Høyblokk i hagen.

Torsdag morgen våknet jeg før hanen rakk å gale.

Været var helt fantastisk så det var bare å tusle ut i hage med kaffekoppen og en meeeeget trøtt og motvillig Rolf…(han er en B-hund…liker å sove lenge om morgenen)

Selv om hagen minner mest om et “bombet horehus” (hvordan nå det egentlig ser ut….. 😉 )

Uansett da…. En stille, varm og deilig morgen…. hvor jeg egentlig skulle ha begynt med det store “få orden på hagen” Det innebærer imidlertid mye rydding, bæring, flytting, bæring, flytting og enda mer rydding!

Det fristet lite…eller overhodet ikke!!!

Istedet fikk jeg lyst til å lage noe..Jeg har tidligere laget noe jeg kalte for et borettslag. Det kan du isåfall lese om her

Denne gangen ble det mer en høyblokk..

.

Et armeringsjern og noen gamle terracottapotter som jeg har mengder av….litt jord, så var det bare å tre de på…..som markjordbær på et strå….

Potte på potte på potte……på potte…

Jeg har masse tykk og deilig takløk som har overvintret. De bare roper om å bli brukt i forskjellige miljøer her i hagen.

Om noen ikke vet hva en takløk er.(Sempervivum Tectorum)…så er det enkelt forklart: en sukkulent som overvintrer…tåler frost…er flerårig. Skjønner?

De formerer seg lett og krever ikke mye stell. Jeg bare tar noen små avleggere og legger de på et nytt bed eller i en potte med god og fuktig jord….. vips så har de rotsatt seg og er klare for å danne en ny familie med masse små barn <3 

Tykke, deilige, struttende små rosetter….

Vakre, ikke sant?

En annen elskelig og hardfør blomst er Klematis. Ikke bare la de klatre opp etter en vegg, men plante de i krukker og kar sammen med andre planter/ blomster. Jeg tror jeg har minst 30 stk rundt omkring her… Litt stusselig stod det en innimellom en vissen palme fra ifjor. Etter å ha gravd den forsiktig opp, plantet jeg den ned igjen med takløken.

Meningen er nå at denne skal slynge seg rundt, oppover og nedover som den eneste blomstrende i denne høyblokken etterhvert…(det er alltid en som skiller seg ut i en blokk eller borettslag, vet du……. 😉 ) Så blir det spennende å se hvilken farge blomstene har… (les: personlighet….)

En liten garnkule ble det også plass til….

Med vilje har jeg holdt meg kun til sukkulenter og takløk i dette bittelille morgenprosjektet. Det fordi de trenger lite vann og tåler en lang periode med tørke, om solen skulle innfinne seg over lengre perioder.

Rolf holdt meg med selskap og kom selvfølgelig med gode råd og innspill…….

Dette syns jeg var morsomt å lage, ikke tok det lang tid heller. 1 time fra jeg begynte til jeg var ferdig og siden jeg fortsatt har masse fine, gamle, slitte og mosebelagte terracottapotter til overs, skal du ikke se bort ifra at jeg lager en til 🙂

Men først må jeg få ryddet og sortert ut bak i hagen her altså…..! Ikke flere morsomheter og avsporinger før det er ryddet nå….

Ser du nøye på bildet over her…litt til høyre så ser du at jeg har brukt takløk til å tette en sprekk i trappa også….

Her er et litt nærmere bilde….

..så er det bare å håpe på det beste…at de rotsetter seg og klarer vinteren over. Disse er noen skikkelige tøffinger, så jeg tror det skal gå fint….

Dessuten var det gått råte i et terrassebord…som ikke lot seg bytte ut (…sa Henrik…) så da plantet jeg like godt litt takløk der også :)….

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu…….

…så hvis jeg noen gang skulle finne på å bytte ut kællen….så blir det isåfall med en potte takløk….

Den er tross alt brukenes til alt <3

Uken og helgen har virkelig vist oss sitt beste av den norske sommeren og grillen har virkelig fått “kjørt” seg her hos oss.

I dag derimot, er det meldt ymse vær, men det betyr:

Perfekt hagevær!!!

God søndag <3 

Klem fra meg.

 

 

 

#korksterrasse #franskbulldog #hage #blomsterliseblogg #terracotta #armeringsjern #takløk #sempervivumimpectum #sempervivum #høner #hønerihagen #fredrikstad #kjølshunn #fredrikstadblomster #sukkulenter
 

KKK ( Familien Korks Konfirmasjons Kaos)

Så var den store dagen endelig her…

Den dagen som har surret og gått i bakhodet i snart ett år…. Det skulle da bare manglet at denne dagen skulle gått knirkefritt for seg……

Da hadde vi isåfall ikke levd opp til familienavnet vi har hatt siden barna ble født….

