Når ting ikke går som planlagt…….

….så er det bare å improvisere og prøve å gjøre det beste ut av det!

 

Etter dobbeltsjekk av værvarsel forrige helg fant vi fort ut at det ikke ble båtvær denne helgen heller.

Jeg trenger absolutt full sol, minimum 23 grader og MAKS 1 s/m for å trives på sjøen…så da behøver man ikke være ingeniør for å regne ut hvor mange ganger jeg har vært på båttur isommer 😉

Været som ble meldt, var overskyet men 20 grader…. Ok, tenkte jeg, da ber vi litt folk på grilling og koser oss ute en sommerkveld istedet.

Som sagt så gjort men ettersom dagen nærmet seg forandret værvarslet seg til det værre. OBSvarsel på ekstreme nedbørsmengder og 13 grader.

Sommer`n sin det!

Håpet i det lengste at regnet skulle gi seg…så kald drikke kunne nytes i behagelig temperatur….

 

…men neida, det “bøtta ned og min drøm om frittgående og spankulerende høner, sen sommerkveld med et vell av fargerike og duftende blomster, sen sommernatt dog uten solnedgang, brast til de grader….

… og avgjørelsen om å flytte alt inn ble motvillig tatt.

 Ja ja, etter full arbeidsuke, hjemme kl 16.30 og innrykk av folk ca 1 time senere var det bare å hive seg rundt.

Det skal jeg bare være helt ærlig på.., jeg hater rengjøring! Altså jeg elsker et rent hus men å gjøre rent?? Gud bedre, så tregt!

Så siden slutten av mai har jeg tilbragt kveldene ute. Bare dratt pleddet rundt meg, satt på varmelampa, lest i boka mi og oversett det faktum at lodottene på gulvet har begynt å formere seg…som kaniner.

Fort gjort i en fei med støvsuger og klut, kaste klær og annet uvesentlig inn på vaskerommet og håpe at ingen tar feil dør til toalettet i løpet av kvelden 😉

Så det viktigste og det jeg syns er det morsomste med besøk: Bordpynting.

Det er jo her gjestene skal sitte, spise, skravle og hygge seg.

Planen ute var bare litt blomster i et Norgesglass…men når vi nå skulle være inne trengtes det litt mer.

Med litt av hvert i skapene og litt blomster ble det sommerstemning i en fei.

Heldigvis for tomme ølflasker…

Tuborg Classic var absolutt dugendes som blomstervaser.

Opp i kummen og bløtlegge, så etikettene gikk av.

Mitt lille budskap i dette innlegget er nok hvor enkelt det faktisk kan gjøres å pynte et bord på 1-2-3.

Bordpynting er utrolig enkelt. Bare ikke tenk det helt ihjel. Ta mye av det du har og sett det på bordet. Du trenger ikke nytt servise, likt bestikk eller nok like glass i en og samme serie. Alt trenger ikke matche eller gå ” toniton”. Ta en titt i skapet og plukk fram det du har. Bruk noen fine glass i forskjellige størrelser til å ha blomster i. I dag ble det ølflaske- vaser på meg.

Funka fint det!

Hadde 3-4 rosa telys glass, noen lyseblå, noen små kuvertvaser og litt rosa godteri i en skuff. Et lysglass her og et lysglass der. Så lenge det er lys og blomster på et bord blir det pent. Spiller ingen rolle om det er nytt eller brukt, design eller ikke. Lys & blomster skaper stemning!

Mye forskjellige farger men for meg er det akkurat det sommer er: Farger, høyt og lavt. Litt hulter til bulter. Kontraster kalles det nok.

Her står alle oljelampene, klare til å stikkes i gresset når mørket senket seg….Pyttsann, kan jo stå der til snøen kommer de…..

 

Papptallerkener var for anledningen innkjøpt og skal brukes. Enkelheten og latskapen lenge leve.

Piffa det opp med linservietter og en klematiskvast som serviettring.

For de som ser nøye etter så er det absolutt ikke like glass! For det første så syns jeg det blir litt kjedelig med bare like glass. Litt stivt lissom og det skulle det jo absolutt ikke være denne kvelden. 

