Tradisjoner er til for å holdes……

…og alle har vi våre egne! Noen kjedelige, noen sære, men det er jo uansett tradisjoner og tradisjoner er til for å holdes!

Akkurat den nissen skal sitte på akkurat den plassen. Juletreet skal pyntes lille julaften. Surkålen skal være hjemmelaget, juleneket skal opp, grøten skal spises og mandelen skal finnes. Her kan jeg nevne i fleng: Kirkebesøk, mat, pynt, tre nøtter til Askepott, Disney, Sølvguttene, osv….

Her i huset, altså hos familien Kork….har vi også tradisjoner! Kanskje ikke så mange, ei heller utradisjonelle…., men det viktige er at de blir overholdt! Hvis ikke blir alt feil. Noe mangler…og det vil gå et år før de kan rettes opp i.

De fleste vet jo at jeg starter jula tidlig? Ekstreeemt tidlig ifølge Henrik. Han “offer og oijjer” og sukker over min juleglede som begynner tidlig i Oktober. Mens guttene alltid har gledet seg med meg over tidlig pynting. For å unnskylde meg selv så skal jeg forklare hvorfor jeg begynner så tidlig. Det er rett og slett fordi at fra begynnelsen av November og frem til 24.des har jeg nesten ingen tid hjemme (nesten) Så om jeg skal få et snev av julefølelse og det å glede meg til jul må jeg begynne tidlig. Jeg elsker å stå opp i et hus hvor juletreet lyser, svibler med mose og kongler holder meg med selskap til morgenkaffen og jeg elsker å komme hjem til det samme juletreet på kvelden, sette på julemusikken og tenke at: Nå er det snart jul. 

I år syntes jeg imidlertid at jeg hadde få steder å plassere julepynten på. Det hjalp da vi fikk tilbud om å få et gammelt skrivebord. Vi var begge enige om at skrivebordet var fint og kunne passe godt inn hjemme hos oss.

Det kom i biter til butikken og etter at Henrik hadde satt det sammen, pusset og malt det…..var det bare å få “faenskapet” (unnskyld uttrykket) hjem. Det veide BLY!!!!!! Og Henrik og meg…, like sta og egne…. skal bære dette “hersens” tunge og store møbelet inn i huset….Jeg foran og skal ha styringa, han bakerst og har tyngden. Det går ikke bra for å si det sånn! I ettertid ser jeg at det kunne blitt en artig film, men der og da…når han mener jeg ikke svinger riktig og jeg eksploderer fordi det er tungt og det IKKE GÅR Å SVINGE ANNERLEDES!!!…..

….det var rett og slett for stort!!! Vi fikk det ikke inn døra. Jeg hadde rett! Det gikk ikke! Uansett hvor mye vi vred og vrengte. Så da var det bare å sage av beina før den tilslutt kom innenfor døra om enn med et nødskrik, oppskrapt dør og dørkarm. 

Nå står den på plass med tente lys og røde amaryllis…og jeg er riktig så fornøyd!! Der skal det få stå! Det skal ikke flyttes en centimeter!

Ettersom guttene har blitt større har de endret side i “Julepynting”- saken. Nå syns også de at jeg starter altfor tidlig…..skjønn det, den som kan. Kanskje sann det er å leve i et mannsdominert hjem…..?

Men jeg gir meg ikke og holder på mitt 😉

Ja ja, uansett… Julen begynner for alvor når jeg kommer hjem på julaften. Da er Henrik i full gang med Pinnekjøttet. Alle lys er tent og det er en egen atmosfære som bare disse tre juledagene kan ha! Den ene tradisjonen er at jeg allerede etter en time må spørre om å få prøvesmake pinnekjøttet som på langt nær er ferdig kokt. Seigt som rakkern smaker det himmelsk når du ikke har spist siden dagen før…. 

Jeg prøvesmaker hver hele time til det er ferdig….

Mens Henrik har full kontroll på kjøkkenet pynter jeg bordet, nyter et glass rødvin, ordner de siste pakkene, sender de siste tekstmeldingene med ønske om en God Jul…..tar meg en eggelikør og spiller Julemusikk……..akkurat som ifjor….i forfjor…og årene før der….

…så er maten klar. OG HERRE-MIN-HATT som jeg spiser. Jeg tror det å elske pinnekjøtt er en “sykdom” jeg!….En “sykdom” bare de som har det på samme måte forstår….

Hele familien er pent kledd “oventil”, mens “nedentil”……

…altså under bordplata, er vi kledd i pysjbukser alle 4!

Avslappet og deilig! Uforpliktende og behagelig! Akkurat slik en julaften skal være i henhold til våre tradisjoner 🙂

Etter mat, rydding og en liten pause er det klart for gavehysteriet. Jada, selv om jeg kaller det “hysteri” så syns jeg det er veldig hyggelig! Men hvilket år gikk gleden over å  gaver, over i det å gi gaver. Når gikk nysgjerrigheten over i å lure på hva som inneholder seg i gaven til “lurer på hva … syns om gaven de får” Gleden over å tro du har funnet den riktige gaven til det rette mennesket er større enn det å pakke opp mine egne gaver.

De siste årene har jeg “lurt” unna noen gaver til meg selv på julaften.

Jeg er jo først oppe her i huset, så 1.juledag er minst like stor hva angår tradisjoner. Jeg tror jeg liker den engelske/amerikanske tradisjonen med å pakke opp gaver på 1.juledag bedre.