Det er med god grunn vi i alle år har gått under familienavnet Kork, The Korks, Korkene, Korkefamilien…. Om det er ferier, konfirmasjon, dåp, 17.mai eller andre familierelaterte begivenheter er det alltid….og da mener jeg alltid noe som går på tverke med oss. Uansett, så har det aldri gått så gæærnt, at vi ikke kan le av det i ettertid 🙂

Kjære all verden som jeg kunne fortalt historier, men alle vil ikke egne seg på “trykk” dessverre 🙂

Denne gangen var det imidlertid Konfirmasjon til minstemann.

Kan egentlig ikke gå sååå gæli med det, tenkte jeg og følte at jeg hadde stålkontroll…!

Gode venner og familie, god mat og kaker og en Konfirmant selvfølgelig, så skulle det meste være innafor.

Men først skal alt ordnes. I et halvt år har jeg skrevet ned, strøket ut, plusset på, revet ut ark, skrevet på nytt, haket av ..osv.. i en kladdebok. Den har vært en trofast følgesvenn godt plassert i veska.

Her er et utdrag fra MINE lister….(mens Henrik trengte ikke skrive lister på sine 3 oppgaver…dress til rens, kjøkkenbelegg og tale)

Jeg elsker linjerte kladdebøker jeg! Skrive lister, hake av når det er utført og plusse på når jeg kommer på noe…som jeg til og med kan gjøre midt på natten…

Vi har jo denne innmari hyggelige 2.etasjen over butikken og her bestemte vi å holde selskapet. Halve lokalet er innredet med gamle møbler, den andre halvparten står tom og her var det genialt å dekke til langbord.

Med førstemann hadde vi det hjemme. Ryddet hele huset for møbler, leide bord, stoler og alt av servise. Denne gangen skulle vi gjøre det lettvint… og bruke det vi hadde tilgjengelig

Først måtte det ryddes og vaskes, gulvet på kjøkkenet måtte få gulvbelegg (som jeg forøvrig masa på Henrik skulle bli utført i et halvt år., like lenge som jeg masa om at dressen hans måtte leveres på rens….begge deler ble forøvrig gjort 3 dager før selskapet), vinduer måtte vaskes utvendig… og innvendig, komfyr og kjøleskap måtte skaffes…. og bæres opp.

Så måtte vi få tak i nok bord og nok stoler..

Så sånn var utgangspunktet etter rengjøring….og jeg tenkte at dette skulle bli”lett som en plett” å få plassert alle bord. I hodet mitt hadde jeg sett for meg en T…….før jeg skjønte at det ikke ville gå. Så tenkte jeg det ville gå med en L…..det gikk heller ikke……. Tilslutt etter å ha sloss med disse bordene i flere timer endte det altså opp med en U.

Ja, så var ihvertfall den delen i orden. Da var det bare resten igjen…dekke og pynte…

Til det måtte jeg få dukene skrukkete! I utgangspunktet var de så slette og pene at de kunne blitt brukt på slottet. Men det er absolutt ikke oss, eller meg da!..Så det var bare å få tatt de en runde i vaskemaskin for så å henge de til tørk og ikke stryke de!

Etter å ha hengt de til tørk tok jeg med meg den 7 og 1/2 meter lange handlelista på shopping…….

Maten ville jeg selvfølgelig lage selv med god hjelp fra søskenbarnet mitt.

Drassende med 17 bæreposer inn døra….får jeg se Henrik med strykejernet i den ene hånda og en duk i den andre…. Klar for å stryke dukene så de ble “pene”. Av alle ting han hadde på sin egen liste så skulle han bry seg med å stryke duker??? 

Er en grunn for at jeg vil ha den hele og fulle kontrollen altså… Tenk det skulle tatt seg ut om jeg kom hjem en time senere til slette, nystrøkne duker……

Bambustallerkenene som var bestilt til både mat og kaker var selvfølgelig forsinket fra Danmark og etter mye stress, mange telefoner og nettleting etter firmaer som førte de samme tallerkenene fant vi de tilslutt…..

Mandagen etter kom forøvrig de jeg i utgangspunktet hadde bestilt, så nå har jeg ca 300 tallerkener vi kan bruke i sommer)

Her i huset skal det ikke vaskes opp en eneste tallerken denne sommeren!

