For en dag!!!

Endelig kom det en vårdag med sol og varme jeg kunne nyte uten å fryse fingrene av meg!

Med pledd, Rolf og solen som varmet har jeg bare brukt søndagen til å sitte med rompa i en stol!

Mens Rolfer`n har byttet plass vekselsvis mellom fanget mitt og to-seteren har jeg levd meg inn i Harry Hole`s verden.

Boka jeg egentlig skulle lese i påsken…. Skulle bare lese et par sider for å se hva jeg kunne glede meg til (akkurat som Harry noen gang har skuffet?)

Litt over gjennomsnittet spennende, så det ble helt umulig å legge den fra meg.

Det har blitt bakt pølsebrød og grillet. Årets første grillmat.

Som alltid smaker godt og ender med forspisning. Det er de forbaskede “ventepølsene” som alltid smaker altfor godt!! Idag har jeg ingen annen unnskyldning heller, da hele grillmenyen bestod av…….pølser…..pølser…og pølser….Pølse med brød, hjemmelaget dressing og rå løk, pølse med brød, dressing og sprø løk, pølse med brød, guacamole og rå løk…og ketchup og søtsterk sennep selvfølgelig…

Stemødrene er blitt plassert i gokroken og tulipanløkene jeg satte i høst er nå snart å se over pottekanten. Det er faktisk veldig hyggelig å se spirer og grønne skudd titte opp av jordskorpa. 

Hønepønene er både snakkesalige og selskapssyke etter uker og måneder uten sol og liv i hagen…..

Jeg tror jaggu jeg fikk litt farge i fjeset også jeg…om ikke akkurat brun, så ble jeg litt “rødmusset”

Om det var sola eller vina er usikkert, men jeg føler meg ihvertfall fornøyd med fridagen……

…uten at jeg fikk gjort noe som helst fornuftig…

…annet enn å slappe av, som i og for seg er fornuftig nok :)..og kvalitetstid med Rolf da 😉

Nå er det neste sommer og Hotell Halcyon før ny uke. Forhåpentligvis med deilig temperatur, uten sur og kald vind!

God søndagskveld!

 

Hilsen Blomsterlise 🙂

 

Sol ute, Sol inne…

..sol i hjertet, sol i sinnet, Ååhh hvor den skinner…nynner jeg inni meg nå 🙂

Åsså på en fridag, a mårr!  Da er det en ekstra bonus føler jeg.

Hybelkaninene som virvler rundt i lyset fra solstrålene skal få leve en ekstra dag, det skal også vinduene som skriker etter en vask når solen skinner på de. Man skal vel ikke vaske vinduer i solskinn?

Jeg gleder meg til å kjenne litt ordentlig vårvarme uten den isende kalde vinden.

Ifjor rakk “vi” lissom aldri å spyle den plattingen for grønske og skitt. Livsfarlig, når den viste seg å være rene skøytebanen i regnvær.

Altså, vi skulle egentlig gjøre det men så kom det et par flotte, varme solrike dager og da var det gjort. Da var jeg til med planter og hagegrupper. Skulle bare ordne til et lite, hyggelig hjørne, men du vet…..det bygde på seg raskere enn Henrik rakk å sette i stikkontakta til høytrykkspyler`n.

Og når han først skulle begynne, så virka den ikke…..

Men i år……..i år har han kjøpt ny….og dere vet….menn med nytt verktøy…..da er de raske da!

Så når jeg kom hjem fra jobb i går var han allerede halvferdig. Heldigvis hadde han begynt i den enden hvor jeg gjerne vil ha frem en liten hagegruppe…..kanskje en liten blomst….eller to….

Mens han tar resten idag kan jeg fjerne litt kvist og kvast i blomsterbedene. Og så…..så skal jeg sette meg til med pledd, bok og pappkartongen min 🙂

Seeeee, så flink han er!! Den mannen altså! Idag skal jeg skryte masse av han! Det får han nemlig ekstra arbeidslyst av! Jeg kjenner`n godt vet du… Mer jeg skryter, jo mer gjør han! Så jeg skal skryte og rose han i hele dag….. Han har nevnt at han skal olje inn plattingen i år også. Det må jo skje snart for ellers har jeg plantet og plassert ting og tang på hele området….og da blir det ikke gjort, vet du…

Idag skal jeg plante litt stemor i potter. Tenk, jeg har solgt disse i over 20 år uten å faktisk se hvor bedårende vakre de er!

