Skammens inngangsparti…

…det er hos oss det!


Det skjer hver sesong! Hver vår, sommer, høst og vinter….så er jeg sistemann! Sist ute med å plante, gjøre det hyggelig utenfor døren og få det til å si “Velkommen til oss!”

Denne uken tror jeg “alle” i Fredrikstad har vært innom og kjøpt trær, juleroser, mose, svibler, bar, lykter, ledlys og kongler for å pynte opp ute.

Og jeg som selger dette til alle, er den tregeste……til å selv pynte for å skape et hyggelig miljø i inngangspartiet.

Jeg har jo også alltid planer om å være tidlig ute, men en plan er en ting….å få utført den er en helt annen sak!

Så i siste liten før 1.advent måtte jeg “ta et tak” etter jobb. Det som var noe dritt, var jo at lenge før jeg var hjemme var det blitt mørkt.  Da var det bare å få Henrik til å hente arbeidslampe, skjøteledning, hodelykt og lommelykt (om enn litt motvillig fikk jeg viljen min. Henrik syns det er altfor tidlig…..som vanlig)

Så med kongler, bar, svibler og annet deilig julemateriale var det bare å begynne. En gammel, tørr lerkegren nesten uten kongler, reinsdyrskinnet, den superfine gamle fjøsdøra som jeg elsker og annet “småkos” ble plassert innimellom, oppå, utafor, bakenfor og stort sett overalt hvor jeg fant en ledig plass.

Trekasse med bar og kongler, de gamle dreneringsrørene, vannkannen i zink og den gamle kurven til vinballongen. Alt ble hentet frem fra sommerens faste plass og er nå blitt til jul og vinterdekor.

Julerosa er et must! Denne fantastiske planten/blomsten er den eneste som blomstrer i minusgrader og som tåler en støyt (altså minusgrader) av blomstrende planter. Det som er viktig å huske på er å kjøpe den nå mens det er mildt så den får tilvendt seg kulden som sannsynligvis vil komme på denne tiden. Selv om det skulle bli noen minusgrader i løpet av natten, så ta den ikke inn. Da gjør du den bare en bjørnetjeneste. Om det skulle bli kaldt vil den bøyde hodet litt, men den retter seg fint opp igjen når plussgradene kommer igjen utover dagen.

Har dere forresten hørt den nydelige historien om Julerosen?
Det sies at en liten pike fulgte de tre vise menn til krybben der Jesubarnet lå. De tre vise menn brakte som kjent med seg flotte gaver (gull, røkelse og myrra) som de overrakte til barnet, piken ville også så gjerne gitt en gave, men hadde ingen ting. Hun ble trist og lei seg, gikk vekk og gråt stille. Da så hun at der tårene hennes falt, vokste det opp vakre blomster. Hun plukket dem, og gav blomstene i gave til barnet i krybben. Det var de første Julerosene…. Nyydelig historie, ikke sant??

Jeg får nesten tårer i øya hver gang jeg skal fortelle den. Når vi først er inne på denne vakre blomsten så vær klar over at det finnes to typer…den med blader og den uten blader. Den med blader er best egnet utendørs og den uten blader er best innendørs. Bladene trives nemlig ikke like godt inne i varmen som selve blomstene, så om du vil ha en inne på bordet ditt så velg den uten blader (gjerne surret inn i mose, da er de aller vakrest!)

Prøv å holde den jevnt fuktig, men heller for lite vann enn for mye. (Mosen rundt hjelper forøvrig på å holde på fuktigheten)

Overlever planten din til våren så finn en egnet plass i hagen og grav den ned. Det er nemlig en staude.

Ellers fylte jeg en gammel trekasse med bar, kongler og små voksede prydepler dyppet i sukker og glitter.

Og sånn ble det til slutt. Ille koost!

Et Norgesglass med lys og en ekte KJEMPEkongle dyppet i hvit voks…

…sammen med enda mer lys….både levende og led.

Døra ble pyntet av den gamle hjerteformede hortensiakransen jeg laget for litt siden, men som nå ble byttet ut med vintergrønt….