Jeg dusjer med ny dusjsåpe, smører meg inn i ny bodylotion før jeg trer på meg pysjamasen jeg fikk kvelden i forveien. Lager meg en kaffe og tar meg et glass eggelikør (ja, tenk det! Så tidlig på morgenen. det er et av alderdomstegnene jeg har dratt på meg…, at jeg må ha noe søtt tidlig på morgenen. Så valget står mellom karamellpudding eller eggelikør….da ble det eggelikør og kaffe) Jeg skal likevel ikke ut å kjøre, men bare surre rundt i huset hele dagen..

Så mens alle sover og Rolf drar en hel skog med tømmerstokker…sitter jeg i pysj med kaffe og eggelikør, pakker opp noen gaver fra julaften og koser meg med det! Starter på en bok som jeg selvfølgelig ikke klarer å legge fra meg igjen…men slik skal nå en god bok være!

En liten tur ut til hønene og den flotte hanen vår med en godbit før resten av dagen går med til “syssel & pyssel” som julemiddag, lage ny porsjon med eggelikør, se på Love Actually og spise karamellpudding.

I dag 2.juledag var det godt Henrik skulle på jobb! Da får jeg nemlig gjort noe fornuftig…

Jeg har bakt loff…med og uten ost.. (en vil ha med og en vil ha uten.. klart det hadde vært for lettvint om alle ville hatt det samme)

….og vaskerommet……trenger jeg å si mer??????

Jeg har brettet, vasket, hengt opp, brettet, vasket og hengt opp!!!! Innimellom leste jeg ferdig boka….spiste sylteflesk med sennep, kald ribbe fra i går og krumkaker i takt med julemusikken…. selvfølgelig i pysjen :)))

Akkurat så avslappet og deilig som julen skal være, syns jeg!

 

I morgen er det tilbake på jobb igjen…og det er helt greit før jeg blir for doven og lat.

Håper dere alle har hatt en deilig julefeiring…med fri eller på jobb!

Romjulen står for tur…før Nyttårsaften på Lørdag.

I år har jeg faktisk nyttårsforsett…., men den tid den sorg!

Fortsatt God Jul!!

 

Klem fra Blomsterlise.

 

#jul #julemiddag #julemat #høytid #familie #fredrikstad #fredrikstadblomster #blogg #bloggfredrikstad 

 

Jeg er i julestemning!

Det har jeg vært helt siden slutten av oktober. Jeg har spist alle juleretter opptil flere ganger, kakemenn, drukket gløgg og bakt. Dog ikke disse tørre julekakene. De blir ikke spist her, bortsett fra krumkaker da og de er de ikke jeg som lager.

Fra midten av Desember takker jeg for meg og trer av som husmor. Eller avspaserer da, som det så fint heter i jobbsammenheng (og husmor er jo en jobb???). Da er det slutt på alt som heter hjemmelagede middager og oppvarting. Ferdigproduktene og brødskivene tar over og i år har jeg til og med kastet meg på ……jeg vet nesten ikke om jeg tør å si det… så hold på hatten damer… men….ja, FJORDLAND!!!!

Rett og slett pga tidsklemma, men sånn er det og sånn har det alltid vært i desember så lenge jeg kan huske. Er det ikke sånn så blir det heller ikke skikkelig jul for meg. Tradisjoner…. heter det visst!

Ikke mye i Julekveldsvisa som følges her i huset. Hverken gulv, glass, skap eller skuffer blir rengjort. Det fine med desembermåned er jo at det stort sett er mørkt hele døgnet, så etter å ha plugga inn støpselet på juletre så det skinner, tent noen lys og kasta alt rotet inn bak en lukket vaskeromsdør, ser det så koselig og pent ut her atter…..Ikke bærer vi ved heller. Varmepumpa sørger for 23 grader konstant.

Noen “julesærheter” har jeg selvfølgelig, det skulle bare mangle! Alle har vi vårt! 

Jeg lager sursild og eggelikør. Begge deler er superenkle og begge to er kjempegode. Kan ikke akkurat love at du kommer i julestemning av den Eggelikøren, men drikker du nok…kommer du ihvertfall i stemning 🙂 🙂

Først tar vi Sursilden.

Ser du ikke silda, sier du? Nei, det er nok fordi det er løken som er best syns nå jeg. Det er sild oppi altså, men mest løk. Så kanskje det riktige navnet skulle vært Surløk...! 

Så enkelt er det:

6 dl vann, 3 dl eddik (7%) og 4,5 dl sukker og kok opp. La laken avkjøles. (jeg brukte dobbel porsjon til alle mine glass)

Ha oppi 1 pk hel pepper, 1/2 glass hele sennepsfrø og 6-7 laurbærblad og la dette trekke med, mens laken avkjøles.

Mens laken avkjøles skjærer du tynne skiver av løk og det du måtte ønske å bruke. Jeg brukte vanlig gul løk og rødløk, litt grønn og rød paprika for å få litt farge i glasset. Skjær mye løk. Det blir alltid tomt på løk først.

Jeg kjøpte ferdig speket sild på Kiwi denne gangen. Den var veldig salt, så jeg måtte vanne den ut litt. Skyll den godt under rennende kaldt vann og la de ligge i en bolle med iskaldt vann i ca 1 time.

Det går masse løk innimellom laga, så ikke spar på løken.

Skjær tynne, delikate biter på skrå av silden. Det smaker så mye bedre når det ser delikat ut og det verste jeg kan tenke meg er store kladder med sild.

Jeg lagde en dobbel porsjon for jeg skal gi bort litt også.

Så her er de ferdig pyntet og klare for frokostbordet i et nytt hjem.