Maten for kvelden var grilling og for de som kjenner meg vet jo at jeg eeeelsker ventepølser! Jeg må alltid si det når vi griller at “ventepølsa” er det som smaker best!

Gjerne med alt jeg kan få på. La det renne over og dette av! Ikke noe er for mye og isåfall er for mye akkurat passe! Inn skal det og godt smaker det 🙂 Det ender alltid med at jeg er mett før hovedgrillmaten er klar.

Så, kveldens meny var: Jepp “Ventepølser” med tilbehør. Hjemmelaget rekesalat (med chilli), hjemmelaget potetsalat (verdens enkleste og beste. 1 beger lettrømme blandes med 1 pose EKTE majones, finhakket suragurk, finstrimlet vårløk eller purre og ca en dl suragurklake. Potetmengde ettersom hvor kremet/tørr man liker den), sprø løk, agurkmix, finkuttet rødløk, 5 slag sennep, ketchup, brød og lomper. 

Anbefalt drikke er umulig å si 😉 Smaken er som baken så noen valgte rosevin, andre hvitvin, mannfolka stort sett øl mens en valgte gin&tonic som drikke 🙂

 

Henrik er jo grillsjef….så her sitter han. I striregn…..og med slippers. Fins ikke dårlig vær vet`u!

Uansett vær eller ikke. Rent hus eller ikke. Gjestene ble mette og hygget seg… Været er umulig å forholde seg til og skal man vente til godværet viser seg så kan vel egentlig sommeren være forbi. Så selv om ikke ting går helt som planlagt så gjør det beste ut av situasjonen. 

I påvente av varmere vær og kanskje et ørlite streif av sol ønsker jeg dere fortsatt god sommer!

I skrivende stund: regnfylt klem fra Blomsterlise.

 

#sommer #grilling #ventepølser #fredrikstadblomster #regn #bordpynt #borddekking #sommerinorge

Milde himmel.., for et brød!!!!

Noen gang våknet på morgenen og angret for at du ikke spiste mer av den gode maten kvelden før????

Det har jeg! Mange ganger! Selv om jeg spiste til jeg nesten sprakk så kan jeg våkne dagen etter å tenke:” At jeg ikke spiste litt til”. Det var jo så godt!

Igår var en sann kveld. Vi var på besøk og fikk blant annet servert deilig, sterk scampi og en nyydelig loff. Skjært i skiver med ost imellom og stekt i ovnen….

Så idag våknet jeg og tenkte, “at jeg ikke tok med restene hjem i veska” 😉 Nei, jeg tenkte at dette må jeg lage!…….i dag 🙂

 

Fram med bakebollen og slenge sammen en loffedeig. La den heve til dobbel størrelse.

I og med at jeg baker på slump så har jeg ikke helt begrep på mengde,ble det stor nok deig til 2 stk loff 😉 

Etter å ha gravd litt i kjøleskapet finner jeg ymse utvalg å fylle loffene med. Mozzarella, babybell, spekeskinke, kryddersmør, hvitløk, soltørket tomat og hold dere fast: Gamle Ole (lukter som fy men den funka som bare det 🙂 )Sterkere lukt i ost, jo bedre er den syns jeg.

Klipte i deigen og stappa ned spekeskinke, gamle ole og kryddersmør i den ene (den måtte være litt barnevennlig til “barnet” på 15 år)

Den andre ble fylt med mozzarella, babybell, hvitløk og soltørket tomat.

Så etterhevet jeg de i ca 40 min….

…før jeg stekte de på 200 grader i 30-40 minutter (litt usikker på tiden her…..Glemte å sjekke klokka. Var redd de skulle bli litt brent på toppen, så jeg la bakepapir over de siste 10 minuttene.

Ja, det må jeg bare si: De ble jo fantastiske! Og smakte himmelsk!

Laga en sennepsdressing av lettrømme og honeymustard pluss litt pepper men den trengte jeg egentlig ikke. Det var mer enn nok gode smaker i brødet som det var.