Ja altså, jeg har alltid syns at de er pene, men i år har jeg bare lagt min elsk fullstendig på de! Har du sett noe så pent? Og de finnes i de vakreste farger!

Snille som dagen er lang og dessuten tåler de disse skumle minusgradene vi fortsatt kan få om natten. De jeg plantet på trappa tidlig i mars fikk seg et par netter ned i minus 8 grader…men er “like blide” for det! Hmmmm, undervurdert blomst fra min side. Når sommeren og varmen kommer trives de ikke like godt. Da klipper jeg de gjerne ned og plasserer de et sted hvor det er mye skygge. Så har jeg pene blomster igjen når høsten og kjølige dager kommer tilbake, men huff…det orker vi ikke tenke på nå. Nå tar vi våren først!

Har du sett så vakre????

Dessuten så er de supervakre å pynte mat eller kaker med….

Nå skal jeg slenge i vei en deig til pølserundstykker. Planen er å grille pølser senere idag…så sant sola holder seg fremme da. Skulle det bli kaldt så ender de i stekepanna inne.

Kanskje blir det en oppdatering senere ikveld?

Nyt dagen, solen og varmen!!!

Vårklem (endelig) fra meg 😉 Blomsterlise

Sol ute, sol inne Sol i hjertet, sol i sinnet……. Sol bare sol!

 

#vår #hage #sol #violer #stemor #fredrikstad #fredrikstadblomster #kjølshunn

Farger og smak i deilig sammensurium…

For et nydelig vær vi hadde i går. Sol og uten den altfor kalde og sure vinden. Virkelig en smak av vår!

Ja takk, det vil jeg gjerne ha en porsjon eller tre til av!

Her hadde vi besøk på fredag og jeg var sugen på en skikkelig farge og smaksfest…..selvfølgelig blir det da… Indisk!

Her var ingen tid å miste. Med 2,5 timer fra jeg var hjemme og til gjestene kom, var det bare å sette inn turbogiret og frese ivei.

Nå har jeg laget disse rettene noen ganger og kan de godt uten oppskrift (kalles “på slump”.. 🙂 )

Så her var det bare å frese i vei mengder med løk og hvitløk, garam masala, tandoori, curry powder og alt som gir den deilige indiske smaken.

Jeg serverte den deilige grønne Palak Paneer, Lam Korma, Kylling Tandoori, ris, raita, nybakte nanbrød, forskjellige chutneys og en Paneer- rett som jeg fant på i farta…. (den ble forøvrig veldig godt mottatt, så den kan jeg lage mer igjen) Paneer er altså en type ferskost som ikke smelter i varm mat.

Pynt til bordet…er veldig enkelt! For meg er indisk…farger!!! Masse sterke farger. Lilla, oransje,gul, grønn og metalliske farger som gull, kobber og sølv.

Det er bare å se for seg disse flotte indiske sariene som blir brukt i alle flotte sterke farger…og så er det jo denne farge og smakseksplosjonen som kalles Krydder…..alle de sterke og gode krydderne som blir brukt er jo også fargerike.

Så det er bare å finne frem ALT du har av farger…og mikse og matche….

Her er alt jeg brukte. De flotte putetrekkene i silke (100 % silke asså, som jeg kun bruker som små duker) forskjellige farger på lys, og en miks av sølv, gull og kobber (Bruker de aldri som ptetrekk…livredd for at de skal bli ødelagt…) . Så deilig når alt kan kombineres. Mørkelilla hortensia og “sorte” tulipaner ble blomsterpynten.

I butikken har vi akkurat fått inn noen vakre “blomster” i hamret metall. Egentlig beregnet til å flyte på vann med et telys på….., jeg derimot, syns også de passet perfekt som en liten skål til å ha grønnsakene på……

Agurk, revet gulrot, paprika og lime. Sterke fine farger, men søte milde smaker som passer godt til sterk mat.

