Borddekking og god mat.

Påskeaften var det duket for Quizkveld med hyggelig selskap, god mat og drikke.

Bordet ble pyntet med små egg med perleblomster  og selvfølgelig den store drivveden som hoveddekorasjon.

Det jeg brukte var 2 perleblomster, mosegrønne lys, noen egg og noen små husfredlignende planter.

Grønt og vårlig, men ikke noe gult. Det gule fikk kakene stå for.

SONY DSC

Jeg har sagt det før, jeg elsker små perleblomster i knopp. De er så anvendelige til all dekor.

Sørg for at de er fuktige i jorda hvis du skal ta de fra hverandre. Da ødelegger du minst mulig røtter og det er lettere å få av jorda.

SONY DSC

Rist av overflødig jord, ha en bolle med vann og skyll forsiktig av siste rest.

SONY DSC

Og hvorfor i allverden jeg skal bruke disse gamle ringene på bordet?

Jo, de skal brukes som eggeglass, så eggene står rett!

SONY DSC

Sånn, rett og slett 🙂 

SONY DSC

Eggeskallene fungerte som små vaser og ble plassert litt her og litt der.

SONY DSC

Serviettene fikk seg en knute og pyntet med en fjær.

SONY DSC

På de små grønne husfredlignende plantene fjernet jeg litt jord. Noen plasserte jeg i te-lys hullene på drivveden og noen satt jeg i egg.

SONY DSC
Eggene trenger forøvrig ikke vann til løkblomstene. De har vann og næring i løken og klarer mere enn fint å stå uten vanntilførsel i flere dager.

SONY DSC

SONY DSC

Lyst og vårlig. Ryddig og innbydende. Og fortsatt plass til både karafler med vann, vin og ekstra glass for de som skulle trenge det…etterhvert.

SONY DSC

Så var det maten da! Jeg må si meg veldig fornøyd med forretten! Eller forrettene da!

Er de ikke fine og ser de ikke gode ut?

Der hadde jeg virkelig gjort meg flid. Alt var egenkomponert av både smak og dekor. 


Skifertallerkenene er helt geniale til forretter og desserter, men de er flate så det er greit om det ikke er for mye saus og flytende mat på de.

Her har jeg gravet rådyr. En gang må være den første. Akkurat på gravingen måtte jeg søke råd på google. Alle oppskrifter var med enten Akevitt eller Cognac. Jeg hadde ingen av delene, men jeg hadde en flaske appelsinlikør. Cointreu. Så da ble det marinaden. Samt salt, pepper og dill. Serverte med tynnbrød og rømme tilsatt sukker og tyttebær.

Her er det vaktelbryst. Laget kopper av filodeig, fylte med salat, rødløkschutney, appelsin, appelsinsaus, stekte kantareller og stekt vaktelbryst.

Den siste forretten på tallerken var gravet laks. Denne var ferdigkjøpt altså. det får være grenser på forberedelser. Her hadde jeg laget et rede med bønnespirer så egget stod stødig. I det tomme eggeskallet laget jeg et fyll som bestod av moset fetaost, knust hvitløk, finhakket egg og blandet med rømme, litt salt og pepper. Fylte dette opp i egget og plasserte laksen på toppen med litt finhakket rødløk.

Hovedretten bestod av langtidsstekt rådyr lår (12 timer i ovn), stekte rotgrønnsaker, tykk viltsaus og sprøstekte kantareller. Potetformen var tynne skiver med poteter lagt i muffinsform med søtpotetmos i midten og parmesan på toppen. De stod i ovnen når gjestene kom og ble selvfølgelig glemt et par minutter for lenge. Ble litt for godt stekt. Ja, ja, sann kan det gå noen ganger….

Og om ikke alle var mette, så ble det kaker til dessert. Disse laget jeg dagen før ellers hadde vel ikke tiden strekt til…

Sitronpai. Denne er kjempegod for den som ikke liker det for søtt. Jeg har forøvrig lagt ut et innlegg med oppskrift på denne tidligere om noen har lyst til å prøve den. Det flotte sjokoladeegget fylt med konfekt fikk jeg i påskegave av en god venn (takk Rami <3) Syns det var altfor flott til å spises så det ble først brukt som kakedekor… Forøvrig fra Choco Loco.

Her er ostekaken. Fant en oppskrift i et blad og syns den så god ut, Forøvrig droppet jeg bringebærene som var den egentlige dekoren. Siden det var påske fikk kakene være gule. Kaken er stekt i ovn i 3 timer og består av kjeksbunn, kremost og gresk youghurt. Den gule kremen på toppen er en fruktsaus med div gule frukter som jeg moste i blender.

Forøvrig var det ikke jeg som vant Quizen…..det viktigste er jo å delta…(Grrrmph…, jeg er en skikkelig dårlig taper og mener fortsatt  at jeg ble snytt for minst 2 poeng)

Morro var det lell…..

Idag er det siste dag med fri for meg og det er helt greit. Alltid godt med noen ekstra fridager, men guri så godt å komme tilbake til hverdagen og jobb igjen også. Jeg kan bli litt lat av for mye fri og for mye påskegodt. Idag får dårlig vær bare være dårlig…jeg må ut å finne på noe.

Nå som påsken er over og jobben begynner igjen skal vi nok se at sola og godværet kommer også 🙂

Jeg er i såfall klar!

Klem fra Blomsterlise.

 

 

#borddekking #mat #påske #vaktel #gravetrådyr #muscari #perleblomster #drivved #fredrikstadblomster #vilt #ostekake #sitronpai #påskeaften #chocoloco

 

Drivved med flere bruksområder.

Ååååhhhh, alle de planene jeg hadde på fridagen igår gikk bare rett i dass! !

Jeg hadde store planer om å gjøre istand en liten krok nede på plattingen, rydde ut litt hagemøbler (bare noen), plante litt (jeg har en stor nydelig Magnolia som verker etter en deilig plass i solen), lese gamle ukeblader (jeg har uleste ukeblader fra jul om ribbe med sprø svor, stell av juleblomster og hvordan lage den beste julekonfekten) 

Den solen lot forøvrig vente på seg, så da det ble et kvarter i solarium istedet.