Loffen ble såå luftig også. Snakk om full klaff på første forsøk.

Sett på makan a? Så enkelt og lett og det er jo bare å bruke det man har i kjøleskapet: Skinke, sennep, ost av diverse slag…mmmmm, sikkert godt med blåmuggost også. Det får bli neste gang. Blåmuggost og litt valnøtter i deigen f.eks…. Ja, altså her er det nok bare å putte oppi det man liker og har tilgjengelig.


 

Ja, da ble det et ekstra innlegg idag. Og dere: Dette bør prøves!

Nå blir resten av kvelden tilbragt ute med pledd, rødvin og en god krimbok (og varmelampe)

Fortsatt god søndagskveld.

Klem fra blomsterlise

 

 

#loff #fyltloff #fredrikstadblomster #korksterrasse #fredrikstad #mat #gjærbakst #stektost

Smaken av sommer & sol….

Sommer & sol viste seg fra sin beste side i dag og med muligheten til å ta tidlig fri fra jobb,var jeg ikke sen å be… 

Men, først en tur i butikken…. Finne på noe som alle liker OG blir fornøyd med, er jaggu en utfordring i seg selv men i dag ble det kort prosess: Hamburger til små og BLÅSKJELL til store. Lettvint, rimelig, smakfullt og man kan stort sett bruke det man har i kjøleskapet. Og det beste av alt; Alt kan tilberedes og lages ute. Med et godt brød ved siden av ble dette superenkelt og supergodt på en deilig dag som dette. 

 

Foccacian slang jeg sammen i en fei….(dessverre har jeg ikke en konkret oppskrift. Jeg baker alltid gjærdeig på slump men dette er et godt utgangspunkt.

15 dl hvetemel

1/2 pk tørrgjær

4-5 ss olivenolje

1,5 ts salt

2 ts sukker

7 dl lunket vann

Bruk kjøkkenmaskin og bland sammen alt til en litt kornete, “grøtaktig” konsistens.

Hell på litt olje over deigen så den blir blank og fin, dekk med plastfolie og la den heve i ca en halvtime

Et lite tips er å ta vare på oljen fra glass det har vært fetaost, soltørket tomat eller annen oljenedlagt mat i. Dette er kjempegode smaksoljer å bruke på f.eks foccacia brød. Så ingen grunn å kaste glassene heretter når det bare er oljen igjen.

.Hell deigen over i langpanne og dekk med plast på nytt.  La den så heve i ca 20 min. Så er det bare å trykke inn litt oliven (eller most oliven som jeg hadde i dag, fetaost (husk å bruke oljen også) og eller soltørket tomat (bruker oljen herfra også) 200 grader, nederste rille i ca 20-25 min.

Foccacia er faktiskt så godt at det nesten er en egen rett i seg selv. Prøv det med en god hummus, litt spekemat eller en god ost <3

Så var det middagen da…, Blåskjell med div annet godt. Her er det muligheter for å bruke det meste men en god basis er: olje, løk, hvitløk, chili, hermetiske tomater og fløte! Utover dette, bruk det du liker eller har tilgjengelig! I mitt tilfelle så trodde jeg at jeg hadde det meste og bomma derfor på chili men med sambal oelek (fås kjøpt i de fleste butikker ) i kjøleskapet gikk det fint.

Maten ble tillaget ute, på grillen i det flotte været. Fyre opp grillen, ut med kjelen og ingredienser og så er det bare å sette igang 🙂 Tenk, bare en kjele og en kniv til oppvask 🙂

 

Rolf øyner en sjangs til å låne solsenga mens jeg lager mat.

 

 

Mine faste ingredienser er: løk, hvitløk, hermetiske tomater, ferske tomater, paprika, vårløk og matfløte. Utover dette er alt lov…. smak&behag.

 

 Olje og smør i kjelen…….på varm grill.