Og så fint det ble på de blomsterskålene da gitt??

Dekket bordet med den ene hånden og rørte i grytene med den andre…….det var kanskje litt mye å ordne på så kort tid, men det gikk jo fint. Jeg liker jo best å jobbe under litt press og stress. Så når gjestene kom var det bare å servere de et glass rødvin mens jeg stekte ferdig nanbrødene…

Tandoori kyllingen hadde jeg lagt i Marinade kvelden i forveien. Den var bare å legge på stekebrett og inn i ovnen.

Når jeg ser på bilde nå så ser jeg at risen er hvit. Jeg hadde egentlig en ide om å ha noen tråder med safran i vannet når jeg kokte den for å få en fin gul farge, men det glemte jeg i farta…pytt pytt….. som sagt så var det mye å gjøre på kort tid 😉

Mye mat, men det skal sies at de som var gjester vet å sette pris på mat. Maken til “Mmmmm..ing” og sukking…helt til vi alle gikk over til “offing” og klaging på å ha forspist oss…… Fort gjort med så mye mat 🙂

Her er retten jeg fant på i farta:

Egentlig det samme som Palak Paneer. Her brukte jeg masse løk og hvitløk (som jeg stekte blankt) tok det noen runder i kjøkkenmaskin, hadde i en boks med hermetiske grillede paprika og en boks røde kidneybønner og lot det kverne til en tykk saus i kjøkkenmaskin.

Av krydder brukte jeg cummin, garam masala, salt,  madras curry powder (alle krydderne fåes i innvandrerbutikkene) og chili.

Siden jeg allerede hadde en gul og en grønn rett….ville jeg veldig gjerne at denne skulle bli rød.

Gudskjelov og takk for konditorfarge….

…den ble så rød og fin såh….!

Så hadde jeg Paneer`n (osten) i terninger oppi, en liten skvett med matfløte og varmet det opp Pyntet med litt revet paneer og strimlet paprika.

Da var det bare å sette seg til bords for å nyte god mat i et hyggelig selskap….og at jeg ikke rakk å skifte eller fikse opp sminka fikk så være…med disse “jentene” ble det så mye latter at tårene og den gamle mascaraen rant i strie strømmer uansett….det  var så gæærnt på et tidspunkt at det var like før jeg …….i buksa.

Vertinnegaver fikk jeg også….

Deriblant disse flotte vottene……

“Men de er jo uten tommler”, sa jeg…….

..hvorpå hun svarer: “Ja, men det har jeg ikke lært å lage enda, dessuten så er det vår så du får klare deg uten!”

Ja ja, at det var en av hver farge og en av hver størrelsse ble ikke nevnt av noen av oss…så det var vel helt naturlig…?

 

Lørdag var det ny borddekning og ny meny.

Enklere, luftigere og litt vårlig i hvitt og grønt. Det passet jo fint til det fine vårværet vi hadde. Noen grønne blader og hvite små stemor i enkle vaser, hvite lys og grønne telysglass. Stor kontrast til fredagens pynt.

Fortsatt med god plass på bordet …..

..så det ble plass til maten….

Spanske kjøttboller, tomatform med spekeskinke og fetaost, kyllingspyd marinert i teryakisaus, appelsin og sesamfrø, poteter med rødløk og urtedressing, hummus og foccacia. 

Så da var denne helgens etegilder over og det er søndag igjen.

Hvis bare regnet holder seg unna, blir det noen timer i hagen med rydding av kvist og kvast og ellers…… gjøre ingenting.

Håper deres helg har vært fin også!

God søndag 🙂

 

Hilsen Blomsterlise

 

#indisk #paneer #palakpaneer #borddekking #indiskmat #fredrikstad #fredrikstadblomster #kjølshunn #mat

 

 

 

Støgg utapå, men nyydelig inni….