Tenkte jeg kunne gi dere litt inspirasjon istedet…om drivved. Det kan brukes til mye. Ute, inne, som fjøl, lysbrett eller som jeg skal vise dere her..

SONY DSC

På søndag kjørte vi en tur ut mot vannet for å se om vi kunne finne noe mere kuul drivved.

Vi kombinerte det med et lite hyttebesøk på Brattestø og etter en tur rundt i rullestenene fant Henrik denne store kosingen.

SONY DSC

Vel hjemme satte vi igang 😉

Jeg planla og dirigerte (som vanlig), hvor lysene skulle plasseres….  Et godt grunnarbeide er som kjent det viktigste for et bra resultat 😉

SONY DSC

…når jeg var ferdig med min jobb, var det tid for pause. Rolf var også sliten etter lang tur på rullesteinene og syns det var deilig med ullpledd og en litt lunken ettermiddagssol.

SONY DSC

Trøtt type, den gutten, men herre min hatt så bedårendes pen <3..og hjertegod!
Men, altså ingen prosjekt her i gården uten Teamwork…, så Henrik utførte (som vanlig) det jeg hadde planlagt. 

SONY DSC

Drill og et bor som passer perfekt til størrelsen på lyset.

SONY DSC

Før han byttet til et fresebor for å få ut resten.

Den sorte teipen er satt der for å markere høyden på telyset, så vet han hvor dypt han skal frese..

Lurt!

SONY DSC

Da var det bare å sette igang…

SONY DSC

…og før Wenche Myhre hadde rukket å åpne hytta for påsken, var den ferdig!

SONY DSC

SONY DSC

Sånn ble den med telys på bordet…

SONY DSC
…..og sånn kan den bli hvis du bruker utbrente telys som små “vaser”

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Så neste gang du er ved vannet og finner en gammel, fin “plankebit”, ta den med deg hjem.

Den kan alltids brukes til noe..
..som taklampe…

SONY DSC
eller som ….

..knagg. Til smykker, skjerf eller veske..eller som dekor i en plantegruppe ute.

OM du skal bruke den som lysestake, så sørg for at den står stødig og bruk litt tid på å få bort ujevnheter i lyshullene!

Det er selvfølgelig veldig viktig at lysene står rett for å unngå brannfare!

Imorgen skal vi ha gjester, da skal den store drivveden pyntes på nytt.. Med noen miniplanter, lys og litt ekstra pynt rundt tror jeg det blir en fin borddekorasjon. Rekker jeg, skal jeg ta bilder så dere får se 🙂

Idag blir det påskeinspirert kakebaking, forberedelse av mat til i morgen…..og litt rengjøring (æsj, det er den kjedeligste delen),.

Kanskje rekker jeg litt pynting ved inngangspartiet også. Hagen derimot, får vente til sola blir medgjørlig!

Frem til det så nyt dagen! Inne eller ute 🙂

Fortsatt glad påsk 🙂 🙂

I mangel på sol…stor og varm klem fra

Blomsterlise.

 

#drivved #brattestø #inetriør #ideer #gjørdetselv #korksterrasse #franskbulldog #bulldog #påske #fredrikstad #fredrikstadblomster

Enkel påskegryte med kylling.

Etter jobb i går var jeg sååå sulten, men lite motivert for kjøkkentjeneste.

Jeg hadde fått nytt Hageblad i posten og var mest lysten på god plassering i sofan med pledd, nytt blad, et glass vin og smågodt.

SONY DSC

Men mat må man jo ha. Nå er påskehandelen unnagjort og jeg tror ikke vi skal sulte denne påsken heller.

Det er bare det at jeg har handla etter huskelapp på hva jeg vet jeg skal bruke og glemt å handle inn det jeg kanskje skal bruke.

Da er det bare å ta fram basisvarer som jeg alltid har nok av og en kylling og lage noe godt på den.

Følte det nesten ble som å “koke suppe på en spiker”

Så har du de fleste av disse varene så er det bare å sette igang.

SONY DSC

Den hele kyllingen kan selvfølgelig byttes ut med kyllingfileter og har du ikke HP saus, så kan du bruke litt tomatpure og sukker (gjerne brunt sukker)

Del kyllingen og stek den godt i en stekepanne med salt, pepper og paprikakrydder.

SONY DSC

I kjelen steker du litt løk og hvitløk.

Heller over 2 bokser hermetiske tomater, Har i ferske tomater, saften av en appelsin, HP saus og kanskje litt hønsebuljong (eller annen buljong om du har)

Del potetene i pene biter og ha de oppi kjelen. Jeg bruker små Amadinepoteter som jeg deler i 2.

SONY DSC

Legg de stekte kyllingbitene på toppen av sausen, sett på lokket og la det koke til kyllingen er gjennomkokt.

Min stod å småputret i 1,5 time. Imens fikk jeg tid til å lese hagebladet mitt og senke skuldrene etter en hektisk dag 🙂

SONY DSC

Etter 1,5 time løftet jeg ut kyllingstykkene og brukte stavmikseren litt innimellom potetene. Da blir bitene av løk, hvitløk og tomatene moset og fungerer som en sausetykner. Du slipper å bruke meljevning eller maizena. 

Smak på sausen om du trenger mer krydder eller litt sukker.

Så heller jeg i en boks med matfløte, rører rundt og legger tilbake kyllingen på toppen. Hakker litt urter over og serverer med varme baguetter til.

SONY DSC

Er du glad i sterk mat så ha oppi litt chili eller sambal oelek.

Du kan godt droppe potetene og servere med ris istedet. Gjerne noe godt brød og/eller en salat ved siden.

SONY DSC

Enkelt var det og gryta gjorde seg nesten selv mens jeg kunne nyte kvelden.

Ett lite tips til..for oss som er glad i all slags smeltet ost.: Jeg hadde en “klump” med fersk mozzarella (dere vet den som ligger i en pose med vann rundt seg)

Rett før servering så rev jeg store biter av den og dyttet ned i sausen…..deilig!

God påske til dere alle, om dere befinner dere på fjellet med ski på beina eller byasfalt med “småsko” på.

Skal ikke se bort ifra at det blir noen extra innlegg i påsken 🙂

Påskeklem fra

Blomsterlise.