Kutt hvitløk og løk (bruk den løk du vil eller har, vanlig gul løk, rød løk eller sjalottløk) og fres dette i litt olje og smør. (Oljen fordi den tåler høyest varme, smør fordi det gir den beste smaken 😉 )

 

Skyll blåskjellene godt og skrap av skjell og “skjegg”. Kast skjell som er åpne og som ikke vil lukke seg når du “kakker” forsiktig på de og kast også knuste skjell.

 

Når skjellene begynner å åpne seg, hell på ca en desiliter hvitvin (eller en skvett hvitvinseddik), ha oppi boksen med hermetiske tomater, og de ferske tomatene, la dette surre et halvt minutt……

Litt salt og pepper….

Og hell så på fløten.

Nå går det fort. Det er nå så godt som klart. Bare å strø over litt knasende, sprø grønnsaker, så da er det greit å ha kuttet opp de grønnsakene du vil bruke på forhånd.

Viktig å ha i alle grønnsakene på likt og helt sist. Blir de liggende i den varme kjelen for lenge, blir de myke. Jeg bruker vårløk og paprika i dag. (sukkererter er også nydelig ) 

 

Paprika har jeg selv i hagen, ikke helt hjemmedyrket men gode gud så fantastisk de smaker. Disse selger vi i butikken og er veldig enkle å holde liv i 🙂 Nye paprikaer vokser frem hele tiden, så det er bare å plukke, bruke og spise. Dessuten er de jo like dekorative som enhver blomst i utemiljøet.

Tror det er 12 stk store paprikaer på denne planta. 

Ha litt urter over helt til slutt…både for smak og farge. Her går det mest i dill og gressløk som jeg har dyrket i store potter i hagen 🙂

 

Husk å dekke på med skje. Når blåskjellene er spist opp er det fortsatt masse deilig fløtesaus og grønnsaker igjen som kan spises som en suppe.

Ferdig! Unnagjort på 10 minutter.

Dette var til 2 sultne personer. Det er bare å doble mengden med skjell om du skal lage til flere. Husk da å bruk en ekstra boks med tomater og dobbelt med fløte også.

Vel bekomme 🙂

Og skulle været ikke vise seg fra sin beste side, smaker dette like godt inne 🙂

 

Med håp om flere slike sommerdager…klem fra Blomsterlise <3

 

 

#sjømat #blåskjell #kremetblåskjell #sommermat #fredrikstad #korksterrasse #fredrikstadblomster #pågrillen #foccacia #blåskjellpågrillen

I all enkelhet……

 

 

Nå skal det sies at jeg er  over gjennomsnittet  interresert i mat! Både å lage og å spise den! Og skal jeg være ærlig syns jeg det er superenkelt å lage mat som smaker godt! Nå snakker jeg vel ikke Gourmet og avansert kokkelering men hverdagsmat og matretter rent generelt. Sann mat som vi stort sett kan spise på en hverdag…, eller helg eller hvis vi får besøk!

Det som er viktigst på hverdager er at det er kjapt, enkelt og innom rimlighetens grenser for oss vanlige arbeiderer som ennå ikke har vunnet i lotto og må se vår begrensning 5 av 7 dager i uken 🙂

Mitt første innlegg om mat kommer etter en dag på sjøen, hvor alt klaffet med både vær, mat og godt selskap 🙂

Dette er hva jeg ordnet før vi dro hjemmefra:

En aluminiumsform (kan godt bare bruke dobbelt opp med grillfolie)

Så tok jeg litt chiliolje (her kan man bruke all slags olje men gjerne en som er smaktilsatt eller med god smak) og en god klikk med smør i bunnen

Deretter skiver jeg nypoteter med skall og litt salt&pepper (selvfølgelig smak & behag, bruk det krydderet du har eller vil), eller friske urter…

Er nå en gang tilhenger av god gammeldags salt&pepper, jeg da 😉

 

Jeg har kjøpt “skinn&benfrie” laksefileter. Legg de på potetene og skvis litt sitron oppe på. Litt syre er alltid godt til fisk.

 

Så tar man det man haver! I mitt tillfelle var det purre og gulerøtter!

