Oppi gryta smelter smøret …..

Det er jo litt sånn at lysten på diverse mat kommer i de forskjellige årstidene.

Joda, det hadde sikkert gått an å fyra opp grillen i Januar, men det frister lite og er for min del forbeholdt sommeren.

Januar og februar er typiske grytemåneder for min del. Alt som er godt opp i en gryte og vips har du verdens beste middag til både hverdag og fest uten altfor mye anstrengelser.

Jeg er sikker på at det finnes tusenvis oppskrifter som heter Beuf Beourginong!

Beuf Bourginong. Beef Bourgong. Biff Bourgeong. Boeuf Bourguignon….osv osv….i all verdens stave og skrivemåter…

..og like sikkert som alle skrivemåter, finnes det en utgave å lage den på!

Blås i alle andre oppskrifter og prøv på denne i stedet.

Ja, det mener jeg virkelig…for ikke bare er min oppskrift enkel..-den er superenkel! Og utfallet blir fantastisk!!

Du trenger dette til 4 sultne personer:

500-700 gram oksekjøtt

300 gram bacon

15-20 småløk

5 hele (kinesiske) hvitløk

5 store eller 20 små sjampingong

1 pakke små poteter

2 bokser med gode hermetiske tomater

2 stk MAGGI fondcups

En flaske rødvin (halvparten skal i sausen og halvparten skal til kokken)

Start med å skrelle løk (men ikke dele eller kutte de)

Jeg legger løken i en bolle med varmt vann. Da løsner skallet og de blir lette å skrelle.

Fres løken med bacon. Del hvitløkene i 4 og ha de opp i gryta.

Mens dette står å steker seg blankt og pent setter jeg på stekepannen til kjøttet.

Stek kjøttet i litt store biter. Jeg lager denne gryta på all slags oksekjøtt som trenger litt koketid. (altså ikke indrefilet da..)

Krydre kjøttet med salt, pepper og paprikapulver og ha det over i kjelen.

Nå kan du helle over de to boksene med hermetiske tomater (jeg bruker hermetiske cherrytomater)

Så er det soppen sin tur til å få seg en omgang i stekepanna.

Stek de godt på alle sider. Krydre også de godt med salt, pepper og paprikapulver.

Helt til slutt heller du over en dl med balsamicoeddik og lar de surre litt i den kraften før du heller alt sammen over i gryta.

Sånn….nå er det meste ferdig faktisk….da er det bare å helle over en halv flaske med rødvin……hakke litt fersk timian å ha oppi….

….OG ha i 2 stk av denne geniale fonden. Absolutt den beste kjøttfonden. For dere som ikke syns det er enkelt å lage god saus er dette et must i basisskuffen. 

Her er et bilde så vet dere hvordan den ser ut neste gang dere er på handletur. Viktig at det er Maggi. Jeg handler den på Meny.

Når gryta har putret en halvtime (og du har vasket opp stekepanna, ryddet og vasket kjøkkenbenken) er det på tide å ha oppi potetene. (og har du et laurbærblad så legg det oppi også)

Så er det på med lokket og la det småputre ca 1,5 time til…eller til kjøttet er mørt.

Se på den pene kjelen a!

Kostet på meg ny kjele. Med glitter… Jeg tror jeg dåner, jeg altså. Hvit emaljert med glitter…… På kjelen skal fint folket kjennes, ja… 🙂

Vel vel, nok om kjelen (med glitter, faktisk) 🙂

Etter ca 2 timer med fantastisk matduft i huset er det endelig klart.

Tomatene, hvitløken og baconet har kokt seg helt i “filler” og bare omdannet seg til en tykk og god saus helt på egenhånd.

Så da er det bare å nyte en deilig, varm og smaksrik vintergryte….

Mmmmmmmm… <3

Bon Apetit!

(Nå skal det sies at denne kan like godt lages med for eksempel kylling. Da ville jeg i så fall brukt kyllinglår med bein for å få mest mulig god smak…eller faktisk også høne…høne er fantastisk kjøtt til grytemat…og billig)

Idag har jeg bedt med meg kællen min på Oslotur. Vi skal ta toget til Oslo og besøke Mathallen. Der har jeg ikke vært og jeg gleder meg som bare det!