 

#fredrikstadblomster #mat #gryte #kylling #kyllinggryte #påske #korksterrasse #kveldskos

 

Fredag, vin, mat og borddekking med papir…

Når du litt på sparket, ber inn gjester på drikke og litt kveldsnacks…så er det bare å improvisere. Ta det vi har av pynt og pynte så pent vi kan 🙂

Finne noe spiselig og gjøre det så godt og innbydende som mulig.

SONY DSC

Det ble både godt, fint og hyggelig, om enn litt rustikt.

Uansett, så hadde jeg ingen planer om å dekke noe bord akkurat den kvelden. Når det ikke er planlagt, så har man jo ikke handlet inn med tanke på det heller. Så det var bare å ta en desperat titt rundt, se om jeg kunne finne noe jeg kunne bruke…..

En kvast med voksblomst, en fiol på trappa, urter i vinduet og gråpapir i skuffen ble redningen.

Litt utradisjonell duk kanskje, men kuul ble den!

SONY DSC

Gråpapir! Eller brunt blomsterpapir ble kveldens duk. Krøllet den sammen og slettet den litt ut igjen. Jeg har både brikker og duker, men ville det skulle være litt røft og passe til urtenpottene…

SONY DSC

….Som kommer her…

SONY DSC

Bordets blomster ble altså: Kruspersille, oregano og bladpersille 🙂

SONY DSC

Så langt, så godt. Jeg visste jeg hadde noe drivved i kjelleren. Henvendte meg på mitt mest sukkersøte (det kan jeg nemli være…, hvis jeg vil) til Henrik og spurte: “Duuuu, den drivveden…?…nede i garasjen…? Tror du at du hadde klart å lage en te-lysestake ut av den?” Og så slang jeg på et “eller er det for vanskelig? Tar kanskje litt tid?”( Viktig å spørre på riktig måte…..og i riktig tonefall) Henrik var som smør i mine hender, så tonefallet mitt hadde funket.” Klart han kunne ordne det. Nei, det var ikke vanskelig”, mente han. Jaggu var det fort gjort også. Ned i garasjen gikk han og opp igjen kom han, med lysestaken under armen….og fin ble den!

Den mannen altså 💛💚 ( …”den kjærringa altså”…, tenker nok han, når han leser dette)

SONY DSC

Ble den ikke fin???

SONY DSC

Urter og skifertallerkener er på.  Ting går litt fort og litt unna… Litt for fort!..

…så da går det litt gæærnt 😉 Alt skal skje på 20 minutter så tiden er knapp. 

OBS…For dere som ikke tåler blod.., Nå kommer det sterke scener!

SONY DSC

 Surre på litt papir og plaster, så er vi gang igjen..

Godt jeg hadde tatt et gl vin og var bedøvet for smerte, ellers kunne det fort rasa på med et legevaktbesøk med en påfølgende sykemelding.

Med enkle midler og rustikt preg, er det uaktuelt med glassvaser ikveld og stikker derfor blomstene rett i urtepottene.

SONY DSC

En liten kvast på servietten.

SONY DSC

Tar ut 2 frosne hvitløksbaguetter, stapper ned spekeskinke og mozzarellaost (selvfølgelig med plaster og gummihansker på) i sprekkene, inn i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter.

SONY DSC

Legger også på noen hele kinesiske hvitløk som jeg baker med. Om du ikke har prøvd det før, så gjør det neste gang du har noe godt i ovnen. Eller de siste 10-15 min når du ovnsbaker poteter.

Det er så utrolig godt! 

SONY DSC

Fant et par kubbelys, litt sitroner og lime fra jentekvelden her,….er tross alt litt påskete med gult og grønt. Uansett vårlige farger.

SONY DSC

Dytta noen myntekvister innimellom….

SONY DSC

Et dypdykk i kjøleskapet sann rett før påskehandelen gjorde ikke at jeg ble mektig imponert, men takk og lov for hamstring i Italia og vakumeringsmaskin så hadde jeg mer enn nok spekeskinker å tilby.

Har du ikke vært i Bergamo ennå, er det absolutt dit du bør reise neste weekendtur. 

 Vår første tur til Italia kan du lese om her

Litt ost, litt syltetøy og kjeks….og litt melon….

SONY DSC

I en potte på trappa fant jeg en gul fiol, den ble hardt beskåret og fungerte som kveldens matdekor.

Og bare for å si det…, fioler er spiselige, MEN la blomster være til pynt! Blomster smaker ikke godt! Derimot ser det pent ut OG det er faktiskt det blomster er til for! Å se pene ut! Litt som oss mennesker igrunn: Noen ser pene ut…ikke nødvendigvis gode for det… 

SONY DSC

Bare for å gi dere et lite ekstra tips: Hvis dere vil “påske” det litt mere opp, så kan dere stikke inn litt fjær og putte oppi noen små vaktelegg.

SONY DSC

Istedet for blomst og hyssing på serviettene, kan dere surre en gåsunge-gren rundt.

Jeg er ikke så veldig gul av meg til påske, så dette er nok maks påskepynt for meg. Heller nok mere mot å fremheve våren med grønne farger, skjøre spirer og lysegrønne løkblomster i knopp…..

SONY DSC

Dekk på med fjøler, det gamle biffbestikket med trehåndtak, bruk de gamle keramikktallerkenene (som ligger i kjelleren), lysestakene som kanskje har stått ute i vinter og blitt rustne. Det er helt utrolig hva man har, hvis en bare tenker seg om litt (og roter litt i skap og skuffer)

Bruk lysestaker i forskjellige str, av forskjellig materiale, telysglass…og min favoritt: Skåler! Skåler i alle størrelser og fasonger.

SONY DSC

Gjør det beste ut av hva du har til rådighet. Det viktigste med en vellykket kveld med gode venner, er ikke kg-prisen på indrefileten du serverer!

Det er selskapet, den hyggelige atmosfæren OG et innbydende, pent dekket bord!

Så det såh!

SONY DSC
Legger ved et lite bildedryss og håper bildene kan være til inspirasjon til både dekking, mat og ideer til hvordan du kan bruke din egen kreativitet til et hyggelig lag! Og finnes du ikke kreativ, sa du? Så bruk gjerne mine ideer! 