 

Slenger oppå noen spiseskjeer med rømme (jeg har alltid bare lettrømme i kjøleskapet) og en god spiseskje med sennep. Idag brukte jeg Honeymustard men det spiller egentlig ikke såå stor rolle hvilken sennep man bruker. God smak blir det uansett 🙂

 

Tror jaggu jeg slang oppi noen små tomater og jeg…(skjønner  det, at vi er slike sausemennesker som er livredde for at maten skal bli tørr 😉 ) Eget begrep det: Sausemennesker! Bare venn deg til deg ordet. Lager sjeldent noe uten en god saus 🙂

 

Dill har jeg i hagen, så det er klart det blir en kvast med det på toppen. Igjen: bruk det man har.

 

Liten sitronbåt sann helt på tampen (mest for at bildet skulle se “fresht” ut 🙂

 

Pakk inn hele sulamitten og sleng den på (i mitt tillfelle) grillen, eller i ovnen og ta deg et bad…….

…eller en liten lur, som Rolf. Fort gjort å bli litt trøtt i varmen 😉

 

 

Etter 20 minutter og en forfriskende dukkert ser det slik ut!

Ingen kjeler, stekepanner eller tallerkener til oppvask og etter endt måltid er det bare å rydde opp og sette snuta på båten hjemover 🙂

Bare husk å ta med søppelet etter deg! Er en forbannet uting all søppel som folk lar bli igjen på holmer og strender!

Vi har hatt en fantastisk dag på vannet. Sol og varmt vær, null vind og godt selskap! Skuldrene er blitt bittelitt solbrent!

Akkurat slik det skal være en god sommerdag 🙂

Hei sveis så lenge, så sees vi nok snart igjen 🙂 Husk sjøvett og ta med søppel etter deg 🙂

 

Klem fra Blomsterlise

 

 

#båt #grilling #mat #fisk #laks #laksifolie #lykkelise #fredrikstad #fredrikstadblomster # franskbulldog #lilledue

Når kæll og høner kakler like mye…..

  For menn kan absolutt kakle de og!

Da jeg veldig forsiktig ymtet frempå at det var på tide at VI tok et kraftak nede ved hønene, begynte det… Altså kaklingen:

“Det blir vel jeg som må ta det, kan vi ikke ta en ukes pause nå, ikke gjøre noe som helst, bare kose oss????” “Har du tenkt å grave?”

Kakle, kakle, kakle….

Klart JEG har tenkt å grave! 🙂 …, så sant ikke kvinnelisten funker da ……..

 

Ukas krafttak har vært å gjøre det litt kosligere rundt hønehuse

Jeg vet at hønene er kommet for å bli selv om jeg ikke alltid er, eller har vært enig i hønerasene vi har hatt.

Det var jeg som i utgangspunktet ønsket høner og tenkte at en 3-4 høner spankulerende rundt på gresset, bak i hagen her, hadde vært innmari kost.

Så vi starta med noen små dvergkokkin og silkehøner….og det var da det tok av!(Henrik har nemlig en tendens til å ta av!) Han har tatt av før, med kaniner, moskusender, geiter og ifjor ramla han nesten utpå med duer, selv om han tok seg inn igjen akkurat med dem… og begrenset det til noen få (hi hi, jeg ler. Duene skal nemlig fly i formasjon men det showet glimrer med sitt fravær 😉 til Henriks store fortvilelse)

Som sagt, blir Henrik lett revet med og det tok ikke lang tid før det var både det ene og det andre slaget.(Altså veldig mange arter og selvfølgelig var mange var haner. Det falt jo ikke i helt god jord hos alle naboer)

Ikke alle har jeg vært like glad i, så noen nye har kommet og noen(les:mange) har gått.

Hønehuset har kommet for å bli men det ligger jo midt i hagen som faktisk er veldig liten.Derfor syns jeg det var på tiden med en aldri så liten oppgradering i høneboligbyggelaget.

 

Henrik var som sagt ikke så veldig lysten på et nytt prosjekt men etter å ha fått en liten gave endret det seg . Noe han har ønsket seg lenge: En rugemaskin! Ja, skjønner dere????