…så kom julestemningen, nesten så kirkeklokkene kimet i ørene på meg!

Selvfølgelig trodde vel de i gata det hadde “klikka” der jeg stod i mørket med flombelysning, hodelampe og lommelykt, men jeg kan nemlig ikke vente til imorgen, Da er det jo 1.advent og da har jeg MER enn nok å gjøre her inne. Treet som har stått fremme i 2 uker skal endelig bli pyntet. Den faste julepynten skal opp fra kjelleren og finne sin faste plass. For det er vel flere enn meg som ikke får “ro i kroppen” om ikke akkurat den julepynten står på akkurat den plassen? Samme pynt på samme sted, år etter år etter år…. 🙂 Er det ikke det som kalles tradisjoner da?

Men..eh…, om folk vil tro vi er gærne…., så værsegod! For jeg vet at de gærne har det godt… altså har jeg det kjempegodt 😉

Uansett så skal jeg pynte her hjemme idag, i pysjbukse. Jeg har ikke tenkt å bevege meg ut for å kaste en søplepose engang!

Her skal julen forberedes og nytes! Ny sirupskake skal bakes, juletreet skal pyntes, juleblader skal leses og julemusikk skal spilles………Carola selvfølgelig,….. og det skal spilles høyt <3

God 1.advent til dere <3

 

Klem fra en juleklar 

 

Blomsterlise <3

 

Ps: Tror forresten jeg må ut en liten tur i morgen og hente jernvinduet jeg kjøpte i Danmark i sommer…tror det vil passe perfekt inn i miljøet av “gammelt og jul” men går isåfall i pysjbuksen 🙂

 

 

#fredrikstad #fredrikstadblomster #pynt #jul #utepynt #helleborus #julerose #helleborusniger #carola #advent #interiør #korksterrasse #kjølshunn #korksterrasse #blomsterlise #blomsterliseblogg

 

Tom for klær og tom for energi…..

…er jeg atter en gang på farta!

Dette er alt jeg har pakket for 3 dager. Toalettmappe og kosmetikkmappe…og det er alt jeg skal ha med!

Minus Rolf da! Han gjør seg nemlig ikke på steder med mye folk. Lar seg lett stresse og denne gangen er jeg på farta… til London.

Like tom som kofferten er for klær, er jeg for energi! Her sitter jeg og lurer på åssen i huleste heitaste jeg skal få vaska opp den stekepanna og tørket over kjøkkenbenken før jeg skal gå til sengs……hvis jeg i det hele tatt orker å gå inn på soverommet da. Egentlig ganske fristende å bare lukke øynene her jeg sitter og Zzzzzz……., men jeg skal snart sette igang. Snart…….

Altså, det er nok ikke bare den siste uken som har tatt på. Det har nok gått unna i svingene en lang periode og selv om jeg vet at kroppen og beina takler det, er det nok hodet som sliter meg mest ut. Ikveld (Lørdag) har jeg nå sittet med alle bestillingslister for julen. Siste frist for innlevering er altså idag. Så her sitter jeg da og river mitt hår over hva og hvor mye jeg skal bestille inn. Altså, her skal jeg nå sitte å finne ut hvor mye tulipaner, svibler, roser, amaryllis osv som jeg skal selge i desember… Det er ikke lett! Det er klart jeg kan gå ut i fra listene fra ifjor, jeg kan prøve å spå været og tenke meg til hvilken temperatur det vil bli. Altså om været vil være på en “Blomsterhandler” sin side….. Blir det for kaldt, synker salget. Blir det regn, synker salget. Så skal jeg prøve å finne ut hvor mye vi skal tape på blomstersalget til dagligvarehandelen i år…….eller om jeg skal satse på at vi øker fra fjorårets tall… Ja, hvis dere blir surrete av dette, så tenk hvordan jeg har det 🙂 Skulle jeg ende opp med å bestille for lite…ja, så står jeg der da, uten nok varer og vil tape omsetning. Skulle jeg være uheldig å bestille for mye….. ja, så står jeg der med varer uten en krone i verdi etter jul (les: søppel) Så tenker kanskje noen av dere at om jeg går tom, så kan jeg jo bare etterbestille….. Nei, dessverre. Sånn er det ikke. Det er faktisk jul i hele verden, altså et enormt marked som skal dekkes inn med julens blomster. Forhåndsbestiller jeg ikke nok og må etterbestille langt inn i jula så får jeg bare “rester” om jeg i det hele tatt får noe som helst. Så det må bestilles nå, skal jeg selge bra varer med kvalitet! Det er derfor vi er en faghandel! Vi SKAL ha god kvalitet!