Jeg blir sååå glad når kunder kommer innom butikken og forteller at de både vil dekke bord og lage mat etter inspirasjon fra meg og bloggen 🙂

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Vet ikke hva dere skal gjøre idag, men vi skal hvertfall en tur ut mot Hvaler.

Gå en tur langs stranda og kanskje finne noe mere drivved…den kan nemlig komme til nytte 🙂 🙂

Uansett så håper vi på sol og litt varme 🙂

Hurra for våren 🙂

God søndag <3 <3      ……og god påske 🙂

Klem fra Blomsterlise.

 

#borddekking #bordpynting #dekketbord #gjester #fredrikstadblomster #interflora #mat #godmat #pentbord #urter #besøk #korksterrasse #vin #skifer #rustikk #besøk #venner #fredrikstad #fredrikstadsentrum #drivved #levendelys #spekemat #selskap #godtselskap #hvaler #selskap

Del II. Tapas, rett og slett! Tilbehøret!!

Hovedrettene la jeg jo ut i går, men vi må jo ha tilbehør.

Det blir ingen komplett middag uten tilbehør!

Det er lissom det som topper hele smaksopplevelsen.Tilbehøret er jo halve greia…eller halve opplevelsen.

Etter jeg la ut oppskriftene i går, tenkte jeg at det var ikke en rett som inneholdt fløte, rømme eller andre meieriprodukter…? Det er ganske utrolig til å være meg, så da konkluderer jeg rett og slett med at: Tapas er sunt!!

Tilbehøret derimot vil nok inneholde en liten usunn bombe eller to, men pyttsann noe fett skal man jo ha 🙂

Mine absolutte faste tillbehør er:

Hummus: Første gang jeg spiste hummus var jeg litt “tjaaa”… andre gangen laget jeg den selv og syns det var veldig godt! Etter tredje gangen måå jeg bare ha det!

SONY DSC
Et helt fantastisk tilbehør jeg kan spise alene med kun foccacia til.

2 bokser med Kikerter, 1 real (toppet) ts kummin, 2-3 klyper salt, 1 hel hvitløk, saften av en sitron, olivenolje og 2 reale ss Tahini (most sesamfrø paste). Fåes kjøpt i velassorterte butikker og innvandrerbutikker.

Bruk halvparten av vannet fra 1 Kikertboks, hell over lill olivenolje (3-4 ss), ha oppi salt, kummin, sitron og tahinien. Kutt hvitløken i små biter eller i en hvitløkmoser og kjør alt i kjøkkenmaskin eller med stavmikser. Syns du den blir for fast, så spe med mer olivenolje til ønsket konsistens. Den skal være litt grøtete og kornete.

SONY DSC

Ha den på en tallerken eller i en bolle og rett før servering sprinkler du på litt olivenolje(der bruker jeg en chiliolje) og drysser på litt paprikapulver.

SONY DSC

Så er det noe av det viktigste med et godt måltid: Nemlig Foccacia:


15 dl hvetemel, 1/2 pk tørrgjær, 4 ss olivenolje, 1 real ts salt, 1 ss sukker, 7, 5 dl lunket vann.

Bland alt det tørre, hell over vann og olje. Bruk kjøkkenmaskin og elt godt. Deigen skal ha en grøtaktig konsistens og skal overhode ikke være fast.

Tilsett litt olje helt mot slutten som”smøres” rundt deigen. dekk med plastfolie og sett til heving 30 minutter.

Hell så deigen over på et bakepapirkledd langpanne, dekk med plastfolie igjen og sett til heving en ny halvtime.
SONY DSC
Hell så over olivenolje, eller chiliolje, trykk forsiktig ned hull i deigen med fingrene. Strø på flaksalt og sett inn i forvarmet ovn på 220 grader. Nederste rille. Når du har satt den inn, skru ned varmen til 200 grader og la den steke i 20-30 minutter.

SONY DSC
Foccacia kan lages med mange forskjellige slags topping. Hvis jeg skal ha det til spekemat eller annen lettvint mat, blander jeg inn 1 pk revet mozzarellaost/cheddar i deigen og bruker fetaost (med oljen som topping). Noen ganger har jeg soltørket tomat og hvitløkspulver på. Her er det bare å bruke fantasien og bruke det du selv synes er godt.

Her er foccacia med mozzarellaost i deigen og fetaost på toppen. Kan spises kun sammens med hummus. Mmmmmm… <3

Ellers er det flere faste tilbehør som bare  være med:

Rosa dressing:

1 boks lettrømme, 1 pose ekte majones, 2 ss tomatpure, 3-4 ss lake fra suragurk, 2 ss dill. Det er det!

16-åringen her i huset elsker denne dressingen til alt, derfor må vi ha den med til absolutt alt av mat!

Så har jeg Ovnsstekte poteter:

Noen ganger når alt skal i stekeovnen og gjerne samtidig, kan det være greit med litt juksemetoder. Derfor koker jeg potetene kvelden før. 2 sånne trebakker med små Amandinepoteter, selvfølgelig med skallet på, fosskokes i 5 minutter, hell av vannet og la de stå kjølig til dagen etter.

SONY DSC

I vinter har jeg fått helt dilla på glaserte poteter med timian, men jeg syns det kan være litt vanskelig å få dette til i stekepanna. Den glaseringa blir veldig fort til “knekk” rundt potetene så jeg har funnet min helt egen vri på hvordan jeg kan unngå dette.
Da gjør jeg følgende; smelt hundre gram melange, hell oppi 1/4 flaske (eller litt til) med Akasiehonning, litt salt og pepper og masse finhakket fersk Timian.
SONY DSC

Bland potetene godt i dette og hell de over i langpanna.
Sett de inn i forvarmet ovn på 220 grader og stek til fargen er pen! Ca 10 minutter 🙂

Før servering sprinkler jeg enda mere flytende honning over og strør enda mere fersk Timian over! Ja, jeg tenkte jeg skulle skrive noe om hvor bra Timian passer til poteter…,som “hånd i hanske” rett og slett! Altså, det jeg egentlig skal frem til er at Timian er en innertier til alt av poteter! Så enkelt kunne jeg skrevet det altså 😉

Tilbake til den ekstra honningen. Det gjør altså ingenting om potetene blir litt ekstra søte, det er mere enn nok chili(Sambal Oelek) i de andre rettene. Helt greit med noe som oppveier litt for alt det sterke.