..så enkelt kan det altså sies 🙂

Her er kaken jeg bakte tidligere i dag. Sjokoladekake med gul krem. Den er virkelig supergod…OG superenkel å lage, men……det er helt umulig å få den pen!..men alt kan ikke se bra ut, heller. Vi må ha kontraster her i iverden..

Så dette er altså ikke kaken du setter frem for å få et “Woooow”, mer en kake du vil få et “Mmmmmmmmmmmmmmm” for!

For den er virkelig god, og blir bare bedre av et døgn eller to i kjøleskapet. Dessuten er den superenkel å lage.

Her er det bare å ha alle ingrediensene i en bolle og mikse i vei. Uten fare for at “lufta” går ut. Kan ikke tenke meg noe kjedeligere enn å “sikte hvetemel og røre forsiktig”, i en oppskrift… For ikke å snakke om “rør smør og sukker hvitt”… Gjeeeesp….

Kaken heter: Sjokoladekake med gult! (enklere blir det lissom ikke ….)

Her er da oppskriften: 1: Sett ovnen på 200 grader.

2: Smelt smøret og ha det over i bakebollen. Tilsett kefiren og de to eggene og rør/visp litt sammen.

3: Bland Hvetemel, sukker, kakao og natron og ha dette i røren

4: La kjøkkenmaskinen gjøre jobben med å blande dette sammen og imens kan du legge bakepapir i langpanneformen.

…….vente……vente….sann, da er ovnen varm på 200 grader og du kan sette inn kaken på NEDERSTE rille i ca 20 minutter.

Nå kan du ta deg en kopp kaffe…eller du kan gjøre klart til å lage den gule kremen.

Jeg syns det er veldig greit å måle opp og ha alt jeg skal bruke klart, i en armlengdes avstand fra kjelen.

Dette trenger du til den Gule kremen:

250 gram smør (smeltes)

1 ss hvetemel

250 gram melis

2 ts vaniljesukker

2 dl melk (jeg bruker lettmelk, for det er den melken jeg alltid har i kjøleskapet)

1 eggeplomme

Så tenker dere som nå ser på bildet at “jammen, det er jo bilde av 2 eggeplommer???” Det er fordi den gule kremen er så god…så jeg dobler selvfølgelig oppskriften…dere får gjøre som dere selv vil… 🙂

Å lage den gule kremen er faktisk det vanskeligste…..det er derfor jeg sier at: Gjør alt klart på forhånd…da går det lett… (nå har jeg sagt det 2 ganger..)

Her er hvordan det gjøres OG bruk en litt vid, tykkbunnet kjele (da blir det så mye enklere med vispingen)

Smelt smøret i kjelen og rør inn hvetemelet. La det koke opp igjen.

Tilsett så melisen og vaniljesukkeret og rør godt! DET VIL SKILLE SEG…men slapp helt av….

…ha i melken og fortsett å røre.

Gi det et nytt oppkok mens du rører kraftig. La det så koke et par minutter mens du hele tiden rører videre…jevnt og trutt…

Ta kjelen av platen og tilsett eggeplommen (rør kraftig)

…..og sett så kjelen med kremen til AVKJØLING…Phuuu….

So far…so good!

Når kaken er ferdig, del den i to. Legg den ene halvdelen på et fat og fyll på halvparten av den gule kremen….

Legg så den andre halvparten av kaka oppå der igjen……og dekk med resten av den gule kremen.

Det er her jeg like så godt kan fortelle dere om mine feil og mangler… La dere merke til at jeg med STORE bokstaver skrev: NEDERSTE rille litt lengre oppe??? Jeg klarte det kunststykket å sette den inn på midterste rille…hvorpå kaken var rimelig flytende etter 20 minutter…hvorpå jeg måtte flytte den ned….steke den lenger…og kaken ble flat på ene siden…men men….god ble den, okke som ;Så over til pynten…

Jeg kan bare si med en gang, at så flink med sjokolade er ikke jeg… Derimot Choco Loco kan kaker, kakedekor og alt som er søtt, deilig og pent.