Så var det eggelikøren. Det er godt det! Det er jo rett og slett en flytende Panna Cotta bortsett fra gelantinen, så liker du Panna Cotta…liker du eggelikør også 😉

Dette er hva du trenger til en porsjon som gir “ca” 2 liter:

Stemningsfull Likør:

10 Eggeplommer

12 dl Kaffefløte

3 vaniljestenger (holder egentlig med 2, men jeg brukte altså 3)

8 dl sukker

7 dl Sprit (Jeg kjøpte Vodka Dworek på polet. Den holder 37,5 % og er uten smak) Jeg hadde en ekstra skvett i etter prøvesmakingen også….. smak og behag 😉

Holdt nesten på å skrive at jeg har verpet eggene selv… 🙂 Det har jeg ikke, men det er våres høner som har verpet de. Sjekk ut det gedigne egget i front…. (det veide 98 gram) Stakkars høne… Som et lite ekstratips: Bruk aldri egg kjøpt i Sverige. De har nesten fargeløse eggeplommer og egner seg ikke til hverken likør…eller eggerøre, for den sakens skyld

Visp sammen eggeplommene (for hånd) med litt av sukkeret. Samtidig varmer du kaffefløten med vaniljestengene og resten av sukkeret til kokepunktet.

Jeg splitter vaniljestengene, skraper ut frøene men lar også stengene få koke med for å gi ekstra deilig vaniljesmak. (kan også la det koke med et par kanelstenger for den ultimate julesmaken, men det er intet “must”)

La den varme fløten avkjøle seg litt og hell deretter fløteblandingen over i eggeblandingen.

Så heller du hele blandingen tilbake i kjelen igjen og rører forsiktig på middels varme til du merker at det tykner. Ta også ut vaniljestengene etterhvert som de dukker opp.

Trekk kjelen til siden og la det avkjøles. Da er det på tide å tilsette spriten.

Det er veldig viktig å smake på det man lager…….så jeg smaker…og smaker…..og tenk den smaker like godt hver gang 🙂 om ikke bedre og bedre for hvert glass 🙂

Sil likøren for å unngå “eggeklumper”

Så er det bare til å fylle den deilige drikken over på flasker. Jeg kjøpte små, kose flasker på Clas Ohlson.

Bruk trakt og hell på. Det holdt til akkurat 2 liter. Spørs om ikke jeg må trå til på 1.juledag og lage en ny porsjon…
Jeg skal tross alt gi bort noen av disse flaskene.

Pynt gjerne flaskene med litt pynt som kongler eller kanelstenger og en pen til og fra lapp eller en egen etikett: Likør med stemningsgaranti <3

Et lite tips foruten å drikke likøren som den er (min favoritt nr 1)…, så kan den brukes over is eller varme bjørnebær med kald eggelikør over servert med en krumkake (min favoritt nr.2)

Det hørtes vel godt ut??

Da gjenstår det bare for meg å ønske dere alle en riktig GOD OG DEILIG JUL!! Håper julefreden senker seg over dere når klokkene ringer julaften inn kl 17.00 på Lørdag. Nyt og kos dere med hverandre, god mat og drikke.

Ikke stress!

Jul blir det uansett <3

Jeg, derimot.. setter inn ekstragiret for den siste uken i butikken og håper jeg ser flere av dere!

 

Eggelikørdrikkende klem fra meg

Blomsterlise.

 

#jul #sursild #lake #eggelikør #stemning #stemningslikør #blogg #bloggfredrikstad #fredrikstadblomster #høner #hønerihagen #kortreistmat #egg #brahma #viktigåsmaketil #intetstress #hjemmelaget #hjemmelageteggelikør #hjemmelagetsursild #fredrikstad

 

Jeg…en selvopptatt og egoistisk “megge”?

Hvert år får jeg alltid en gave som går til et veldedig formål.

For å være klistre ærlig med dere. Vet dere hva jeg har tenkt?

“Åååhh, hvorfor må jeg få det? Hvorfor kan jeg ikke få noe til meg selv?” Godt voksen og med få gaver under juletreet, forsvinner nok aldri barndommens drøm om et bugnende pakkehav under juletreet på julaften….som aldri tar slutt…!

En illustrasjon som viser det daglige renn av telefoner på jobben. ” Vil du støtte, kan du gi, har du noe, vi ønsker et bidrag, hjelp oss å hjelpe” 

Jeg får like dårlig samvittighet hver gang jeg må si nei til noen, men det er virkelig mange som ringer. Jeg svarer så godt jeg kan og forteller at “joda, vi støtter vi”…, lokale foreninger, klubber, operasjon dagsverk, husløse i Londons gater, redningsskøyta, minerydding, …og gud vet hva jeg ikke støtter.., men noen ganger går det bare ikke å si “Ja” til alt.

Trenger jeg egentlig flere bodylotioner, pysjbukser, rødvinsflasker, badeskum og vesker?? Eller skal jeg bare be alle gi “min” gave til et veldedig formål?

Jeg så en annonse på Facebook for noen uker siden. Den het noe sånt som: “Gi en middag for 40 kr”

Førti kroner? Hvem får vel en middag for det tenkte jeg? Med gru tenkte jeg på den siste handlerunden i butikken..terteskjell, en fiskepudding, erter, melk, et glass med reker, brød, pølser og lomper…. 500 kroner kostet det!

Det hadde vært noe sånn som 12 middager i Kirkens Bymisjon det!

Tilbake til den Facebook annonsen…: Jeg tok opp telefonen, tastet nummeret og tastet inn 20 middager som blir trekt rett på telefonregninga.

Puuuhh…, sann, nå kan jeg hvertfall gå julen trygt i møte. Gnafse i meg pinnekjøtt og ribbe, julepølse, medisterkaker, sossisser, surkål og rødkål til jeg blir kvalm, før jeg smører meg med den nye kremen, tar på meg den nye pysjbuksen i flanell og legger meg under to dundyner i en varm seng på julaften, drømmende om den deilige julefrokosten jeg skal spise morgenen etter. Jeg hadde tross alt gjort mitt!

