fetaost i chiliolje…..

Selvfølgelig med foccacia og et par gode kalde dressinger til. En aioli med sennep og sitron og en dressing som jeg blandet ut med “smoked barbeque” marinade.(tenkte den ville bli god til kyllingpateen)

Været viste deg fra sin beste side resten av dagen…det samme vil jeg si om smaken av Proseccoen……. 

Dagens forsiktighetsregel: Vær forsiktig med kald, alkoholholdig drikke når du sitter stille i sola……

Men dessert må vi jo ha! Mmmm, så godt med noe søtt etter mat (en av mine mange alderdomstegn)

Bringebær, moreller og blåbær i en form blandes med 1,5 dl brunt sukker, 2 ss potetmel og saften av en sitron.

På toppen laget jeg en smuldredeig.

150 gram melange, 2 dl hvetemel, 1 dl kokos, 1 dl havregryn, 1 ts bakepulver, blandes og smuldres på toppen.

Stekes på 200 grader i 25-30 minutter…..

…serveres lunken med vaniljeis og en god kopp kaffe…..eller mere prosecco som jeg syns smakte nyyyyydelig til……da og…

Med sosiale gjester og flott vær varte lunsjen i 8 timer…akkurat så lenge som en lunsj med gode venner bør vare….. 🙂

Forrige helg var det bryllup til en av mine beste venninner. En helt fantastisk dag og kveld. Jeg har tatt masse bilder og utover høsten skal jeg vise dere hvor nydelig den dagen var!

Ellers er livet godt å leve bak i hagen. Her slipper det lite vind inn og blir varmt som i en bakerovn (Henrik sier dette hver gang det blir for varmt for han…)

Det eneste som mangler her er å kunne ta seg et avkjølende bad, men på finurlig vis fant vi en løsning på det. Dere som følger meg på Instagram har nok allerede sett bilde.  (Jeg heter blomsterliseblogg på Instagram) Uansett skal dere få se og lese om det til neste uke. Må bare bli helt ferdig først 🙂

Men kveldene er uansett det beste om sommeren! Sitte ute til sent på kveld. Vindstille og nydelig temperatur. Åååh, det er så deilig! Jeg tyner grensa for å legge meg hver eneste kveld, bare for å få litt ekstra av akkurat dette. 

“Vi skal ikkje sova bort sumarnatta, ho er for ljos til det” og etter det putter jeg inn siste linje av et dikt jeg fant:

“Og itte får je sova, og itte vil je hell”

Er som jeg skulle sagt det sjøl! Høsten kommer tidsnok ……., med regn, vind og kalde kvelder,så sove kan jeg gjøre da.

Så har vi fått nye familiemedlemmer. 9 kyllinger så langt og fortsatt har de noen egg de ligger å ruger på….

Vakre..ikke sant??

Kan tro det blir koselig når de skal rusle rundt i hagen her….. Henrik først (det er nemlig han som er den største sjefs-hønemora), så kommer høna og kyllingene på rekke og rad etter det.

Foreløpig ligger de trygt og godt under mors lune vinger i rugekassene.

Idag er det meldt litt ymse vær…litt overskyet, litt regn og litt sol.

Samme for meg. Jeg har vett på å kose meg uansett. Regner, det sitter vi ute med forskjellige spill. Er det overskyet er været perfekt for hagearbeid og skinner solen…ja, da bare koser vi oss med litt av hvert av alt…..

Ønsker deg en god søndag også… Ferie, fri eller på jobb!

 

Klemmer fra meg 🙂

Blomsterlise

 

#blomsterliseblogg #mat #hage #lunsj #sommerlunsj #sommer #kyllingpate

Sommer og sjømat i hagen.

Sol og sommer. God mat og hyggelig selskap.

Så innmari kjekt å be folk på mat og hygge når vi kan sitte ute, syns jeg.

Ikke bare fordi det er pent når det blomstrer og temperaturen er deilig..men fordi jeg slipper å gjøre rent hele huset før et besøk.

Forrige helgen ble det servert blåskjell. Blåskjell i seg selv er kanskje ikke akkurat min favoritt, men med alt tilbehøret så syns jeg det er fantastisk sommermat.

Rett fra jobb og hjem for å slenge sammen en focaccia deig til heving. Så dekker jeg bordet. På med den blå duken, litt sommerblomster i vasene (norgesglass), noen store pene skjell blir raskt til telysholdere.