Meen, uansett da: Denne uken har vært travel, men artig! Jula er godt igang……også her hjemme til Henriks store fortvilelse…., men han “bærer” det over med meg, både med julemusikk, juleblader og juletreet. (ribbe og pinnekjøtt har han ikke noe imot, lissom…. Nei, da er det greit med tidlig jul….merkelig..)

Her hjemme har juletreet stått ferdig med lysa på i nesten en uke. Jeg hadde STORE planer om å pynte det ikveld, men med den blyrompa mi får det nok stå grønt og funklede uten pynt litt til ( Henrik: hvis du leser dette, “Have I told you lately that I love you <3  jeg ville blitt veldig glad for å komme hjem til ferdig pyntet tre <3 <3 <3 )

Som kona til Henrik har jeg vært udugelig og veldig krevende en tid nå, men tålmodig som han er vet han at det “stabiliserer” seg etterhvert og at jeg blir meg selv igjen (hva nå enn det er) med tid og stunder (etter nyttår)

Som mor har jeg vel rett og slett drevet med omsorgsvikt…

Barn og kæll har gått for lut og kaldt vann. Ikke en kjøkkensleiv, stekepanne, bakebolle eller kokekar har blitt brukt av meg.

Her har det gått i raske løsninger som ferdigstekt ribbe, kyllingvinger, microthaimat, kyllingklubber og helgrillet kylling fra ferskvaredisken på Meny og Mega.

OG attpåtil….så reiser jeg på hyggetur imorgen…. En smule dårlig samvittighet, kan du si…

Til julegatene i London for å få litt juleinspirasjon,


handle litt julegaver……

…spise deilig, grisete pubmat og drikke øl…….

…gå på afternoonchampagne…..med “lille Due”

Og prøve å finne nissen for et kyss….

Men først….Stekepanna og vaske kjøkkenbenken… Sukk……

Nå setter jeg klokka på 07.00 står opp på sekundet den ringer og setter igang med en bolledeig. I morgen skal de våkne til varme boller….!

Jepp, det skal de!

 

Godnatt fra  Fru “Kork” alias

Blomsterlise

 

 

Oppdatering

Søndag morgen (altså idag): Lurte vekkerklokka med en hel time og stod opp kl 06.00 …. på minuttet! Bolledeigen står til heving,

 

kjøkkenbenken er blåst, ja rett og slett ryddig, ren og pen. Klær er brettet, nye er hengt opp og ny vaskemaskin er satt på. Kofferten er klappet sammen og venter på å bli fylt opp i London og jeg……. Jeg har blitt ladet opp med ny energi etter noen timer med søvn 🙂 og gleder meg til julepyntede gater i London….

 

Smaken av gode minner!

Hvert eneste år på denne tiden begynner jeg å tenke på min bestemors sirupskake.

Av alle ting, så er det denne jeg savner mest når høsten er et faktum og julen nærmer seg.

Gud bedre så mange oppskrifter jeg har prøvd ut for å finne akkurat den rette opp igjennom årene…, men ingen blir så god som hennes var.

Er det fordi minnene spiller meg et puss, eller var det bare hun som laget akkurat den sirupskaka.

Den var mørk og saftig, litt seig, ikke for luftig og med den perfekte smak av sirup og krydder. Med meierismør på og kaffe ved siden, smakte den helt himmelsk.