SONY DSC

Utenom dette så hadde jeg noen små skåler med Ajvar (grillet paprika og aubergine som er moset), små harde suragurker (cornichons), marinert hvitløk og sorte oliven. 

Fetaost i hjemmelaget pesto…(Basilikum, olivenolje, parmesanost, pinjekjerner, litt salt og litt skviset lime) Jeg dropper hvitløken med vilje her, for det er nok hvitløk i et par av de andre rettene. Alt skal ikke smake likt og pestoen blir mere enn god nok uten.


… og..

SONY DSC

…sprøstekte parmesanships (tynne skiver parmesanost, 10 min i stekeovnen på 200 grader, ca 10 min) Følg med, så de ikke blir svidd. Kan også lages litt tidligere på dagen. La de ligge på tørkepapir til de er avkjølt så ikke de blir myke. Serveres gjerne i en liten skål med litt brunt matpapir rundt.

Jeg bare elsker alle mulige småskåler i alle farger og fasonger. Kvitt dere aldri med den type skapfyll. De kan alltids brukes til noe. Telys, servere mat i, ha blomster i, godteskåler, sauseskåler, dressingskåler, syltetøy,kjeks,grønnsaker, tacotilbehør, osv…osv….

SONY DSC
Ooooom det skulle være noen som skulle orke dessert etter dette (lite sannsynlig) så…., lag en drink, en Irish Coffee, server kaffe & cognac, kaffe & baileys (eggelikør <3 til meg… ) eller server noe frukt. Er ikke folk mette etter dette, så får de kjøpe seg en Kebab på hjemveien.. 🙂

., da er det bare å sette på siste maskin, tørke benker og rydde opp…skal det bli frokost  på familien dagen derpå vil jeg starte med kjøkkenet slik:

SONY DSC

Om noen nå ikke fikk med seg Del I, eller “Tapas, rett og slett” som jeg la ut i går, så kan dere lese den her

God søndag alle sammen. Håper sola viser seg idag 🙂 

Klem fra Blomsterlise.

 

#fredrikstadblomster #mat #tapas #foccacia #dressing #hummus #pesto #fondue #tilbehør #buffet #korksterrasse #fabfire #servering #godmat 

Tapas, rett og slett!

Mat er jo så himla godt og det å skulle velge en rett å lage, synes jeg er vanskelig! Det er nok helt sikkert derfor jeg har den “muffinsen” over bukselinninga og aldri klarer å gå ned de tre kiloene jeg egentlig vil! Det får så være! Er valget “muffins”  kontra avstå fra god mat, er mitt valg enkelt!

Når jeg inviterer til mat her hos oss, får jeg aldri bestemt meg for hva jeg skal servere.Et aldri så bittelite mini-koldtbord (eller Tapasretter da…) er alltid en sikker vinner. Da slipper jeg å velge.

SONY DSC
Alle finner noe de liker og kan forsyne seg  mye eller lite av det de selv ønsker og liker.

Jeg har noen faste retter jeg alltid må lage. Enkle og smakfulle.Utprøvd til venner og bekjente mange ganger og alltid blitt godt mottatt. Det slurpes, dyppes, skrapes og smattes. Et godt tegn på at maten smaker!

Jeg har tenkt å vise ingredienser, oppskrift (sann ca hvertfall..) og fremgangsmåte her. Oppskriftene er til ca 10 pers(og da er det rikelig igjen til dagen etter, hvor allting bare smaker enda bedre!)

Spanske kjøttboller eller Albondigas, som de korrekt heter er et must! Det finnes nok like mange oppskrifter på disse som det finnes spanjoler, men jeg bryr meg svært lite om andres oppskrifter. Jeg tar utgangspunkt i hovedingrediensen og plusser på og trekker ifra til jeg finner min egen.

SONY DSC
Ca 2 kg karbonadedeig, 2 egg, 2 dl knust kavring eller strøbrød, 2 ss flytende fond (kalvebuljong, oksebuljong spiller ingen rolle), 2 ss Sambal Oelek (denne er det stor variasjon i styrke. Prøv deg frem med 1 først, eller hvis du ikke liker de for sterke. Litt salt, pepper og paprikakrydder.

SONY DSC

…og så på med gummihanskene (jeg bruker alltid det. Jeg liker å bruke hendene istedet for kjøkkenmaskin) og kna inn alt til en farse.

Smør i panna, form boller (jeg bruker nok en real ss som jeg former. Litt store, men da blir de ikke så tørre og det tar ikke like lang tid å forme og steke)

Stekes på sterk varme først, så de får god skorpe. Så slår jeg ned på stekevarmen og lar de ettersteke mens jeg former nye boller klare.
SONY DSC
Imens forbereder jeg sausen de skal omsvøpes av.

Varm opp litt nøytral olje, tilsett 3 finhakkede løk og 3 stk hvitløk. Surr de blanke og myke. Tilsett 4 bokser hermetiske tomater (med eller uten smak, hele eller most, det spiller ingen rolle)

2 ss fond, 2 ss Sambal Oelek, litt salt og pepper.
SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC
Tilslutt har jeg i en real ss sukker. Når jeg skriver “real” mener jeg med topp. Så full du kan få den!
SONY DSC
Her i huset har vi barn som er superallergiske mot løk…? Hvertfall biter av løk! Så jeg bruker stavmixeren i kjelen når alt er klart. Surrer, mixer og lar den gå til det er en tykk og fyldig saus uten biter av noe slag. Da elsker ungene sausen og kan nesten ikke få nok. Jeg syns også sausen blir mye bedre og med fyldigere smak når alt blir most til en pure. Når den siste omgangen med kjøttboller er stekt, koker jeg ut stekepanna med 1 dl vann og heller alt oppi sausen.

SONY DSC
Om ikke kjøttbollene blir helt gjennomstekt, så gjør det ingen ting. De skal over i den kokende sausen og stå der å trekke (uten lokk) Noe som gjør de saftige, gode og sausen enda tykkere!