 

God søndag til deg!

Klem på begge kinn fra meg Blomsterlise 🙂

 

 

 

 

 

#boeufbourguignon #biffburgund #gryte #biffgryte

Undergangen…….

…er hva Henrik kaller Overgangsalderen….

Og før dere leser neste linje…

Jeg er overhodet  ikke som noe som helst på noe som helst vis enig!!!!

Det kom snikendes på en dag i April…. Vel, det er kanskje ikke helt riktig….

Det var først i April jeg faktisk skjønte hva som hadde skjedd….

Overgangsalderen! What????? Me…Moi…Jeg er FEMOGFØRR…. I min såkale beste alder…Det er egentlig nå jeg skulle sagt jatakk til alt….inkludert en liten attpåklatt…et kjærlighetsbarn….. (akkurat som om ikke de to jeg allerede har, er laget i kjærlighet…) 

Jæ jæ…,, siden vi først er inne på det…Klart de er laget både i og av kjærlighet!…, men (når sant skal sies… han første gikk jeg på “pilla” og han andre….,mistemann…, vel, han kom på den sikre metoden……“Hoppe-av- i-svingen-metoden”.… )Nok om det….(og bare så det er sagt….det hadde ikke vært aktuelt med en til altså. Det var mer teoretisk ment….

Over til dette igjen:

Overgangen…eller som Henrik sier: Undergangen!

Grumpy, Sleepy. Itchy. Sweaty. Bloated. Moody og Forgetful

Grinete. Trøtt. Tørr (les:lite sexlyst) Svett. Bluppete. Emosjonell og Glemsom.

Det er liksom ingenting som er positivt…bortsett fra meg da..Jeg er positiv!……

 

….ser på det hele med et positivt sinn og glimt i øyet…………Sprudler som en flaske med billig musserende vin, jeg!

…….i motsetning til Henrik!!! Han er jo rene pesten…av en svartedauenbakterie…

…og tror rett og slett at dette er roten til alt ondt…elendighet og bedrøvelse…

Så hver gang jeg blir lettere irritert…(det skjer ikke ofte… ifølge meg, selvfølgelig….) kommer Henrik med et lite grynt…inni det gryntet klarer han å m u m l e  “Det er klimakteriet sin skyld” Da, eksploderer jeg vet dere! Jeg blir jo ikke forbanna eller sur for ingenting, heller… Da har han vel sagt eller gjort noe da…som jeg reagerer på… Ærlig talt!!.

Nå spora jeg ut igjen… Det var disse syv figurene da… Over et glass rødvin så ba jeg han være ærlig å si hva han syns…og mente…og tenkte……(med forsiktighet, vel og merke….) om disse 7 indikasjonene…

Grumpy (Grinete):

Henrik: “Sterk PMS,… som i konstant tilstedeværende!”

(Jeg: Overhode ikke enig! Jeg har kommet i en alder hvor jeg er trygg på meg selv og vårt forhold og tenker det må faktisk gå an å si ifra……..om det meste) Ja, jeg kan kanskje bli sur og hisse meg opp over visse ting. Andre bilister, for eksempel. Utrolig hvor mange dårlige sjåfører det finnes. Jeg tror ikke jeg har hatt en eneste bilist foran meg som kan kjøre på mange uker. Det har nok skjedd at det har kommet en utagering eller to over det. Det har imidlertid ingenting med overgangen min å gjøre, men derimot med usedvanlig dårlige sjåfører å gjøre.