Jeg hadde jo ikke gjort det! Det er jo jobben min som betaler den telefonregningen….

Så da tenkte jeg som så, “det er greit. Jobben kan også hjelpe til, men det skal søren ta meg jeg og!” Alle som trenger mat i vårt land skal kunne få muligheten til det! Litt usikker på hvordan jeg skulle få det til uten telefon i mitt eget navn…

Helt til jeg kom inn i en butikk og fikk se disse geniale “til og fra” lappene.

Jeg klarte å skaffe meg 30 stk og gikk inn på nettsiden til http://bymisjon-glede.no 

Jeg betalte inn summen med bankkortet mitt, så nå er det bare å bruke disse på julegavene jeg skal gi i år.

Alle skal få denne til og fra lappen “Gled noen som gruer seg til Jul” på gavene sine i år….

…og vet dere hva jeg ønsker meg i retur? At før de åpner gaven så taster de inn en sms til 2490 og skriver: PAKKELAPP i kommentarfeltet. Da blir de trekt for en middag, altså 40 kr på neste telefonregning.

Alle her i huset skal også få de på gavene sine. Ikke en eneste en får åpne gaven sin her før de taster 2490 på sms!

Her har det vært store julegave-pakke-kvelden i kveld. Kællen er på julebord, eldstemann er på tur til Gøteborg og minstemann lever sitt eget liv på rommet. Så da står jeg har da, med alle disse tankene surrende oppe i hodet som jeg ikke får “luftet” for noen og skriver de heller ned til dere..

Den ene siden av meg river og sliter meg i filler over pengebruken i Desembermåned…, den andre siden sier at “pokkern heller”.., jeg kan jo ikke avlyse julen fordi ikke alle har det like godt som meg! MEN jeg kan gjøre en bitteliten innsats og det kan de fleste jeg kjenner også! 

Det skal også sies at her i huset er det hverken overdådige gaver eller “penger til bånn”, men en middag eller flere det skal la seg ordne.

Hvem så vel ikke på “Petter Uteligger” og hvem ble vel ikke grepet og sjarmert av Svein og de andre? Jeg ble hvertfall det…, så snørr og tårer rant. Den serien fikk meg til å få et helt annet syn på narkomane, husløse og mennesker som har kommet “skjevt” ut av det av ulike årsaker. 

MEN, jeg kan hjelpe til så flere som ønsker og som trenger kan få seg en middag!

Jada, jeg syns fortsatt bodylotion og badeskum er deilig…, en ny veske kan jeg og alltids få brukt for, derav overskriften idag.

Nei, jeg tror ikke at “jeg er en selvopptatt og egoistisk megge”…. selv om jeg har tenkt å feire jul med alt det den inneholder av goder og gleder, gaver og god mat.

Jeg har ikke tenkt å starte som misjonær eller som frivillig i et eller annet redningskorps…(.MEN jeg kan gjøre en bitteliten innsats)

Uansett, så håper jeg at flere har, vil og kan ta seg råd til å avse FØRTI KRONER i julestria for en god sak! Alle monner drar og mange bekker små, gjør en stor å (betyr:elv) osv…..

Så kjære mine venner som får julegave av meg i år: Før den åpnes, vær så snill å taste en sms til 2490 og skriv: PAKKELAPP i kommentarfeltet og gi en middag…..så kan gaven åpnes <3

Og til de som ikke får julegave…, men bare et julekort, dere får også en “til og fra” lapp inni kortet hvor jeg vil ønske dere en riktig God jul og et Godt nytt år!

Lappen deres er også blitt betalt for en gang, men jeg ønsker også at dere sender en sms til 2490 og betaler for en middag!

Jeg vet nemlig at alle mine venner som får gave eller julekort kan avse dette beløpet. 

Så kjære deg som leser dette: Har du 40 kr og avse på julebudsjettet “til en som gruer seg til jul” så send en sms til 2490 og skriv: PAKKELAPP

Da regner jeg med at alle ar skjønt hva som var min fanesak idag?

Uansett “megge” eller ikke…så ønsker jeg dere en deilig 3.advent. Nyt og kos dere. Det skal jeg!

 

Klem fra meg Blomsterlise <3

 

#kirkensbymisjon #fredrikstad #fredrikstadblomster #glednoensomgruersegtiljul #jul #blogg #bloggfredrikstad #julegaver

 

 

Del 3…, altså siste og gjeldende del av Desemberkonkurransen.

Da var vi kommet til 3 og siste del av Desemberkonkurransen.

Igjen.., innlegget er sponset og med reklame av og for Fredrikstad Blomster.

Siste bord er selvfølgelig dekket med den mest brukte og tradisjonelle fargen: Rødt!

Jeg starter med en linfarget duk (i Lin selvfølgelig) før jeg legger på en uekte bar-ranke med røde bær og kongler. (Altså bar-ranken har røde bær og kongler fastmontert på seg). Før jeg setter på tallerkener…..

…glass, bestikk og setter kubbelysene rett på duken. For at du ikke skal få stygge flekker på duken, så sett gjerne kubbelysene på møbelknotter eller aluminiumsfolie.

Da er det bare å begynne. Jeg legger på litt ekstra pene juletrekuler, de vakre høye Ester & Erik lysene. Idag bruker jeg både de mørkerøde og de julerøde lysene i kombinasjon. Bar-ranken har nemlig både lyse og mørke bær på seg, så her funker det med begge deler.