Dette fantastiske redet med egg er kjøpt hos disse flinke og hyggelige jentene..Fiolene derimot, er det jeg som har vært kreativ med, Har de på trappen vet du… Det er derfor det alltid er en god grunn til å ha fioler og/eller stemorsblomster på trappa eller i hagen! Brått så skal man pynte et fat med mat eller en kake…da er det vakkert og fullstendig spiselig med fioler (nå skal det sies at jeg ALDRI spiser blomster…samme hvor spiselige de er, syns jeg de gjør seg best til å se på…..men aldri spises..)

Har du sett noe så vakkert? Nydelig sjokoladerede med små vakre dekorerte sjokolade egg.

Med noen fioler innimellom, føler jeg at det tok oppmerksomheten fra den ellers så bedrøvelige utseendemessige kaken….

…men SMAKEN er det ikke noe å si på <3 

Oppskriften fikk jeg en gang av en tidligere kollega og jeg har bakt den regelmessig siden. Lettvint, bedre etter et døgn i kjøleskap (altså super å bake dagen før servering) og smaker kjempegodt!

…så får det heller være at den utseendemessig ikke er noen skjønnhet…, men sann er det jo ellers her i livet også. Skal ikke skue hunden på håret…osv….(=Ting er ikke alltid slik de først ser ut. Ikke døm på førsteinntrykket.

Ellers har jeg brukt dagen til å så løk, persille og tomater. Det var de eneste som skulle såes så tidlig. Resten får komme i jorden når varmen kommer…

Nå er det bretting av tøy (6 vaskemaskiner ble det idag) …før Hotell Halcyon….og så nattan <3

Oppsummert har altså søndagen vært en deilig dag…, håper din var likedan.. 🙂

 

Klem fra Blomsterlise

 

#kake #chocoloco #fredrikstad #fredrikstadblomster #sjokoladekake #fioler #spiseligeblomster #kakemed gult #sjokoladekake

 

Å planlegge…..

..det er jeg skikkelig dårlig på! I hvertfall når det kommer til hage.

De fleste hageentusiaster er så gode på planlegging! De tegner, skriver, måler og planlegger.

De kan planlegge hagen fra A til Å gjennom hele vintersesongen.Hva de skal ha, hvilke farge de skal ha, høyde, bredde, mengde og hvor det skal plantes, og når våren kommer begynner de med gjennomføringen og fortsetter å gjennomføre og gjennomføre….

Jeg.., bare drømmer jeg. Tenker at det er fint og det er fint, men en plan det har jeg aldri hatt. Eller jo, jeg har nok kanskje hatt en og annen innimellom, men det går sjeldent som jeg planlegger. Jeg sklir ut første uka i plantesesongen.

Dere vil ikke tro hvor mye jeg har plantet i denne hagen som ikke lever lenger. Uten å tenke for nøye etter og tilbake, kan jeg med sikkerhet si at 50 clematis og bortimot 30 forskjellige rosebusker…og mye mye mer…..  (Vi har jo ren blåleire og masse skygge her i hagen..så det kan nok være noe av årsaken)

Mens beina og hjernen er godt plantet i bedet for fornuftige valg og kunnskapen om planter… er hjertet plantet med dype røtter til farge og form og jeg lar meg stadig vekk friste til impulsive sidesprang…..av det pene!

Jeg lar meg så lett sjarmere av farger og frodighet at der jeg har hatt noe som kunne ligne på en plan, ender jeg gjerne med noe som blomstrer her og nå og kanskje frem til sesongen er over……

I år, derimot…. I år skal jeg stå først i køen når rosebuskene kommer for salg i gartneriene.

Først i køen på å kjøpe de rosene til hagen som jeg så lenge har hatt lyst på.. Med navnelapp på rosene i den ene hånden og pengelappene i den andre hånden, skal jeg forhåpentligvis få noen roser jeg lenge har hatt lyst til å plante.

Jeg hadde handlelisten klar ifjor også, men dessverre var jeg for sent ute for sesongen.

I hovedsak er det David Austin roser jeg vil ha. Fylte, store, velduftende og fargerike roser skal i bakken i år.

Det er disse jeg skal kjøpe:

Tess of the D`urbervilles. Klatreroser med dyp røde blomster med duft av plomme og blåbær. Sukk…, det høres vel deilig ut?