Ikke en hvilken som helst rugemaskin. Neida, vi snakker Rolls- Royce utgaven, ja. Den som lager gullhøna 🙂

Det var da jeg så mitt snitt til å nevne at det var på tide med en opprydding og oppussing av nevnte område.

Man er jo født med kvinnelist, påstår ikke at menn er dumme eller noe som helst men jøjje meg så enkelt allting ble, da han fikk kjøpt seg denne 🙂

Og kællen som nå driver med egen høneproduksjon ble myk som smør i solskinn 🙂

“Selvfølgelig kan vi fixe opp litt” sa han!

Jeg var ikke sen å be, så jeg sendte han avgårde for å kjøpe togsviller, jord og bark, før ekstasen over den nyinnkjøpte rugemaskin forsvant.

Det er nemlig bare fjell rundt hønehuset, så for å plante måtte vi lage noen nye bed.

 

Kristian, eldste sønn i huset ble hans gode hjelper. Rolf derimot, går mest i veien.

 

Motorsag, sviller og noen timer senere begynner det å ligne to blomsterbed.

 

Døra fikk vi av sjefen til Henrik. Hun mente vi sikkert kunne bruke den til noe…og det kunne jeg absolutt 🙂 Vet ikke helt om det var dette hun hadde i tankene men resultatet blir bra….etterhvert….

 

Noen små takløk har fått flytte inn under en sville.

Leca og jord er fyllt opp og fortsatt var det sviller igjen……

 

…som Henrik bygde en trapp av. Det er litt bratt nedover der, så glatt gress og snø på vinteren er litt skummelt.

 

Så var det tid for planting. Jeg har stort sett brukt flerårige planter og planen er jo alltid å plante  tett at det blir overfylt på kortest mulig tid slik at ugress ikke synes.

Luking er nemlig ikke helt min greie….

Min greie, er nok mer å dirigere og fortelle andre hvordan det bør gjøres 😉 mens jeg leser et ukeblad og drikker en leskende drikk i varmen….. 😉

Neida, fullt så gæærnt er det ikke. Jeg gjør absolutt min del og har vel stort sett alltid jord og planterester under neglene.

Sann, der er jeg i mitt rette element. Krabbenes på alle 4 og fullstendig uten en plan, mener Henrik. Selvfølgelig har jeg en plan, bare ikke i hvilken ende jeg skal begynne i….så jeg begynte forfra og krongla det litt til for meg selv.

Klatrehortensia, klematis,kaprifol, jasmin, hortensia, buxbom på stamme, delphinium, lupiner (ja, jeg vet de er svartelistet men jeg syns de er fantastiske!), revebjeller, hengelerk og lewisia, er det som foreløpig er plantet. Noe vil nok bli flyttet på etterhvert og nye sorter vil komme, etterhvert som jeg får skaffet dem. Planen er å få tak i “bievennlige” planter. 

Utrolig lite hjelp å få av Rolf-Aage. Han var mest opptatt med å sole seg og å ta seg ut……

Humlehotellet som vi laget forrige søndag har nå kommet til sin rett og på sin planlagte plass.

Den gamle døra er blitt pimpet med en blomsterkasse og en hylle av drivved, som jeg også har fått av en god venninde.

Så flott med drivved <3 og gode venner <3

Hanefar er fornøyd og da er igrunn jeg fornøyd også!

 

Tenker jeg skal innvilge den friuka til Henrik nå, selv om…….

 

…jeg har noen småprosjekt på gang ;)….

 

 

…men det er ting og tang…..

 

 

….jeg fint kan klare selv 🙂 Bare litt vannliljer, armeringsmatter og annet småtteri…

 

Så slik ble det ihvertfall tilslutt og jeg og hønene er fornøyde! (Og Henrik er fornøyd med rugemaskin :)…..

Så da gjenstår det bare å ønske fortsatt God Sommer!!! Håper varmen og sola kommer til dere alle sammen 🙂

Klem fra Blomsterlise

 

#høner #brahma #fredrikstad #fredrikstadblomster #korksterrasse #blomster #hage

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top