Server med hakket persille eller bladpersille over. 
SONY DSC
Kan gjerne lages dagen i forveien, men beregn god tid til oppvarming på svak varme.

Så var det Kyllingspyd! Disse er like elsket av barn som voksne. Disse bør også startes på dagen før.
SONY DSC

Skjær kyllingfilet i strimler. Jeg deler et bryst i fire deler. Tre de på trepinner (som du først bløtlegger i 10-20 min)

Jeg beregner ca 3 stk spyd til hver.(Atter en gang: du vil garantert ha nok mat igjen dagen derpå)

SONY DSC
Bland 2 fl Teryakisaus (jeg bruker kun den fra SantaMaria. Den er tykk, søt og har god smak) med 2 dl sesamfrø Når du tror flasken er tom, så snu den opp ned noen minutter og spar de siste restene til Tomatrøra som kommer lenger ned her.. Bland sammen og…
SONY DSC
…fordel spydene i sausen. Sett plastfolie på og la stå kjølig til dagen etter.

Stekes i ovnen på 200 grader i ca 15 min (følg med, teryakien setter fin farge, så du vil skjønne når de er klare.

Jeg serverer en skål med appelsinsaus eller mango chutney til og litt koriander over.

SONY DSC

Enda en rett som kan forberedes dagen før er:
Dadler i bacon.
SONY DSC
Kjøp dadler i løsvekt. Ikke la deg friste til å kjøpe en eske. De er mye mindre enn de i løsvekt.
Jeg beregner 3 stk dadler pr.pers.Lag et lite snitt og fjern steinen. Rull en skive bacon rundt, sett fast med en tannpirker. Tannpirkeren er intet must, det er bare litt enklere å ta de av stekeplate, legge de opp og forsyne seg senere 🙂
SONY DSC
Stekes i ca 10 min på 220 grader. Se etter om baconet er litt blekt, da lar du de isåfall få et par minutter til.
Fantastisk godt. Sprøtt, søtt og salt!
SONY DSC

Siste rett  er kjempenkel og lage, men litt vanskelig å gjengi eksakte mål.

Denne er oppfunnet helt på egen hånd og har ingen korrekte mål. Jeg skal uansett gjøre et forsøk.

Den har ingen navn, men går av venner og bekjente som: Tomatrøra di:

SONY DSC
Her er det mye basisvarer fra skuffen og jeg tror det var det jeg en gang oppfant den av også. Lyst på noe godt, men ingenting tilgjengelig i skuffer og skap.

Bortsett fra: 2 bokser krossede tomater, 1 skvett soyasaus, 2 dl balsamicoeddik, 2 dl olivenolje, 2 ss Sambal Oelek, gjerne en skvett teryakisaus (de skvettene du sparte på når du forberedte kyllingspyd), litt rødvinseddik, har du noen ferske sherrytomater så bruk disse oppi også. Rør sammen, hell i en ildfast form.

Snurr skiver med spekeskinke…..
SONY DSC
…og smuldre over fetaost

SONY DSC
Sett den inn i ovnen på 220 grader og la den stå til fetaosten begynner å se skikkelig gratinert ut.
SONY DSC
Må selvfølgelig spises med Foccacia, så all sausen blir med inn i munn og ned i magen 🙂


Dette tenker jeg var nok informasjon og oppskrifter for en dag.

Uansett, det er mye som kan forberedes og lages kvelden før. Kjøttboller med saus, marinering av kyllingspyd, dadler med bacon og tomatrøra. Så er det bare oppvarming og steking på selve serveringsdagen. Faktisk enkelt å lage og enkelt å forberede så også du som vert eller vertinne kan kose deg med gjestene istedet for å tilbringe kvelden løpende frem og tilbake mellom kjøkken og servering.

Husk nå en ting. Jeg lager rause porsjoner. Jeg er livredd for å ha for lite mat, så pluss for all del ikke på oppskriftene! Jeg lover at dere vil ha nok mat til ny bordsetning dagen derpå….. Og maten vil bli likt av både store og små.

Atter en gang, Sambal Oelek kan være litt forskjellig fra produsent til produsent, så vær litt forsiktig med mine mål og smak deg litt frem.

Selvfølgelig har jeg tilbehør ved siden som Hummus, dressing, marinerte hvitløk, oliven, glaserte ovnsstekte poteter, parmesanships og nystekt foccacia.

Dette får bli en ny blogg i morgen.

Selvfølgelig med bilder, fremgangsmåte og oppskrifter.

Ha en finfin lørdag alle damer…og menn 🙂 Jeg skal på jobb…og senere i kveld skal jeg lage akkurat disse rettene til 20 personer….samt enda litt flere 🙂

 

Klem og god helg-hilsen fra

Blomsterlise 

 

#fredrikstadblomster #tapas #mat #buffet #koldtbord #albondigas #spanskekjøttboller #kyllingspyd #dadleribacon #tomatrøre #urter #korksterrasse #fabfour

Vårlig bord til hyggelige anledninger.

Hva er vel hyggeligere enn å invitere til hyggelig lag?

Det må i såfall være å komme som gjest, til et pent dekket bord i sosialt godt selskap med god mat & drikke!

Anledninger finnes hele året igjennom være seg bursdag, dåp, konfirmasjon, jubileum, middag med gode venner, symøte eller kanskje et vorspiel med drikke og snacks, uansett er det alltid hyggelig med et pent pyntet bord.


I min jobb som blomsterdekoratør hjelper vi gjerne kundene våre med tips og ideer til hvordan de kan gjøre dette på forskjellige måter.

Greit for oss å vite er hva slags selskap det skal være, hvor mange gjester som kommer (lengde på bord), hva skal serveres (plass på bord) og litt av hva du har av service, glass, lysestaker, vaser osv…., jeg spør og jeg graver, men på den måten danner jeg meg et bilde av hvordan basisen ser ut… 

Mange sier at dette er noe de ikke kan eller klarer og noen tror det koster mye penger… jeg sier for noe tull..til alt, og viser villig vekk med både farger, forklaringer og tegninger.

Her er hvordan jeg pyntet bordet på Lørdag. Jeg brukte blomster for 298 kr, 4 stk lys fra Ester&Erik 116 kr, te-lys og ellers masse gammelt jeg finner i skuffer og skap. Heng med…trinn for trinn….