Når julekulene er plassert (de ligger så trygt og godt i baret), plasserer jeg ut 5-6 mørke røde epler. Ekte epler. De røde “juleeplene” du får kjøpt i butikkene nå har en helt fantastisk farge og er kjempefine som dekor.

Noen utsprungne Amaryllis blir kuttet og satt i små vaser innimellom. Det må være ekte blomster på et dekket bord. Her kunne jeg brukt røde tulipaner, roser eller orkideklokker, men for å variere litt fra de andre bordene denne uken ble det amaryllis idag. Det er jo uansett et fantastisk vakker blomst med mange klokker, så her er det mye kuvertblomster for pengene.

Linserviettene blir på enkelt vis rullet sammen og får en enkel sløyfe av fløyel. Lett å lage og lett for gjestene å knyte opp så de faktisk får brukt servietten.

Selvfølgelig kan du spe på med flere kongler, men ikveld ville jeg ha det så rødt som mulig og lot derfor konglene på bar-rankene være de eneste.

 SÅ…over til konkurransen…..

….det dere skal gjøre er følgende:

1: Lik siden til Fredrikstad Blomster as på Facebook (dette gjelder jo bare for dere som ikke allerede gjør det)

2: Del dette innlegget.

3: Skriv i kommentarfeltet hvilket bord (Plomme/Gull, Blått/Hvitt, Blått/Gull, Tradisjonelt) du likte best og hva målene på DITT spisestuebord er.

En vil vinne Linduk (100%lin) tilpasset sitt bord, 6 stk linservietter, bar-ranke, lys, lysglass, dekor og blomster for å dekke sitt favorittbord til julehøytiden.

Trekning vil skje Lørdag 17.desember og premien MÅ hentes i vår butikk.

OBS: Det er viktig at dere skriver i KOMMENTARFELTET til FREDRIKSTAD BLOMSTER da det er der vi trekker vinneren fra. (Det hjelper ikke å kommentere under andres delinger av innlegget, det har jo ikke jeg noen kontroll over)

Her er en repetisjon av bordene:

Nr 1 Plomme/gull

Nr.2 Blått/hvitt

Nr 3: Blått/Gull

Nr 4: Tradisjonelt Rødt

Atter en gang håper jeg dere har fått inspirasjon til å dekke ditt festbord….og ønsker dere alle Lykke til!!!

Hilsen Fredrikstad Blomster og meg (Blomsterlise)

 

Alt jeg har brukt kan kjøpes hos oss (ikke servise, bestikk og glass) De uekte bargirlandene måler 180 cm, lindukene er i 3 forskjellige størrelser: 220cm, 270cm og 350cm.

 

#fredrikstadblomster #fredrikstad #interflora #lin #linduk #konkurranse #borddekking #interiør #blomster #blogg #edelweiss #interfloranorge #jul #snartjul #herregård #herregårddesign

Desemberkonkurransen Del 2.

Da var det duket for en ny bordsetting. 2 forskjellige utgaver med en og samme duk: Nemlig den Blå

Og for å følge lover og regler så er innlegget selvfølgelig med reklame for Fredrikstad Blomster! Alle produkter jeg viser bortsett fra service, bestikk og glass er fra butikken.

Linduken er i fargen blå/grå og for ikke å velge det som kanskje ville vært mest typisk til blått…altså sølv, skaljeg dekke et bord med blått & hvitt og et med…hold på hatten…..blått & gull! Rett og slett bare for å bevise at det  ikke alltid være sølv til blått.

Jeg starter med duk og min elskede vintergrønne ranke. Denne gangen en med “furulook” og litt dypere i grønnfargen enn den jeg brukte igår.

Så setter jeg på serviset, legger linservietten enkelt mellom tallerken og forrett skålen. Jeg er ikke altfor opptatt av servietter i flotte vifter, oppi glass eller i flotte utforminger. Gjestene skal tørre å bruke servietten, så gjør det enkelt for dem.

Så setter jeg på “hoveddekoren” 2 stk juleroser pyntet med mose. Plasserer de hvite konglevasene innimellom ranken…..

…fyller på med litt ekstra kongler, glass og til og med bestikk får gjestene mine idag 😉

Julerosene skal få trone som de vakre dronningene jeg syns de er…, så konglevasene får bare en liten kvast med silkefuru for å forsterke fururanken som ligger på bordet.

Hvite Ester & Erik lys plasseres i sine lysestaker. Her kan det like så godt brukes blå, grå eller sølvfargede lys.

Så var det bare å dekke av alt det hvite på bordet….

….og dekke på med gull igjen. Det brukte jeg jo også til den plommefargede duken i går, men med ny farge i bunn blir det et annet inntrykk idag.

Forrett tallerken er borte.

Servietten er brettet enkelt med en “diamantsløyfe” rundt og har fått en lerkegren som dekor.

Flere av de store gullyktene, konglevasene, små gullykter og flere naturkongler. Små og store. Kontraster, kontraster, kontraster. Høyt-lavt, tykt-tynt.

Ester &Erik lysene har selvfølgelig blitt byttet til gull, men også her kan blå lys være pent.

Så brukte jeg noen juletrekongler stående. For å få til dette måtte jeg bruke lysestaker som de kunne stå i.

Tenk at blått og gull kan bli så pent sammen? Etter at vi nå i snart 20 år har fått banket inn i hodet at det er sølv og blått som hører sammen?….

…godt vi alle innerst inne har en egen mening, så gå for det som du liker. Enten det er det ene eller det andre!

På dette bordet har jeg brukt uekte ranke i furu, små og store gullykter, naturlige kongler i forskjellige størrelser, konglevase i gull, silkefuru, gråblå linduk og gråblå linservietter, juletrepynt og gullfargede lys.