Menyen bestod av Spanske kjøttboller, kyllingspyd, tomatrøre med spekeskinke og fetaost, cabaret, karbonader med løk, ovnsbakt laks med pesto og sitron, eggerøre og spekemat, tomat og mozzarellaost, ost og kjeks, potetsalat, dressing, hummus, foccacia, scampi i hvitløk og chili med mangosaus, fetaost med pesto, ovnsstekte poteter ….

Alt selvfølgelig laget fra bunnen av(…skulle da bare mangle med all den tid man har til overs i en slapp hverdag.. 😉 )

Tilbehør som oliven, marinerte hvitløk, syltet løk, salat med pasta og små suragurker. Og jeg har helt sikkert glemt noe…Det var uansett nok å velge mellom og livredd for å lage for lite mat tror jeg vi hadde nok til 100 personer…minst.

Her ser dere det jeg kaller for Tomatrøre. Helt uten mål, mening eller oppskrift. Denne er alltid populær og har du lyst til å prøve så gjør følgende: 
-2 bokser hakket (og gode) hermetiske tomater. Her kan du gjerne bruke de som er tilsatt chili eller hvitløk. -1 ss Sambal Oelek -1 dl olivenolje -2 ss soyasaus -2 dl teryakisaus -2 dl balsamicoeddik, 1 terning kjøttbuljong eller litt flytende buljong (rett og slett alt av hva du har i skuffen) Har du noen cherrytomater i kjøleskapet så kutt de opp i to og ha de oppi.

Trykk ned godt med spekeskinke og dryss over fetaost. Bruk så mye du bare vil. Gratiner i ovnen på 200-220 grader til du ser spekeskinken er sprøstekt. Server med godt brød ved siden.

Maten ble pyntet med urter, grønnsaker, frukt og fioler.

Kakene ble bestilt uten dekor. De ville jeg også ordne selv…er ikke så veldig fan av den marsipanrosa som vanligvis pryder kakene.

Litt plundrete å skrive pent, men det ble leselig…..

….og med grønne makroner, røde roser, rød kløver, sjokolade fra Choco Loco og masse røde bær…syns jeg kakene ble kjempefine!

Det skulle vise seg at jeg hadde mer enn god tid til kakepynting etterhvert…. 

Bordet ble holdt i linfarger og grønt. Linfarget duk, bambustallerkener, grønne servietter og grønne makroner med navnelapp, myrt og husfred, grønne lys og grønne te-lysglass.

Selve seremonien i Kirken startet kl 10.00 med oppmøte kl 09.30. Opp kl 06.00 (for meg) for å ordne siste rest og for å dobbeltsjekke at alt var under kontroll…… 

Etter at alt var klart fredag kveld…..dagen før dagen, var det å komme seg hjem å få hengt frem pentøyet, strøket skjorter….det var Henrik sin jobb (Han har tross alt vært i Garden) før vi fikk en melding at det var en ukjent høne på avveie på feltet… Ja ja, Henrik og Kristian tok saken og dro ut på leting. Det var hanen som hadde tatt seg en luftetur utenfor hagegrensene denne dagen…

Talen sa du?? Som vanlig ble den skrevet i siste liten av Henrik etter at jeg hadde lagt meg skutt, tygget. spist opp og …ja, jeg vet ikke helt hva jeg føltes ut som. Vet ikke hvor mye jeg har mast og kjast de siste ukene om at han måtte begynne på den talen, men kæller har helt andre gener enn oss kjærringer. De tar liksom alt med knusende ro, de!  “Jada, jeg har kontroll” fikk jeg bare til svar…. Kæller asså……!

Så der satt jeg da…. i Kirken og skrev min del av talen ned på en konvolutt jeg fant i veska mens de andre sang Måne og Sol. Greit å få den med mine egne ord så jeg kunne den litt mer naturlig….så mye som en tale kan sies naturlig da, etter 45 minutters kirketid og salmesang….

Da vi endelig kom til lokalet i butikken og kunne få begynt med de siste forberedelsene før gjestene kom…..fant jeg hysterisk ut at jeg hadde glemt min kjære, nøye planlagte, uerstattelige kjøreplan hjemme! Her hadde jeg skrevet opp punktvis hva jeg skulle begynne med, hvilke fat jeg skulle bruke, hva jeg skulle pynte med og hvilke urter jeg skulle ha på….. 

Krise!!!!

Det var bare å sende Henrik hjem for å hente den.  Henrik kom tilbake med kladdeboka…uten kjøreplanen ……. (for den hadde lagt i veska hele tiden. Der hadde jeg nok i et klart øyeblikk tenkt fornuftig kvelden før. Revet de ut og stappet den ned i veska, sammen med pepper, balsamicosirupen og oppvaskhåndklene……Det turde jeg ikke si til Henrik der og da altså… Har ikke sagt det ennå, jeg…)

Det som derimot lå igjen hjemme var kortet. Uskrevet og uten penger inni. Tror jeg hadde toppet hele greia hvis jeg skulle sendt Henrik hjem enda en gang…….