Jeg har googlet og lett, bakt og smakt. Sikkert 20 forskjellige sirupskaker, men ingen blir slik som jeg husker den.

Så tenker jeg da; er det fordi det er gode minner? Fordi jeg tenker tilbake på henne og minnes kjøkkenet, lukten, stemningen og den gode atmosfæren?

Bakebollen hennes arvet jeg, men oppskriftene som burde fulgt med manglet. Det var denne bakebollen hun alltid brukte og jeg har ikke tall på hvor mange vørtekaker, julekaker, hvetebrød og fyrstekaker denne har rommet.

Denne uken har jeg prøvd meg igjen. Jeg har trikset og mikset, plusset på og trukket ifra og nærmere tror jeg ikke jeg kan komme…. uten hennes håndskrevne oppskrift (som dessverre ikke ble tatt vare på, til min store sorg)

Jeg har så gode minner om min mormor, jeg! Heldig var jeg som hadde henne i 2.etg under hele min oppvekst. Jeg kom alltid hjem fra skolen til ferdig mat og gjerne dessert eller noe “godt til kaffen” Fikk så mange sukkerbiter jeg bare ønsket, kaffe på skålen og det var lov å slurpe den inn. Er det noen som gjør det nå til dags? Stadig vekk tar jeg meg i å minnes mat og kaker som bare hun kunne lage. Vi var morgenfugler begge to så når jeg tuslet opp på kjøkkenet hennes kl 06.00 i helgene, hadde hun allerede forklet på, i gang med å smelte smør eller røre smør og sukker til noe som skulle bli til en bakst av noe slag.

Det er der jeg lærte å både like og å lage mat. Jeg tilbrakte så mye tid på det kjøkkenet at vi ble betegnet som “jevngamle”. Jeg var med på “dameklubbmøte”,vi handlet i Domus, var hos eggkona på torvet, vi reiste til både strømstad og til Danmark på handleturer. Det var dengang da Terje Vigen gikk fra kai her i byen. Da var nok jeg mellom 10-14 år. Vi hadde alltid noe å prate om, vi! Selv med mange års aldersforskjell.

Her er et av få bilder jeg har med oss to. Tenker jeg var 14-15 år og hun sent i syttiårene, tror jeg.

Apropos Danmarksturer… Vet dere, den gærne dama var ram på å smugle altså. Hun fylte opp hele “hofteholderen” med halvlitersflasker med cognac og akevitt. Som hun skulle ha til sønner og svigersønner i gaver. Det er disse buede, flate flaskene. “Tørr du det da”? spurte jeg….

“Jada, ingen som gidder å kroppsvisitere en sann gammel tjukk kjærring som meg”, svarte ho da!

Når jeg nå tenker tilbake, så var hun vel ikke så gammel som jeg tror. Det var bare det at da jeg var liten, var de gamle så veldig gamle. Hun med “forklekjole” og hårnett. Ikke snakk om å gå til frisør. Nei, det ordnet hun selv. Med jernkrølltangen som ble varmet mellom stekeplaten og kaffekjelen. Munkepannen i jern, som hun stekte munkeboller med sukker på (det samme som berlinerboller, tror jeg) For ikke å snakke om daggamle loffeskiver som hun stekte RETT på stekeplaten før hun hadde på smør og strødde sukker over……

Kjære, jo flere minner jeg skriver…jo flere raser det på…og alle er utelukkende gode! Jeg lyver ikke hvis jeg sier, at det går ikke en dag uten at jeg savner henne eller tenker på henne. Jeg prater til og med henne innimellom jeg! Jeg ser ho jo hver dag….

…på kjøleskapsdøren. Alltid med et lurt smil og glimt i øyet!

Denne gangen vil jeg si at kaken var full klaff! Endelig! Uten egg og smør er dette:

Tilnærmet lik Astrid`s Sirupskake:

1 l Kulturmelk

500  gram sukker

500 gram MØRK sirup

kg Hvetemel

4 ts natron

2 ts Kanel

1 ts Ingefær

1 ts Nellik

Varm sirupen i en kjele, bland alt det tørre i en bolle (bruk helst kjøkkenmaskin. Det var bare til ære for henne at jeg brukte bollen idag) hell på Kulturmelken, sirupen og rør til det blir en seig, men jevn røre.