Grace: Buskrose med store, fylte aprikosfargede blomster med en sterk og nydelig duft. Danner nye blomster gjennom hele sesongen, noe som passer meg perfekt. Knip en…, få to…

Crown Princess Margareta: Dette er en klatrerose med store aprikos/oransje blomster. Dette er en rose som er velegnet til skyggefulle plasser noe som passer perfekt hos oss.

 

Munstead Wood: Innehar en sterk ‘Old Rose’-duft fremhevet av varme og fruktige hint av bjørnebær, blåbær og plomme. Duften blir beskrevet som den ekte lukten av rød rose, og fargen er såklart deretter; en dyp, fløyelsrød farge.

Og vet dere hva? Jeg har overhodet ingen peiling på hvor jeg skal plante de. Men de skal plantes et sted…

Eller.., jeg er ganske sikker på at en ferskenfarget og en burgunder klatrerose skal få pryde det flotte rustne jerntårnet jeg fikk i bursdagsgave av Line og Jarle…

Du ser tårnet bak dua… (like stort som Eiffeltårnet 🙂 Tenk så flott det det blir når de slynger seg oppover der…)
Det kjedeligste med disse rosene er jo at de sjeldent fører til heftig begeistring og forelskelse ved første blikk. Det tar noen år før de blir flotte…hvis de i det hele tatt vil rotsette seg og trives da… Jeg skal uansett gjøre et forsøk, så får vi se med tid og stunder hvordan det går…

Uansett med eller uten en plan.., så skal det blomstre til sommeren også!

Jeg har mine faste blomster som jeg bare må ha! 

Bortsett fra farge og forskjellige former så må jeg ha flere utgaver av Pasjonsblomsten. Denne supervakre blomsten som villig klatrer oppover, bortover…

..eller rundt og rundt…. De elsker å bake seg i solen og gror veldig fort.

Jeg måå ha hortensia og jeg må ha sukkulenter, kløver….

…og etter siste sommer bare må jeg ha Callaliljer…..

Denne kjempevakre blomsten som jeg ikke får til hjemme i stua, men som blomstret fra midten av mai og helt frem til frosten kom….

Her er noen av mine favoritter samlet på en plass. Hortensia, calla, roser, clematis og sukkulenter

Clematis skal jeg ha mengder av…innimellom andre blomster, opp langs veggen og fargen skal være dyp rød, lilla og intens blå.

Ingen sommerhage uten duften av erteblomster……

 

Dette er hva jeg nærmest kan komme til noe som ligner en plan.Det er ingen blomster som har “faste plasser” her i hagen……men blomster skal det bli….i krukker, bed og spann…..

Så da har jeg kanskje en plan likevel da! 🙂

 

Det er bare å glede seg <3

Søndagshilsen fra meg…Blomsterlise.

 

 

#sommer #blomster #sommerblomster #roser #davidaustin #kjølshunn #hage #fredrikstadblomster #blomsterliseblogg

 

 

Den som venter på noe godt…

…venter ikke forgjeves, sies det.

Bestemora mi, vet dere. Ho var sånn at når ho skulle noe hyggelig eller gledet seg veldig til noe….da satt ho på en stol i gangen… og ventet. Ventet og ventet i mange timer før hun ble hentet. Klar, med hatten på hodet, skjerfet i halsen og veska på fanget…satt ho der og gledet seg.

Jeg er litt sånn som min bestemor var, at når jeg venter på noe hyggelig, så er jeg liksom helt klar med en gang og sitter der å venter helt til det skjer.

..så her sitter jeg da..(med morrasveis som man forøvrig skal ha gode nerver for å våkne til, sier Henrik)… og venter på sola og våren!

Frilørdag og jeg skulle så gjerne vært ute for å rydde og ordne litt bak i hagen. Jeg trodde vi hadde ryddet greit ved sesongslutt, men ved nærmere ettersyn ser det nesten ut som vi gav oss halvveis og aldri rakk noe mer før julaften brått kom.