Når gjestene kom serverte jeg denne til oss “fruene” mens gutta tok en øl.(Ekte mannfolk drikker ikke oransje drinker i stettglass, må vite..) Drinken er Aperol (Litt søt og bitter appelsinlikør) som jeg blander med prosecco, skviser litt appelsin oppi og pynter med en halv appelsinskive.

Mmmm, så godt altså! I stekende sommersol og litt etterslep av stress i kroppen gikk den kanskje litt fort ned og dermed rett opp i fletta på meg.

Da var det like greit for meg å gå inn å begynne på maten, mens jeg ennå var nesten ved mine fulle fem 😉

Blåskjell ja…, det er godt! Så sant det er masse tilbehør. Jeg lager en form for kremet tomatsuppe og serverer med brød, godt stekte potetbåter og aioli.

Forbered blåskjellene på vanlig vis. Vask og rens for skjegg og annet grums. Kast knuste skjell.

Jeg kjører den enkle varianten. Altså “alt-i-ett-gryte”

Bruk en stor kjele og varm opp olje. Kutt opp masse løk og hvitløk og surr dette så det blir mykt og blankt.

Ha oppi en skvett hvitvin eller hvitvinseddik. Så har du oppi skjellene og legger på lokket. Etter noen minutter har skjellene åpnet seg og er ferdig dampet.

Da kan du ha på en boks med gode hermetiske tomater, 1 stor ss sambal oelek, små ferske tomater (som du deler i mindre biter) salt og pepper og en boks med fløte. Som alltid er jeg livredd for at gjestene ikke skal bli mette, så jeg har kjøpt et par biter med steinbit filet. Disse skjærer jeg i biter og legger ned i sausen så de trekker seg ferdig til vi skal spise.

Mens dette godtgjør seg og blir varmt, hakk opp masse vårløk og paprika i små fine biter.

Ha blåskjellene forsiktig over i en stor serveringsbolle (eller server alt fra kjelen) og hell over “suppen”, dryss over de finkuttede grønnsakene, pynt med sitronbåter og gjerne noe dill eller annet grønt.

Så var det tilbehøret da… Jeg serverte ovnsstekte poteter, focaccia og aioli.

Gud a meg`en….. så kjedelig livet ville vært uten karbohydrater 😉

Aiolien jukset jeg med. Kjøpte en boks med ferdig aioli som jeg tilsatte en halv most hvitløk, 1 ts søtsterk sennep og litt sitron. Så mikset jeg det sammen til en luftig og kremet konsistens med stavmikseren. Det er helt greit å “hotte” opp et ferdigprodukt. Deilig å dyppe sprøstekte poteter i aioli og brødet ble dyppet i den gode suppen.

Gjestene ble mette og fornøyde og kvelden ble til natt…..

Sommerkvelder altså…. Så deilig!

Dagen derpå derimot… ikke like deilig! Den ble stort sett tilbrakt ute med pute og dyne….men sånn kan det gå og jeg hadde bare meg selv å takke…

….det ble jo sent på Rolf også <3

Jeg ligger forøvrig under det bregnebladet… Godt med et par timers “lur” midt på dagen 🙂

I dag kommer det nytt lunsjbesøk. Nye oppskrifter skal prøves ut så får vi se om det blir bra. Spennende med noe nytt da..hvis det lykkes vel og merke.

Selvfølgelig våkner jeg til regn. Greit nok, vi trengte litt vann nå, men på en søndag da…!

Ja ja, lunsjgjestene skal ankomme med solen ifølge yr, så ute blir vi okke som 🙂

Og hyggelig blir det helt sikkert uansett vær 🙂

Da har jeg en del å forberede mens resten av huset sover. Det er bare å sette igang 🙂

 

God søndag til deg  :))

 

Hilsen Blomsterlise

 

 

 

#blåskjell #blåskjellsuppe #mat #aperol #hage #uteliv #korksterrasse #kjølshunn

 

 

Nå sommres det i hagen hos familien Kork.

Bedre kan det ikke bli!!

I år syns jeg sommerværet har vist seg fra sin beste side.Det har vært stabilt med både temperatur og sol. 

Og hagen…ja, den begynner å ligne noe den også.

Det er igrunn vanskelig å tro når det ser slik ut i midten av Mai….

…men med litt varme og sol kommer blomster og planter og med meg kommer duk, puter og stæsj…

….. og vipps så grer det seg til, litt etter litt. Område for område.

Noen nye planter har fått plass i bakken. Blant annet den flotte rosebuska jeg fikk i gave og en annen rustfarget grønnplante.

Så er det bare å håpe at de klarer seg over vinteren og kommer sterke og enda finere tilbake igjen neste år.