Først rydder jeg bordet for absolutt alt!

SONY DSC

Velg duk, løper, brikker eller gjør som meg… 2 stk kjøkkenhåndkler i lin.

Jeg skal ha venninner på god mat og drikke, så “brikkene” legges på i litt “skrukkete” stil.

Så plukker jeg frem det jeg har av små vaser, glass som kan brukes som vaser, te-lysglass, lysestaker og noen mini-blomsterpotter.

SONY DSC

Jeg har 10 stk lavendelfargede svibler og 2 potter med blå perleblomster som jeg skal bruke.

De nydelige vårgrønne skålene dere ser på bilde er egentlig små blomsterpotter. Jeg har tenkt å bruke 2 til te-lys og 2 til servering av parmesanships. Se hva dere har i skap og kjeller. Det er ofte gjenstander kan brukes på flere måter.


Er de ikke vakre disse fylte blå sviblene? Det var disse jeg forelsket meg i, og som gjorde utslaget for fargevalget sammen med grønt denne kvelden.

Dessuten er det nyydelige vårfarger som passer perfekt til de grønne spirende perleblomstene.


Her har jeg satt en og en i vaser, renset løken for jord og skyllet røttene. Noen setter jeg i minivaser (her kan du bruke små snapseglass), en løk skal brukes på servietten og resten bare legger jeg rundt på bordet…(jeg tror jeg brukte 5 forskjellige typer småvaser (så alt må ikke være likt)

men jeg holder meg i ca midten av bordet, dog ikke en helt rett linje. Det blir for stramt for min kveld denne gangen.

SONY DSC

Så setter jeg på tallerkener, glass og bestikk…..

Servietter og lys i staker.

SONY DSC

Bretter linservietter, binder en hampetråd rundt og stikker en perleblomstløk under tråden.

Her ser dere blomsterpottene som jeg nå har brukt som “snacksskåler”. Brunt matpapir (fordi jeg syns det er fint) med parmesanships. De blå minipottene som denne kvelden brukes til te-lys, har tidligere blitt brukt til porsjonsmat på tallerken (dressing, coleslow og saus) det eneste jeg ikke har brukt de til enda…er….blomster.. 😉

Alle lys er tent, maten begynner å bli klar, gjestene ventes hvert øyeblikk….

Da var det klart, gjestene har satt seg og festen kan begynne. Mange timer ved bordet, skravlings og mye latter.

Håper dere fikk noen tips og ideer til neste gang det er din tur til å pynte bord og at du fikk lyst til å prøve deg…om du fortsatt ikke vil gjøre det selv…,så fortvil ikke 🙂

Vi hjelper deg mer enn gjerne! Det er tross alt derfor det finnes faghandlere! Vi elsker å hjelpe kundene våre med løsninger uansett anledning!

Klassisk, kreativt, røft, tøft, enkelt eller stilfullt…vi tar gjerne en utfordring!

Velkommen <3

 

Klem fra Blomsterlise <3

 

#fredrikstadblomster #selskap #borddekking #pyntbord #edelweiss #blomster #perleblomster #muscari #svibler #hyacinter #mat #ester&erik #fredrikstad #fredrikstadsentrum #interflora #interfloranorge #faghandel #affari

Hyggekveld med jentene <3

Under påskudd av å planlegge vår årlige “Husmorferie” (som forøvrig allerede er bestillt og betalt) inviterte jeg jentene hit en Lørdagskveld.

Kjære allverden; det er faktiskt viktige ting som skal planlegges og greit å ta det i god tid.

Det har skjedd før at vi må ha opptil flere møter for å komme i mål med all den planlegginga.

Egentlig bare tull og tøys..(den største planlegginga når man drar på husmorferie er jo å sørge for at de hjemme har alt de trenger av rent tøy, liste på hvem som skal i bursdag hvor, gymdager på skolen og innkjøp av mat, så ingen dør av mangel på mat…..foran kjøleskapet)

Tema: Planlegging med Coctails 🙂 mat og karaoke…

Viktige avgjørelser skal først tas om “hvor mange” bikinier, vi skal ha med….

Hvem skal ta med hva slag pålegg (skikkelige kjærringer spiser skikkelig frokost, så vi har alltid med oss extra mat,( pakket med fryseelementer i kjøleboks)

Som dere ser, har vi aldri lidd noen nød….. Det er mye mat i god drikke også…

Når skal vi dra hjemmefra?

Skal vi ta ut Euro her hjemme i byen eller på Gardermoen eller i Grekenland? Ha med håndkle eller kjøpe nytt på stedet?

Slike viktige avgjørelser er uhyre viktig å enes om før vi drar…., så ikke det blir uoverstemmelser og hele vennskapet går ad undas!

Uansett da…hos meg en Lørdagskveld på drikke og litt mat.

Vi starter med et vårlig bord. Ingenting er hyggeligere enn et koselig bord vi skal sitte rundt hele kvelden.

SONY DSC

Mitt motto er: Drit i rengjøringa, så lenge bordet er pent og maten er god!

Mat for kvelden er: Utvalgte Tapasretter og litt fingermat. Til dessert: Sjokoladefondue med frukt (og coctails)

Antrekk: Behagelig (gjerne pysj)

Siden Henrik skulle på Gourmetaften på Førstereis på Hvaler, inviterte jeg jentene like godt til å sove over 🙂

Velkomstdrinken ble denne:

Mango Freeze:

SONY DSC

(til 4 stk: 16cl lys rom, 16 cl mangopure, 8 cl appelsinjuice, 2 ts sukker, sprite, is og en eggehvite, kjøres i blender)

Så var det bare å sette seg til bords, nyte drikke og spise god mat….og selvfølgelig planlegge da…..

SONY DSC

Utover kvelden ble det flere fargerige drinker som:

St.Clements Gin: (si det høyt, altså ikke St.Clementin…men St.Clementsgin) Syns jeg var et festlig navn 🙂

SONY DSC

(saften av 2 appelsiner, saften av 2 sitroner, 4 ts sukker, 16 cl gin, is og fylle opp med soda, ristes i blender)

Fat man running:

SONY DSC
(16 cl brun rom, 4 cl curazoe, saften av 4 lime, fyll opp med is og topp med ginger ale)

Delfinpynt: splitt stilken av en halv banan, putt en drue eller et blåbær i munnen og bruk 2 nellikspikere som øyne)

Disse Delfinene kan forøvrig også bli til:


Idol-Delfin


Røke-Delfin…

Kort eller kontant-Delfin….?