Sleepy (Trøtt):

Henrik: Konstant! Alltid trøtt, den kjærringa”

(Jeg: Ja, men jeg står opp ca 07.00 hver eneste dag….og etter 16 timer må jeg sove. Jeg må ha 8 timer søvn. Jeg får oksygenmangel på kveldene og gjesper så tårene triller. Det hjelper ikke med en spennende film eller…… Jeg må sove! Vurderer å sende en mail til tv-kanalene hvor jeg ber dem om å sende voksenfilmene, de gode tv-seriene (Greys Anatomy) tidligere og barnetv sent…de er jo våkne og full av energi til langt på natt uansett såh…) Jeg er og blir et utpreget A-menneske….i mootsetning til deg, Henrik som er et utpreget B-menneske!)

Itchy (Kløen….les:Tørr…):

Henrik: “Lite med tilbud”….(.mer ville han ikke utdype på den fronten….det kom nemlig til å bite han i ræ….resten av livet……sa`n)

…men jeg er jo ikke den som gir meg… :så etter mye trusler og utpressing…kom det….)

(Jeg:” Unnskyld meg…men da tenker jeg butikk, jeg… Tilbud og etterspørsel….! Har jeg egentlig fått et bra tilbud som jeg ikke kan avslå????? (eller motstå)????? Neihei, så gi meg et da!!!……drar på noen flere utropstegn her….!!!!!….i en litt irritert og amper tone…)

Mitt svar på “tørr” blir som følger: Selg inn varen….så kanskje jeg kjøper`n!   (…jeg sa, kanskje…..)

 

Vi jobber oss videre gjennom resten av denne såkalte  undergangen…..

Sweaty (Svett):

Henrik: “Neeeei, hva skal jeg si? Fra å ikke takle kulde eller temperatur under 10+…..til å bare mååååååå ha åpent vindu på soverommet året igjennom, uansett temperatur selv om jeg holder på å dø av frostskader. At når det endelig blir varmt nok i stua…., så skal du lufte… opp med vinduer og verandadør….”

(Jeg: Jeg har alltid sovet med vinduet åpent uansett temperatur……men jeg har jo varmeteppe som enhver pensjonist…tilfelle det blir for kaldt. Og, nei….jeg lufter kun når Henrik har fyra for hardt…ellers må jeg jo kle av meg 😉  For som han alltid har sagt… “den eneste måten å få av klærna på kjærringa er å fyre hardt”….så ja, da må jeg lufte!)

 

 

Bloated (Oppblåst-Hoven-Svullen-TJUKK!!!!):

Henrik: “Syns du er fin jeg, jenta mi <3!

(Jeg: Fin????? Fiiiiiiin????? Unnskyld meg, men jeg har dratt på meg 13!!!!!!!!!…. 13 kg, 13000 gram….. siden April!

Er ikke fiiiiiin, da vett`u!!!! )

I April tenkte jeg at jeg skulle gå ned et par kilo. Konfirmasjon nærmet seg og kjole var påkrevd. Jeg har alltid hatt lett for å ta av et par kilo med litt innsatsvilje. Jeg begynte å føre logg på hva jeg spiste samt tok regelmessige gå og joggeturer. Etter tre uker skulle jeg veie meg og hva tror dere???

Jo, jeg hadde gått opp 4 kg. Da var det like før vekta føk i flisene, men etter å ha summet meg litt (og veid meg på nytt ca 10 ganger)  tenkte jeg: Dritt au!

Jeg kan leve med dette og kjolen får bare bli en størrelse større…., men nå….13 kilo overtrivselsvekt…..nei, nå er det nok!

Så jeg har meldt meg inn i Vektklubb.no

Nok er nok!

Moody (Emosjonell/Humørsyk):

Henrik: “Stabil som “Skjæra på tunet” Etter 20 år skjønner jeg fortsatt ikke en dritt av deg…., det blir det mye spenning i hverdagen av…mer enn jeg egentlig setter pris på…..”

(Jeg: Herregud… Jeg er jo stabiliteten selv…..rolig som skjæra på tunet, hver dag er som i går…altså som forrige uke, måned, år…og året før der…altså…drita kjedelig med meg 😉 At følelsene tar overhånd har ikke noe med meg å gjøre. 3 nøtter for Askepott for eksempel….at jeg grinte med snørr og tårer gjennom hele filmen….vel, ikke min feil at de Tjekkoslovakerne har laget en så bra kvalitetsfilm! En typisk “grinefilm”/”Juledarama”…hvis nå det er en sjanger i filmverden da…?)