Her har dere hele meg (..og det er ikke lite..) i ett nøtteskall, servert på et fat…

Gammelt, nytt, brukt, arvet, terracotta, rust, jern og den dype vinrøde fargen på blomstene.. Gyldne og varme farger som varmer….

Stemningsfullt, ikke sant?

Her fra en litt annen vinkel. Det store oljefatet har planter fra i ifjor. Hortensia og klematis….foreløpig er det bare en klematisblomst som har tittet frem. Mens jeg venter på flere blomster, har jeg satt en gammel vindusramme og en lykt som dekor der.

Den gamle ved-dunken nyter pensjonistlivet som blomsterbasseng. Etter at varmepumpa kom i hus, var det ikke mye behov for en ved-dunk lenger…….

…den har virkelig blomstret opp med sitt nye liv…

Utsprungne hageroser som nesten er på dødsleiet får noen ekstra levedager på vannflaten med flytekuler og lys..

Hagestua dere leste om forrige uke har blitt flittig brukt. Hver eneste kveld uten unntak sitter vi der. Spiller litt kort,  hører på P7 klem og drikker et glass rødvin

Lunsjbesøk har jeg også hatt….og nå kommer tipset på lettvint servering 🙂


Jeg serverte: Bakt rødløk, bakt tomat med fetaost, tandoori kylling, hummus, couscous- salat og selvfølgelig foccacia med rømmedressing…

Så hender det da…at jeg får “høre” det fra ei venninne eller to…at jeg må slutte å si at oppskriftene er så enkle!!  Men det er så enkelt!

Denne gangen ble alt gjort klart på forhånd. Foccacian stekte jeg først. Mens den stekte kokte jeg couscous og laget hvitløksdressingen.

De tre formene med kylling, rødløk og tomater ble stekt på likt. Samme brett, samme tid og samme temperatur…..

Tandoori marinade lager jeg av naturell youghurt med et par reale ss tandoori krydder (fås kjøpt i innvandrerbutikker. Bland dette og del kyllingfiletene i 2. La det ligge i marinade i kjøleskapet frem til det skal i ovnen.

Legg GODE (ikke billige tomater uten smak) i en ildfast form og hell over et glass med fetaost (gjerne den som ligger i olje) Hvis du har vanlig fetaost som ikke ligger i olje må du tilføre olje i tillegg. Nå syns jeg at jeg er detaljert her, altså.. 🙂

Skjær av bunnen (så står de bedre) og toppen på rødløken. Sett de i en ildfast skål og legg gode klatter med godt smør…altså meierismør eller bremykt…, litt flaksalt og litt urter av ymse slag. Jeg brukte oregano og timian. Bruk det du har.

Sett stekebrettet med formene inn i oppvarmet ovn på 180 grader i ca 20…til 30 minutter.

Couscous tar 5 minutter å lage og er en god salaterstatter. Noen ganger blir jeg litt lei den evinnelige salaten som vi alltid har som tilbehør.

Så her blandet jeg couscous med røde linser og finkuttet paprika…og masse finhakket persille. 

Som en søt avslutning på maten serverte jeg sommerens beste og enkleste dessert…vaniljeis med jordbær (med litt nøtter og flytende honning)

Idag er det søndag og jeg har planer om….ingenting!

Ingenting er det beste jeg vet på søndager…

Kanskje bare vanne litt, knipe litt, lese et blad og ellers gjøre null, niks, nada……….

…det er nemlig viktig innimellom, sier Rolf….

God søndag til dere andre uansett om det er her eller der 🙂

 

Hilsen Blomsterlise.

 

 

 

 

#mat #hage #lunsj #franskbulldog #blomsterlise

Spiseplass….for `ente gang…..

Åh, himmel og hav for et vær vi har hatt den siste uka!

Rett og slett fantastisk! Å nyte ettermiddagene ute etter jobb, for ikke å snakke om de deilige kveldene! Det er sommer det…..når du kan sitte ute helt til du skal i seng..med levende lys og gjerne et glass vin. Det er ingen sydentur som slår en god norsk sommer.

Så var det dette med spiseplass ute da…..av alle sittegrupper er det ingen som er gode å sitte ved når mat skal inntas. Så da måtte det lages en ny (..i år igjen…)

Vi lager ny spiseplass hvert eneste år vi!

For selvfølgelig er jeg sikker på at nå…. Nå skal vi endelig få en plass vi faktisk kan sitte å spise ved.

Her ser dere bua som den var før omgjøring… Koselig der altså.., men også en av sittemiljøene som det var umulig å spise ved.