Nå bare gleder jeg meg! For nå er februarmåned over og det er den siste vintermåneden for meg. For å holde motet oppe gjennom vinteren sier jeg stadig vekk til meg selv: “at bare februar blir ferdig og mars begynner….. Da kommer våren!”

Så 1. mars sitter jeg altså klar! Klar for vår. Klar for sol som varmer. Klar for blomster som spirer og mest av alt: Jeg er superklar for farger!

Farger er liksom selve symbolet på at våren er i gang. Jeg får nesten kløe etter sterke farger som blått, gult, rosa, oransje og grønt på denne tiden av året.

Det må være flere som har det sånn?

Som bare  sette en blomst på trappa, et ørlite tegn på liv, at sesongen er i forandring og at det går mot hyggeligere tider?

Jeg sjekker Yr hver eneste dag. Jeg håper selvfølgelig på full lottorekke. Altså bare røde tall og en stor gul sol på rekke og rad i stram giv akt.

Ved minste lille solstreif tenker jeg at: Nå er`n her! Endelig! Og jeg får ny energi til å ta “et tak” både her og der.

Inngangspartiet er det første som får en makeover! Bort med brunt, beige og grått. Vekk med sviblene, julelysene, konglene, de søte små røde eplene og alt som bare var sååå hyggelig før jul….

….og frem med fargene…..

….så våren kan begynne!!

Vakre Fritellaria (eller ruteliljer)

Det er klart at nedturen kommer som en kjempesmell når jeg våkner opp til et landskap så hvitt at det nesten svir i øynene. Hvitt er absolutt en farge jeg ikke ønsker meg i vårfargeskalaen min, men jeg vet at snøen sjeldent ligger lenge og innen arbeidsdagen er slutt er den nesten smeltet igjen. Heldigvis.

Det er jo litt sånn som marsmåned er da, litt lunefull og litt restefest. Sol, vår og full fest den ene dagen for så å våkne til snø, vinter og verste fyllesyken dagen derpå….

Men det som er sant er at dagene blir lengre, det blir lysere og vi nærmer oss en deilig tid for hver eneste dag som går…eller kommer..

Av klokskap og kunnskap vet jeg at minusgradene fortsatt lurer rundt hjørnet og selv om jeg gjerne skulle fylt alle krukker og kar med blomster i alle farger vet jeg å begrense meg til de sortene som tåler en støyt.

Løkblomster er en sikker vinner. Blomster som tulipaner, muscari (perleblomster) og fritellaria klarer litt nattefrost. Små fioler og stemor, bellis (tusenfryd) og primula tåler også kjølige netter godt.

Er du usikker på om det blir for kaldt, kan du legge et gammelt dynetrekk eller et tynt teppe over om natten. Eller du kan flytte de inn i gangen om natten.

Når jeg sier “litt nattefrost” så mener jeg ned til -5. Det er alltid litt avhengig av om det er vind i tillegg eller om de står beskyttet i inngangspartiet. Da tåler de faktisk enda litt mer.

De tåler uansett mer enn vi tror og selv om de ser litt “pjusk” ut på morgenkvisten etter en kald natt så retter de seg som regel fint opp igjen utover dagen.

De grønne vinterbuskene (Chamacyparis) jeg plantet i urnene før jul har overlevd vinteren og lever i beste velgående. De skal få stå i urnene til jeg kan få plantet de ned i det “grønne” bedet vi laget foran huset ifjor.

Så da sitter jeg her da og venter…..akkurat som bestemora mi gjorde

når ho gledet seg til noe……jeg venter på mer varme og sol….så får vi se da…. hvor lenge jeg blir sittende…

Idag er det ikke mye vårvær å glede seg over. Det betyr at jeg burde gjøre noe fornuftig inne istedet. Usj, det er jo det kjedeligste jeg vet så da spørs det om ikke det er noe som bare  bakes istedet……..

Uansett hva dere skal idag: GOD SØNDAG og gjør noe hyggelig! Livet er for kort til annet 😉

 

 

Hilsen Blomsterlise

 

 

#vår #planter #hage #fredrikstad #blogg #fredrikstadblomster #kjølshunn

 

 

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top