Forgetful (Glemsom):

Henrik: ” Demensteamet kommer til uka! Det har jeg sagt i flere måneder nå! Er det virkelig et symptom altså? Har jeg virkelig hatt rett??? Visste ikke at det var et tegn på overgangen, jeg!”

(Jeg: Nei, det er ikke det, Henrik (med sterk trykk på den siste bokstaven-k)!!!!! slenger på enda noen utropstegn her!!!!!!!….og det har ingenting med “moody” eller “grumpy” å gjøre, bare så det er sagt!…

Det er rett og slett fordi vi kjærringer har veldig mye oppi hodet…altfor mye, rett og slett. Vi skal jobbe, ta oss ut (til en viss grad, hvertfall), handle, lage mat, holde orden på unger, hus og kjæledyr…og her i huset kunne jeg nevnt mange flere ting…..men jeg lar det være…ellers får jeg bare slengt i fleisen “grumpy” og “moody”- kortet igjen…)

Apropos at jeg “skjønte det” i Apri… Det var faktisk et lys som gikk opp for meg etterhvert altså…… Det er litt sånn at du skjønner at du ikke har hatt den regelmessige blødningen på en stund..ble litt engstelig og tenkte det verste…..for så å glemme det igjen (forgetful/glemsom)… Jeg er jo i en alder hvor jeg leser dødsannonser i avisa og jobber med blomster til begravelser. Jeg ser jo at mennesker ikke bare dør av alderdom…og det får deg jo til å tenke det verste.

Med Google lett tilgjengelig så er det klart at jeg tidlig diagnostiserte meg selv. Det var ikke en dødelig sykdom som hadde rammet… Det var…Overgangsalderen…..!

Så der satt jeg på venteværelset en solskinnsdag i Mai mens gumlet på bollene mine, samtidig som jeg forbannet de hersens kiloene som stadig “dro seg på”

Jeg som vanligvis kan spise hva jeg vil og hvor mye jeg vil,,,,

Min tur inn til legen og han syns det virket litt tidlig å komme i Overgangen……..

“Trenger ikke tro noe som helst du”… sa jeg. “Jeg har googlet og vet det er det det er”… Da fikk jeg blikket     (merkelig hvordan et blikk kan si så mye…)

Etter diverse blodprøver, fikk jeg det svart på hvitt ja. Hah!!!…jeg hadde rett, jeg!

Foreløpig har jeg ikke begynt på noe som helst av tabletter eller plaster. Der må Dr.Google hjelpe meg litt mer før jeg tar en avgjørelse.

Jeg lider ikke noe heller jeg ( i følge meg, da. Henrik lider mye mer…. så kanskje han skulle blitt medisinert istedet) bortsett fra den jæ… vektøkninga da… Den er den verste!

De fleste av ringene er tatt av og ligger i skapet på badet…i påvente av av bedre tider (Bloated/bluppete/hoven)

Alle klær i størrelse medium og large ligger urørt siden april. De store genserne og golfjakkene er blitt flittig brukt (brukt-opp, er vel riktigere sagt)

Og ikke prøv med den der “du er jo ikke tjukk” strofa… Nei, jeg vet at jeg ikke er tjukk i bein og armer, men midt på…der har jeg fått en litt sånn tønnelignende fasong. Den skal bort!

Jeg får bare innse at min tid i fråtsing av mat, kaker, deilige kalorier, kaker, fløtesauser, oster. og alt annet som er godt…sukk….er forbi!

 Sier som Ari Behn: Trist som faen!

 

Ønsker dere uansett en kalorifattig søndag og sender en mager trøsteklem til de av dere som er i samme knipa som meg <3

 

Og dere andre som ikke er kommet dit enda….. Lykke til!!!

 

                                                             Blomsterlise <3

 

 

#overgangsalder #menopause #klimakteriet # gæærn-i-tårnet

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top