Lindukene finnes i 3 størrelser: 220cm, 270cm, og 350cm.


 

Da håper jeg dere har fått noen flere tips samt gode ideer og inspirasjon til du skal pynte ditt eget bord.

I morgen blir det siste borddekking før konkurransen starter.

Vinneren vil få linduk tilpasset størrelsen på sitt spisestuebord, 6 stk matchende linservietter, konglevaser, blomster, lysglass, lys, kongler og selvfølgelig en bar-ranke.

 

Vi sees i morgen 🙂

Fortsatt god torsdagskveld fra Fredrikstad Blomster ..(og meg Blomsterlise )

 

 

#fredrikstadblomster #fredrikstad #interflora #lin #linduk #konkurranse #borddekking #interiør #blomster #blogg #edelweiss #interfloranorge #jul #snartjul #herregård #herregårddesign

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Desember-Høytid også for dekking av bord!

Dette innlegget vil i aller høyeste grad inneholde reklame for min butikk Fredrikstad Blomster.

Det vil også bli en konkurranse mot slutten av innlegget, så følg med!

Denne måneden dekkes tusenvis av pene bord til hyggelig samvær. Ikke bare til Julens 3 store dager, men også til andre anledninger.

Det er julebord og juleavslutninger. Kollegaer, idrettslag, foreninger og klubber av alle slag. Uansett så er det ingenting som er så hyggelig som å sette seg ned ved et pent dekket bord for å nyte god mat&drikke og sosialt samvær!

Mange synes uansett det er vanskelig å dekke bord. Vanskelig å vite hva og hvor mye som kan brukes.

Jeg tenkte å gi dere noen tips, ideer og inspirasjon til hvordan dere kan dekke.

Jeg starter med et tomt bord, selvfølgelig.. 🙂

Idag tar jeg for meg en litt utradisjonell farge som mange kanskje ikke akkurat forbinder med jul.

Nemlig Plomme!

Kombinert med grønt, natur, brunt, gull og vinrødt blir det mer enn jul nok!

Så legger jeg på en Plommefarget linduk (med mye brunt i seg), før jeg så legger på en bar-ranke i plastikk.

Denne er 180 cm lang, har litt forskjellig type bar på seg og med påsatte kongler.

Helt genial å bruke som utgangspunkt! Like fin fra år til år og du slipper å ødelegge duken med kvae og børste bort små kryp som gjerne vil smake på middagen din.

Så setter jeg to store lysglass i gull (sann ca i midten av bordet), før jeg fortsetter med høye lys på hver sin side. Fortsatt sentrert i midten, men litt zikk-zakk. Jeg syns ikke alt trenger å stå stramt i linje, så blås i vateret.

Kveldens lys er de mørke burgunderfargede lysene fra Ester&Erik med lakk! Penere festlys finnes ikke!!

De enkle, tidløse lysestakene fra samme merke er utrolig flotte, tunge og stødige og passer perfekt til disse lysene.

Når dette er gjort setter jeg på tallerkener og glass. Dette for å se hva jeg har igjen av plass til mer dekor og stæsj. 

Så legger jeg på serviettene og har du blomster til overs, så pynt gjerne hver serviett eller kuvert med en enkel blomst. Det forsterker hele inntrykket og gir en ekstra vakker velkomst til et innbydende bord!

Jeg har brukt noen veldig “gullete” lysglass for å lyse det opp og noen i antikk gull, for å tone det ned litt igjen.

Små kuvertvaser i gull formet som kongler, brune Cymbidium (en veldig holdbar orkidee)

Jeg har strødd på litt ekstra gullkongler og noen brune naturkongler. Tilslutt brukte jeg opp de siste orkideeklokkene jeg hadde igjen på blomsterranken og bare satt de rett ned i bar-ranken. Uten vase. De klarer seg helt fint et døgn uten vanntilførsel.

Håper dette gav deg noen tips i oppbyggingen for hvordan du kan dekorere om du skal ha gjester. Ikke vær redd for å blande litt. Gammelt & nytt, høyt & lavt, fargekombinasjoner og form. Denne fargen kan like godt brukes på høsten til oransje, til hvitt og til rødt eller til rosa. Det er det som er så genialt med en plommefarget duk. Det passer til uendelige kombinasjoner, farger og anledninger. Denne gangen ble det som sagt gull.

I morgen torsdag skal jeg lage en ny kombinasjon med nye farger til dere.

På fredag kommer den tredje og siste fargekombinasjonen og da vil konkurransen starte.

Premien vil være linduk, linservietter til 6 personer, kuvertvaser, lys, blomster og bar-ranke. Fiks ferdig. Klart til å dekke ditt favorittbord…om det er DU som vinner. Følg med i morgen….og på fredag, før konkurransen starter for å bestemme deg hva som er din FAVORITT.
Følg oss gjerne på Facebook (Fredrikstad Blomster) og Instagram (Fredrikstad Blomster)

Lindukene finnes i størrelsene 220x140cm, 270x140cm og 350x140cm, lysestaker, lys, kuvertvaser, lysglass, kongler og selvfølgelig BLOMSTENE får du selvfølgelig kjøpt hos oss i Fredrikstad Blomster.

Vi sees i morgen 🙂 Fortsatt god kveld!

 

Onsdagsklem fra Blomsterlise (IKKE navnet på butikken, men mitt kallenavn og bloggnavn)

 

#fredrikstadblomster #fredrikstad #interflora #lin #linduk #konkurranse #borddekking #interiør #blomster #blogg #edelweiss #interfloranorge #jul #snartjul #herregård

Champagne & Shopping…..