Hell den over i en bakepapirkledd, stor langpanneform.

Stek på 200 grader, nederste rille i 35 minutter.

Når kaken er klar, slå av ovnen og åpne døren på gløtt. La den stå slik til den er nesten avkjølt.

Del kaken i 4 like deler.

Sirupskaken er super å fryse ned og jeg vil påstå at den ikke er best den dagen den er nybakt, men fra dagen etter når den får “satt” seg.

Oppbevar den i kjøleskapet.

Serveres med Meierismør og kaffe eller et glass iskald melk.

Egentlig var det Sirupskaken jeg skulle dele med dere idag, men med alle minnene som fulgte med den har dere også fått bli kjent med den beste dama jeg noengang har kjent!

Min bestemor tok meg aldri med på kino, teater, cafeer eller utenlandsreiser. Det var heller aldri et savn, for det var bare ikke vanlig i mine barndomsår.  Den kunnskapen og gleden jeg har for å tilbringe tid på kjøkkenet derimot, er det hun som har gitt meg. 

Så husk å tenke på de gode minnene innimellom, så man ikke glemmer…….

Da håper jeg noen vil prøve seg på denne. Både store og mindre store her i huset syntes den var kjempegod og den vil garantert bli bakt oftere nå som oppskriften endelig er riktig.

 

Søndagsklem fra

 

Blomsterlise 🙂

 

 

 

 

#sirupskake #minner #barndomsminner #fredrikstad #bake #blomsterlise #blomsterliseblogg

 

 

 

 

 

 

 

Et døgn på blomstershopping i Holland….

…som selvfølgelig startet med seriøs forsovelse!

Det er ikke en ok opplevelse når du skal hentes kl 04.00 en tidlig morgen og telefonen ringer 04.03 med spørsmålet: “Er du klar? Jeg står utenfor!.”

Nei, jeg var ikke klar! Fullstendig omtåket i min dypeste søvn var det bare å kaste seg i dusjen og ordne meg i en fei, mens Helene (min kollega og reisefølge) ble satt til å smøre baguettene (som jeg så kjekt hadde skrytt på meg å smøre til oss)

Etter en rask dusj, bar det mot Gardermoen i full fart. Tyggende på hver vår baguett og med kaffekoppen skvulpende på dashbordet, hentet vi oss godt inn og jaggu rakk vi ikke en øl før avgang også. (Ikke det at den smakte så godt kl 07 på morgenen…)

Er man på tur så er man på tur!

Vi kom oss om bord og gledet oss stort til alt vi skulle se og shoppe. Blomster selvfølgelig. En ny sesong står for døren for oss i blomsterbransjen…. Jul.  

2 hele, deilige dager med litt faglig og inspirerende påfyll før rushet starter.

1,5 time i luften….nok til å finne ut at vi virkelig hadde bommet STORT på bestillingen av flytiden hjem igjen. For å gjøre en lang historie kort så ble turen halvert. Ja ja, det var bare å være dobbelt så effektive den tiden vi hadde til rådighet!

Vel fremme var vi selvfølgelig sultne på nytt og med en deilig “vaffelbod” rett utenfor flyplassen var vi et lett offer for den søte kakeduften som slo imot oss..

Vi lar oss alltid lett ledes inn i fristelser..

Helene ramlet utfor med Belgisk vaffel med hvitt sjokoladetrekk mens jeg valgte en munkebolle som vakte gode minner tilbake til min egen mormor som laget verdens beste av akkurat disse.

Vel vel, her var ingen tid å miste.Egentlig skulle vi bruke ankomstdagen i Amsterdam sentrum med hygge og kos og dagen etter til messe og blomsterhandel før flyet skulle ta oss hjem på kvelden igjen. Det var før vi så at vi (ja, vi var to om å bestille turen) hadde booket et fly 10.45 hjem. Så Amsterdam by fikk vente. Vi dro rett til blomsterhallen for shopping. 