Så i mitt stille sinn bestemte jeg meg for at nå, nå skulle det bli omgjøring.


Så da var det bare å kjøpe inn nye stoler og starte omgjøringen.
Ut og vekk med alt før jeg kunne feie og vaske.

Rolf fant seg en passende plass i sola, selvfølgelig midt i veien for meg.

Bord hadde vi, det trengte bare å pusses…noe som skulle vise seg å være litt av en jobb……

..med 2 pussemaskiner (vi prøvde varmepistol også) tok det oss 3 timer bare bare å få pusset ned bordplaten. I mitt stille sinn hadde jeg egentlig tenkt å ta beina også, men da hadde vi nok holdt på ennå…

Så omsider ble det beis og 3 lag med lakk på bordplata.

Endelig kunne det morsomste begynne…. Innflyttingen!

Bord og stoler passet akkurat inn (puuhh…heldig med den..) Teppe til gulvet fant jeg i kjelleren. En gammel lysestake ble til en pidestall med bregne på og etter en ny runde i kjeller og garasje fant jeg litt av hvert som passet inn….


Uansett om solen skinner eller regnet spruter så er det greit å spise under tak. Den nye spiseplassen har blitt brukt hver eneste dag og på onsdag var det styremøte med kollegaer fra Østfold her.

Skal du ha besøk i sommer og ikke har lyst til å bruke hele dagen på kjøkkenet skal du få et tips til deilig og mettende mat som jeg tror alle vil like og som absolutt alle kan lage.

Tortilla. Serveres med salat og hjemmelaget hvitløksdressing…og gjerne et foccaciabrød 🙂

Tortilla ble laget i langpanneform. Start med å smøre langpanneformen godt med olje og sett ovnen på varmluft 170 grader.

Så steker jeg 2 løk i skiver og 2 hele finhakkede hvitløk blankt i en stekepanne. Hell det så rett over i langpannen.

Så steker jeg poteter i tykke skiver (jeg brukte faktisk ferdig halvkokte mandelpoteter) Stek de godt så de får litt sprø stekeskorpe. Krydre pepper og paprika. (Jeg brukte ikke salt da jeg hadde spekeskinke i. Den er salt nok) Ha så dette over i langpanneformen også.

Så langt er det meste gjort og alt dette kan faktisk gjøres i god tid før gjestene kommer.

Jeg brukte spekeskinke, men her kan man bruke det man vil. Skinke, bacon, kylling osv…

Så pisket jeg sammen 24 stk egg blandet med en boks matfløte og helte over. Toppet det med en boks med fetaost og stekte det på varmluft i ca 30 minutter på 170 grader.

Imens laget jeg en rømmedressing bestående av 1 boks lettrømme, 1 ss sukker, 1/2 moset hvitløk og masse finkuttet gressløk. Denne kan også lages litt tidligere. Da får sukkeret tid til å løse seg opp og dressingen blir bare enda bedre.

Rett før servering var det bare å gå amok i urtekassene. Timian, bladpersille, kruspersille og gressløk ble toppingen (..sammen med litt balsamicosirup)

Salat med bønner, parmesan og krutonger og foccacia med pesto og mozzarellaost (tror aldri jeg kan få nok ost i mat, jeg 😉 )


Storfornøyd med ny salat og dressingbolle, tallerkener og glass..som jeg har kjøpt på Tante Blå (gjenbruksbutikk som ligger på torvet)

Jeg elsker gamle ting som jeg kan mixe og matche med det jeg har fra før. Nytt og gammelt i skjønn forening!

Og se på denne fantastiske rosa som jeg fikk i gave….. Kjempestore ferskenfargede rosehoder! Rosa var nesten like høy som meg. Nå er den gravd ned på plass så er det bare å håpe at den trives og kommer tilbake år etter år…

Så her sitter vi da… på kvelden og jeg skjønner jo nå at det var en helt fornuftig omgjøring. Henrik skjønner det han og, nå….. Han var litt motvillig til å begynne med, men det gikk seg til etterhvert.

Godt å ha et sted under tak når kvelden kommer.

Hyggelig utsikt til alle kanter…..

Husk å nyte disse sommerdagene vi har nå. Vi vet jo aldri når temperaturen forandrer seg, men uansett så husk å nyte kveldene også. De er det aller beste syns jeg!

God søndag …til lands eller vanns  🙂

Hilsen Blomsterlise 🙂

 

 

#hage #mat #borddekking #roser #fredrikstadblomster #tanteblå #korksterrasse 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top