….Det kan være en veldig skummel kombinasjon det! Spesielt i den rekkefølgen. Det vet jeg som gikk på en smell for 2.året på rad…

Den årlige juleturen til London stod for tur forrige uke. Selv om vi vanligvis er 4 stk som pleier å reise sammen, ble vi dette året bare 2.

“Lille Due” og meg. Vi har vært på tur alene i London før vi, så dette skulle gå fint!

Taxituren på tre kvarter fra flyplassen gikk på et knips. Vi hadde verdens hyggeligste sjåfør. Full av korrekt høflighet som bare en engelsk gentleman kan ha. Jeg tror vi rakk å konversere (høflig selvfølgelig) fra vi satt oss i bilen og til vi ankom hotellet. Temaer som Queen Elisabeth, Lady Di, Dodi, Charles, Camilla, hvorfor engelskmenn er splittet i forholdet til Diana, Pubkultur, Hvor høflige Engelskmenn er, mat, Hastings (der jeg var på språkreise), utenlandske yrkessjåfører i Norge, Thailand, russere på ferie i Thailand, engelskmenn på ferie i Tyrkia…….Tja, stort sett de fleste temaer tror jeg, bortsett fra fotball og underlivsopp… Det skal også sies at sjåføren hadde ALDRI hatt hyggeligere og mer språkdyktige passasjerer fra Skandinavia (sjåførens utsagn, men selvfølgelig var vi ganske enig..)

Dere som har lest om Londonturen ifjor, vet jo at vi ikke velger å legge mest penger i hotellet. Det viktigste for oss er beliggenheten.

I år gjorde vi imidlertid et unntak og det gjorde vi godt i! Tre skritt unna Oxford Street (6 skritt for Mie da, ho er litt kortere i beina enn meg…)

Det var jo rene luksus hotellet i forhold til hva vi var vant med……

…har du sett på makan??? Stort rom med plysjseng OG matchende nattbord, må vite. Garderobeskap, strykejern (ikke at det ble brukt). Stort bad med dusj, badekar og eget sminkelys i speilet (Det ble jeg imponert av)! Selvfølgelig vannkoker, kaffe, te og kjeks på nattbordet.

Jeg som reiste med en “sleeping beauty” prøvde å vekke henne så pent jeg bare kunne, med “Anthon Berg” og kaffe på sengen…. Blid som ei sol på hele turen ho…

Velger å tro at det var min fortjeneste….med den myke vekkinga mi 🙂

Utenfor hotellet hadde vi dette bedårende synet av en bitte liten blomsterbutikk. Jeg var selvfølgelig henført og var på nippet til å spørre om hun trengte litt avlastning mens jeg var der….eller om hun ville ha en kaffepause, så jeg kunne jobbe bare bittelitte grann..,

…men nå var det jo shopping som stod på agendaen. Julegavene må jo handles inn her i huset også! I og med at Henrik syns julen bare er stress, mas, jag og tjas (?????? Akkurat som han noen gang har tatt gaveinnkjøpene….eller noen av de andre oppgavene for den sakens skyld…)  så faller selvfølgelig også den oppgaven på meg… Det var bare å snøre på seg joggeskoene og strene i vei! Lange, raske skritt innimellom mylderet av stressende folk. Folk på vei til og fra jobb, turister med trillekofferter og sovende hjemløse. Jeg gestikulerer med armer og bein mens jeg prater med Mie. “Minn meg på! og “etterpå må vi innom, og “så må vi huske på…” før jeg snur meg rundt og ser en engelsk dame bare riste på hodet og himle med øynene. Mie er jo laaaangt bak i menneskemengden.Jeg glemmer at skrittlengden på oss er….noe forskjellig. Ikke bare bare å holde følge med meg, men på den annen side er det godt jeg er høy. Jeg ble (nesten) aldri mistet av syne (bortsett fra en liten time på Michael Kors…..)

De fleste severdigheter og områder som “må” sees, har vi sett før. Been there, done that!

Vi har en misjon: Handle julegaver og hygge oss (ok, det var kanskje 2 misjoner det)

Oxford Street, Regent Street, Carnaby og SoHo er våre hjemtrakter. Det er her vi er lommekjent og det er her vi trives best!

Jeg har alltid store forventninger til julepynten i Carnaby…bortsett fra dette skiltet syns jeg julepynten var litt skuffende der i år. Litt for lite “julete” rett og slett.

Liberty derimot…..

….skuffer aldri.

Gud, så fantastisk det er der inne. Flere etasjer….

med alt du kan tenke deg. Mat, sjokolade, klær, parfyme, skjerf, julepynt, interiør…..

…orientalske tepper…
…og en enorm avdeling med julekuler og juletrepynt.

Her har Mie funnet sin favorittavdeling.

Den rosa avdelingen, selvfølgelig!

Og tenk hunden vår Rolf-Aage, er så populær og verdenskjent at han har fått sin helt egen juletrekule….!

Selvfølgelig måtte jeg ha den! Den har allerede fått hedersplassen på treet.

Etter litt handel på Liberty var vi både øre i hodet, svette og dehydrerte …, da var det godt at nabobygget var en PUB. (Pub=Public house, offentlig hus, for folk flest….altså for oss!) 

Så her dumpet vi ned og ble sittende, mens det plaskregnet i to timer…. ..

Iskald Pint og varm Mulled wine smakte fortreffelig og etterhvert kimet juleklokkene i hodet og følelsen av jul hadde satt seg i både bein og armer..

Selvfølgelig hadde vi booket Afternoon Tea (les: Afternoon Champagne) på Sketch …

Vi ble møtt av dette! Et vinterlandskap så stort, så ekte og så flott!