Det er så stort, så flott, så mye å velge i og for blomsterelskere et rent mekka å komme til <3

Flere vakre og inspirerende utstillinger…selv om de fleste og flotteste utstillingene var under oppbygging i etasjene under for de to påfølgende messedagene (som vi dessverre ikke fikk med oss)

Alt av blomster og planter kan man få kjøpt her nede i blomsterhallene i Holland.Det er helt umulig å skjønne hvor stort dette er om man ikke har vært her. Jeg skrev litt om dette og la ved en video som viser litt i innlegget HER da vi var her i April. 

Denne kaktusen turde jeg ikke engang å sjekke prisen på. Ikke at jeg hadde hatt takhøyden til den i butikken heller…


Holland er jo et land som stort sett har plussgrader hele året. Derfor var det et stort område med uteplanter. De flotteste sådan. Store appelsintrær og sitrontrær fylt til randen med frukt. Oliventrær bugnende av oliven.Trær og busker i alle fasonger og størrelser.


Dessverre er temperaturen annerledes her hos oss og samme hvor mye jeg fant av de lekreste busker og trær jeg gjerne skulle kjøpt både for salg og til planting her hjemme hos meg selv, var det bare å snu seg bort og ikke tenke på vår og sommer nå……sukk…

…men istedet fokusere på nisser, juletrær, juleroser og det som hører denne årstiden til. Denne husfreden kom forøvrig heller ikke med på lista. Artig var den med rødvinsflaska, men nisser uten pene øyne vil jeg ikke selge. (Uansett fikk jeg bekreftet at nissen er mer glad i rødvin enn grøt…det har jeg nemlig alltid påstått)

Meter på meter med Orkideer og selv om den er blitt en av våre vanligste potteplantene som alle nå har, klarer de å fascinere meg med nye sorter, farger eller med blomster så store som…

…håndflaten min.

..og den er ikke liten skal jeg si dere. Selvfølgelig lot jeg meg friste…. Jeg tok ikke de helt største grunnet prisen…

…men et par i medium fikk bli med hjem og skal få hedersplassen i et vindu i butikken.

Med lavt blodsukker og stresshormonene som fortsatt herjet i kroppen, var det på tide med litt inntak av sukker til hjernen for ny energi.


 Ny runde med shopping til neste ukes levering, en bestilling 2 uker frem i tid, bilder av planter og etiketter til senere bestillinger i desembermåned… 

Etter mange timer og 25.000 skritt (jeg har skrittmåler på armen) var det to trøtte, sultne og slitne jenter som endelig kunne dra på hotellet for å slappe av, puste ut og prøve å sortere alt vi hadde i hodet.

Schiphol Airport Hotel var stort og kjempeflott.

Så etter en rask dusj, vask og føn av sokker……..

…var vi klare for en bedre middag.

…og en drink i baren.

En intens dag som egentlig skulle vært fordelt på to døgn, ble skrumpet inn til ett døgn….  Så etter litt mat og drikke var det bare å bevege oss opp i 4.etg, tømme automaten for vingummi, sjokolade og potetgull før vi entret sengen for en god natt søvn.

Med engler som våket over oss, rakk vi både frokost, bussen til flyplassen, litt shopping og flyet før vi landet trygt på Gardermoen igjen. Nesten ett døgn etter at vi dro….

Så da er det bare å si …: at julen kommer garantert i år også!

Kanskje raskere enn du tror 🙂

Litt tidlig å ta frem juletreet kanskje, da hadde nok Henrik satt seg kraftig på bakbeina…

…men jeg skal kose meg med litt julemusikk og en bunke med juleblader i dag 🙂 og så blir det pinnekjøtt i kveld. Det er godt det!

God søndag 🙂

Klem fra meg

Blomsterlise

 

 

#holland #schiphol #fredrikstad #fredrikstadblomster #jul #blomster #blomstershopping #amsterdam #juleshopping #utpåtur #blomsterlise #blomsterliseblogg #tur

 

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top