Selvfølgelig gikk strømmen på kjøkkenet. Vi hadde 2,5 timer til gjestene kom og maten skulle være klar. Det meste hadde jeg jo laget klart hjemme, men mye skulle varmes opp. Foccaciaen, kylling, karbonadene og løken, spanske kjøttboller, poteter, tomatrøra…. og scampien skulle stekes. Det ble 1 time med strøm…altså 1,5 time uten strøm. Etter å ha byttet sikringer til den store gullmedaljen var Henrik rimelig svett og stresset (greit for han å få kjenne litt på det og, tenker jeg!) Etter en krisetelefon ble fisken hentet og stekt hjemme hos en av gjestene.  Heldigvis kom en venn oss til unnsetning og med rask og god hjelp ble det  ordnet og strømmen var tilbake. 

Så fikk vi beskjed om at blomsterkjøla nede i butikken ikke virket. Det var 16 grader inne i den istedet for 5. Etter mye om og men fikk vi tak i en som kunne fikse den og mens Henrik jogget opp og ned trappene som hjelper til kjølereparatøren, ryddet alle blomstene ut av kjøla så reparatøren kom til, opp for å spise litt, ned for å hjelpe til, opp for å ta talen med meg, ned for å rydde blomstene tilbake inn på kjøla igjen og holde vakt i døra etter stengetid mens reperatøren gikk ut og inn…..spiste vi andre kake og drakk kaffe…

Musikken som skulle følge bildeserien på projektoren samarbeidet ikke. Det gikk suverent når vi testet det dagen før og tidligere på selve dagen, men selvfølgelig da den skulle vises for alle gjestene fungerte det ikke….

Været var vel det eneste som gikk som forventet…overskyet og regn….(desto hyggeligere var det med levende lys….)

Og vi glemte å ta et familiebilde med Bastian uten kappe på……(sånn som jeg ser på sosiale medier at alle andre har tatt…)

Så da var den dagen over…. , kladdeboka er nå pakket bort…for denne gang!

Og for å kalle en spade for en spade…. Det er helt greit! 

Nå er det sommer, sol, varme og hage som gjelder.

På vegne av hele “The Kork family”

inkludert Rolf-Aage….

God søndag!!

Klem fra meg Blomsterlise…på hjemmebane også kalt kontrolltårnet 😉

 

 

 

 

Hyttetur med harryhandel.

Det sies jo at en god latter forlenger livet. I så fall kan jeg plusse på minst femti år, etter forrige helg.

Da var nemlig jeg på hyttetur hos disse to gærne kjærringene på Brattestø på Hvaler.  Hils på Fru Pigalopp og moderen Liv.

Den yngste, altså Fru Pigalopp er min barndoms venninne. Helt fra vi gikk i barnehagen har vi holdt sammen. Ettersom vi selv har blitt eldre, har alderen jevnet seg ut med mora også…og de 17 årene det er i forskjell merkes ikke lengre.. Så skal det også sies at den eldste er ung til sinns og vi “unge” er ganske så gamle til sinns…så alt i alt jevner det seg ganske så greit ut 🙂

Hyttetur i helgen startet altså etter jobb på fredag. Jeg kom frem til hjemmelaget pizza og temperert vin. Etter noen timer med vin, godteri (jeg fant Kolibriegg på tilbud…igjen) og skravling tok vi tidlig kvelden.

Vi skulle tross alt på tur lørdag morgen.

Lørdags morgen opprant med strålende sol og etter frokost i det fri, vendte vi nesa mot Skjærhalden for ferjetur med Vesløe til Sverige.

Godt utrustet med hver vår trillebag var det systembolaget, middag for kvelden, caps til meg og å spise lunsj som var målet for turen..Selvfølgelig.i den rekkefølgen…altså systembolaget først, tenk om det ble tomt….

Riktig så fornøyd med ny caps ble det både ett og to glass vin på hjemturen. Jeg har ikke tatt ferja til sverige siden jeg var bitteliten. Da reiste jeg med Silverpilen med bestemora mi. Egentlig ikke så store forskjellen fra da til nå, det handlet stort sett om å handle mat, handle på systembolaget og taxfreen på veien hjem den gangen også….så sånn sett har min verden jaggu ikke forandret seg stort.

Lørdagskvelden gikk med til god mat, vinsmaking og enda mer skravling.