Denne gangen hadde vi ikke lyst på den rosa salongen, men ba spesielt om den orientalske/asiatiske avdelingen.

Et tak fylt med trollhassel….

 små alver som kom dalende ned fra taket….(…kanskje var det englene som dalte ned i skjul…)

Bambusmøbler og trolsk stemning! Selvfølgelig var det ikke teen vi først og fremst var ute etter (vi ville ha etagefatet med alle godsakene og Champagnen), men som de høflige nordmenn vi er, takket vi “pent” ja til te også…….og nippet høflig til den….

……før godsakene kom….

…som perler på en snor…

Se på det Etagefatet a! Vi begynner nederst…med deilige, delikate små sandwicher….før vi jobber oss oppover mot små, søte, perfekte kaker og fristelser før vi avslutter på topp med frisk pannacotta og gjerne en godteri som makron eller denne gangen en marshmallow i knute……, men det slutter ikke der!

For når du er ferdig så kommer de og spør hva som var din favoritt og hva du ønsker mer av… Og vi hadde jo favoritter og ønsket mer vi…

OG om du trodde det var slutten på måltidet……Feil!

Etter alt dette kommer nemlig varme, nybakte scones med pisket smør og syltetøy……. Kan rett og slett oppsummeres som HIMMELSK! 

Må for all del ikke finne på å dra på Afternoon Tea uten å være skikkelig sulten!
 

Nå hadde jeg tenkt å ikke nevne toalettene denne gangen…, men det er faktisk helt umulig. Det går ikke an å være på Sketch uten å nevne toalettene! En god ting kan ikke sies for ofte!!!

De eggformede toalettene er verdt et besøk i seg selv. Med skoglyder (inni egget) og hele skogen på utsiden, finnes det ingen tvil om at dere befinner dere til skogs ved et besøk (…i allefall etter et par timer med drikke…må for all del ikke finne på å tisse under et tre om kø skulle oppstå…..det egner seg ikke der…))

Vi rakk en liten selfie på den skogsturen også vi…

….og såååå blide var vi da vi gikk der i fra…..

….hvor det igjen bar ut i Londons gater, klare for mer julegaveshopping….

Det var her Mie bommet på sin ene oppgave….

Å ikke slippe meg løs i Londons butikker alene! I fjor ramlet jeg utfor et lekkert paljettskjørt som jeg kjøpte. Da var jeg heeeelt sikker på at jeg skulle passe str 36…………….. (smell nr 1, jeg er nemlig størrelse 42/44…)…

Det gikk som det måtte gå det! Jeg endte på Michael Kors alene og ble veldig positivt overrasket over hvor billig det egentlig var der!!! Knallfornøyd med billige og gode innkjøp møtte jeg Mie til avtalt tid for pause……

…hvorpå Mie sjekket kvitteringene mine for den “kjempebillige” parfymen jeg hadde kjøpt til meg selv på MK… Den var ikke billig, kunne Mie fortelle!!.. (smell nr 2 …samme det, den luktet godt)…

…før vi dro videre til Soho for Pub besøk med påfølgende quiz! Jada, vi hadde meldt oss på quiz i 2.etg av puben.

Hils på team Norway!( Damene i bakgrunnen var Quizmasterene)

Vi klarte oss greit…, kom på en velfortjent 7.plass. Vant en pakke med Red Velvet kjeks og så oss selv rimelig fornøyde med den plasseringen til bare å være to stk på laget (det var lag med opptil 8 stk). Neste gang når vi er fulltallige, tror jeg vi tar pallplassering…. 🙂

Merkelig nok blir man sulten av å konsentrere seg, så Afternoon teen var glemt da vi gikk ut. Det var bare å gå innom den Indiske restauranten (vi var på dagen før) og bestille med Take Away til hotellsengen… (vi bestilte egentlig bare Naanbrød og den grønne saken Palak Paneer, men etter å ha gjort et fantastisk inntrykk kvelden i forveien på den samme restauranten sendte de med oss mye mer enn det…samt kyss og klem på begge kinn og løfter om å komme snart tilbake… Jøsses for et førsteinntrykk vi må ha gjort kvelden før….!)

Dagen etter var det hjemreise og etter en liten tur på Primark for desperat innkjøp av en ekstra koffert var vi klare for å vende nesen hjemover…..

Dette var det jeg reiste til London med……… (minus Rolf, som nevnt i forrige innlegg…)……..

…dette var det vi kom hjem med………

Lille Due og meg. 6 kofferter og 9 poser fra Tax Free`n.

Vil si vi klarte oss greit og fikk unnagjort mye jeg…….

Londonturen var også slutten på de siste fridagene dette året. Nå er det jobb hver eneste dag frem til julaften.

En liten utskeielse gjenstår og den er i dag. Champagnelunsj med jentene. For tredje året på rad møtes vi 5 jenter til noen timers hyggelig samvær med litt å spise…litt å drikke…quiz og selvfølgelig med egne antrekk som jeg har kjøpt til oss alle i London…. Årets tema blir……Fantastisk!!!!

De andre grugleder seg….

Jeg…,bare gleder meg!

God 2.Advent til dere <3

 

Klem fra meg… Blomsterlise

Her er linken http://sketch.london/  Om du noen gang skal til London, så book bord og få med dere dette!

#london #fredrikstadblomster #sketch #champagne #afternoontea #afternoonchampagne #fredrikstad #blomsterlise #blogg #blomsterliseblogg #reise #tur #liberty #carnaby #quiz #londontur #shopping #jul #advent #rolf #franskbulldog #indiskmat 

 

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top