Brille(del)-Fin….

Og mange, mange flere. Vi var virkelig oppfinnsomme……….

Mai Tai:

SONY DSC
(16 cl lys rom, 8 cl cointreau, 4 cl grenadine, 8 cl ananasjuice, 8 cl appelsinjuice, isbiter, ristes i shaker)

Maten smakte nydelig, drinkene var fargerike, kalde og forfriskende, skravla gikk….

Mie hadde med Karaokemaskin, kjære allverden så flinke vi var! (Stakkars naboer……)

Angående planlegging, så kokte vel det litt bort i den førsta coctailen, men kjære allverden….

Vi har vært ute å reist en sensommeruke før vi 😉

Vi er så godt kjent med hverandre såh…, og kjenner hverandres gode og dårlige sider mer enn godt nok…:(ikke at vi har noen dårlige sider…)

Dagen før sendte jeg de tre jentene en melding som lød følgende: Nevn noe som er typisk for hver og en av oss. Positivt…. eller mindre positivt…..

Morsomt er, når alle sender den samme karakteristikken på den enkelte tilbake…..

Bli kjent med:

Mie (alias Lille Due)

Vår tids største dramaqueen (fikk toppkarakter i drama). Hun er den yngste, men trenger flest “powernaps”, lys i huden så vi bruker mye tid på smøring med høy faktor,mye aftersun, viktig med parasoll store deler av dagen. Høy intelligens (har vært med i 5-på på Nrk men gikk ikke videre pga “udugelig” dommer), bachleor utdannelse, kan være eeeekstremt overbevisende (selv om hun kan ta feil, men nekter selvfølgelig å inrømme det.) Utrolig dyktig på tekniske dupeditter som pc, telefon, bluetooth, WiFi og sanne ting….

Cathrine:

Den ferskeste “mammaen” av oss, dermed full av moderlig omsorg for oss alle. Det være seg innsmøring, sørger for vann innimellom annen veskeinntak, tidlig oppe for å koke kaffe, bestiller til alle på flyet (selv om vi andre sover). Mens vi andre trenger tid for at folder og rynker i ansiktet skal falle på sin rette plass (poser under øya, osv…) Ser Cathrine ut som den vakreste Betty Boop med en gang hun våkner (det er faktiskt ganske irriretende) Sliter også med mye gass i kroppen etter flyturer og i sydligere strøk generelt. (Mie må slite mest med dette og mener dette er en kronisk … som forverrer seg for hver tur)

Lene:

Så har vi Lenemor da…. Har litt lett for å “ryke på en smell” midt på dagen (med meg….) og kan da være litt vanskelig å få med hjemover. Når hun først har kommet seg hjem er det viktig å servere ho noe kald drikke så ikke det blir noe “powernap”, da blir det umulig å få ho med ut på middag igjen.

Så lenge det er muligheter for en kald pils(være seg handlegata, stranda, fly eller resepsjonen på hotellet) er Lene fornøyd.

Alltid blid og fornøyd. “Ja”, til alle forslag. Verdens mest tålmodige medreisende (passer godt på meg ved alle lave hindringer)

Suveren på quiz og desidert den beste på sportspørsmål (forøvrig den eneste med sportsinteresse). Selvfølgelig også Bachleorutdannelse!

 

Så var det meg da…. Utrolig utålmodig med teknologi (det får Mie lide mye for), Livredd for at vi skal tørste ihjel på stranda (viktig med mye drikke i varmen)Tidlig oppe hver morgen og det er faktisk jeg som rydder rommet/leiligheten på tur (tro det eller ei)

Dessuten gjør jeg jentene livredd for å ikke rekke bussen til flyplassen på hjemreisedagen. Den siste dagen bruker de andre jentene på pakking, litt shopping og å ligge ved bassenget. Jeg er fullstendig ødelagt av flyskrekknerver og vil gjerne være for meg selv (lite pratsom og er en blanding mellom huggorm/krokodille) så jeg går på stranda alene, tar en kald øl…og en til…..og tenker at både bussen og flyet venter nok på meg….. Og når de andre har stressa seg ut i bussen med sine egne kofferter… og min, sendt meg x antall bekymringsmeldinger…kommer jeg tuslendes i sarong, med hatten på snei, trådløshøytaler på full guffe…smiler og sier: Titt-tei,, her har dere meg 😉

Mai Tai jentene <3

Kvelden i går ble sen og 2 av jentene valgte å sove over. (Selvfølgelig må Dramaqueen Mie ha på seg sovemaska med teksten”:Princess at work”……)

SONY DSC

Noe særlig planlegging ble det altså ikke, men mye sang, dans, musikk, god mat og drikke. Alle var igrunn fornøyde med det!

Konklusjon på morgenen idag ble: Vi må ha et nytt planleggingsmøte 🙂

Så da skal dere nok se det skal bli mere surr, før vi kommer oss av gårde :)….i august 🙂

Jeg har forøvrig vært flink på fotografering av både mat og borddekking som jeg skal blogge om senere.

Den beste konkluksjonen fra oss alle igår var: Alle syns hverandre er et fantastisk reisefølge, fordi vi alle kan være 100% oss selv!

Det er deilig det!!

Sanne venner er gull verdt!

Love ju <3

Vil dere lese om vår siste husmorferie fra Thassos i August finner dere den her

 

(for dere som ikke leser på pad eller telefon, hør på lydinnlegget!) Tidenes humorinnlegg fra Lille Due…… når sistemann hadde satt seg i bilen klare for avgang til Gardermoen) Går ikke lei denne…..

 

 

Klem Blomsterlise

 

 

#fabfour #fab4 #drinker #husmorferie #maitai #fatmanrunning #mangobreezer #stclementsgin # #godmat #mat #jentene #fredrikstadblomster #hellas #kokkari #jentekveld 

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top