, mere vin og enda mere mimring fra gamle dager. Vi har uendelige historier og minner å mimre om. Dette er tross alt to av mine beste venner opp gjennom årene. Tenk, vi har kjent hverandre i over 40 år…. Vi har vært på ferier både her og der  sammen. Båtturer. Hytteturer. Vi er oppvokst i samme område og kjenner de samme menneskene. Vi har vært svinerøktere på bondegård i Rollag (Nummedalen) i alle skolens ferier….tenk, jeg kunne endt opp som bondekjærring….

Sjekk avisutklippet fra Rollag en gang på tidlig 80-tallet…

Fru Pigalopp (Ann-Kristin) til høyre, meg til venstre.

Med skaut på hodet, gummistøvler og en god møkkaskuffe tilbrakte vi mange av skolens ferier her blant okser og griser.

Men som alle gode og hyggelige stunder kom også denne helgen til en ende…

Brått var søndagen der og en hyggelig helg var over. På tide å reise hjem til klesvask og rydding av hus igjen……

…særlig!!!

I det fine være, bare kastet jeg inn bagen på vaskerommet og gikk rett ut i hagen.

Jeg lot hus få være hus og ville heller at hage skulle få bli hage i det pene vårværet. Det var tross alt fridag på mandag også.(Usikker på om det da blir to lørdager eller to søndager….?)

Uansett, jeg valgte det det første. To lørdager. Så med et glass vin,( nyinnkjøpt fra systembolaget) var det bare å gi seg i kast med hagerydding i sommervarmen. 

Tomatplantene fikk bli med ut å lufte seg i det flotte været. Disse sådde jeg i mars og nå var det på tide å få de over i større potter. Alle fikk større potter og ny, deilig og næringsrik jord. Så fikk de stå ute og kose seg noen timer i sol og varme, før de ble trygt plassert tilbake i kjøkkenvinduet igjen.
 

Så skal dere få se….og det er nå jeg håper du sitter godt…og eventuelt holder deg fast…

Ja, slik ser det altså ut når Herr og Fru “samler på alt mulig dritt” skal begynne på  “sommerhagen 2017″….

..det totale og fullstendige kaos når alt skal frem fra “gjemselet”. Jordslag, edderkopper,soltørkede vepser, tørket løv og spindelvev så langt øyet kan se. Frem med vaskebøtta, skrubb og kost og såpevann….

Så er det bare å få alt plassert i områdene de hører til. Det vil si..: hørte til... Det er jo det som er det morsomme…, at der det sto i fjor, står det i år noe annet….så skal dere nok få se hva som blir plassert hvor etterhvert. Det er noe med at gamle ting blir som nye når de får et nytt miljø…og selv om det virker som det komplette kaos….akkurat nå..Rettelse: det virker ikke som det komplette kaos…. det er det komplette kaos! Men det blir bra til slutt!

Og det skal dere jo selvfølgelig få se etterhvert.

Tomme krukker og potter, planter, trillebår, kvister og kvast. Brått så spirer alt og de tørre kvistene og plantene som ikke klarte vinteren skal bort. Nytt skal plantes og for meg med dårlig tid…uten tålmodighet…og helst skulle hatt alt klart i går….så er det ingen tid å miste! Det er bare å sette igang. Klippe, stusse, grave, plante, rydde, vaske, plassere og….. 

….rydde enda litt mer! Og ikke skjønner jeg hvor alle de 100 pottene skal plasseres…..men på plass skal de!

Rolf-Aage (Rolfær`n) er som vanlig full av entusiasme og hjelper til med det han kan ……

Den gutten lever det mest bedagelige livet du kan tenke deg, altså!

Jeg fortsetter denne helgen også og begynner så smått å plante litt. Jeg vet det er meldt kaldere fra i dag og i uken som kommer, men tror og håper at det ikke blir kaldere enn at plantene skal klare seg. I går plantet jeg noen eføyer, stemor og callaer.

Avslutter med dette herlige bildet av ho som haiket hjem til hytta etter båtturen…. Haik fikk ho….

…og heeeelt til slutt…..

.. blinkskudd av noen Selfies fra den deilige sommerkvelden igår…….

“Sånn, se her nå Henrik!”…

…”skal bare ta en zipp av Cavaen …..”

….”en gang til….og så smiler du, Henrik”…..

 

..”sann ja”….

 

God søndag 🙂 

Hilsen Blomsterlise…..og Henrik 🙂

 

 

 

#hage #kjølshunn #cava #sommer #hyttetur #brattestø #hvaler #barndom #fredrikstad #blogg #blomsterliseblogg #franskbulldog 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top