Ta vare på de små i vinter.

Fredag falt den første snøen her i byen og selv om jeg ikke er så veldig glad i verken kong vinter eller snø så må jeg innrømme at det er veldig pent. Mye lysere blir det også, så la det gjerne bli liggende selv om jeg sterkt misliker glatte kjøreforhold og minusgrader.

Noen flere som ikke er så begeistret for snøen er de små fuglene. De må vi huske å hjelpe litt i vinterhalvåret og da ikke bare med julenek til jul. Julenek er selvfølgelig bedre enn ingenting, men det holder ikke bare med korn, de trenger også fett for å holde seg varme.

Her i hagen er vi flinke til å gi de mat gjennom hele året. Fuglefrø på brettet om sommeren og meiseboller på vinteren.

Så mange ganger jeg har tenkt at jeg skal lage det selv, men så blir det utsatt og meiseboller fra Rema eller Bøtter med korn blir kjøpt inn på Euro`n eller Felleskjøpet fordi det er så lettvint.

I går så jeg et innlegg på Instagram om ei som laget de selv og bråbestemte meg for at nå skulle jeg gjøre det også. Hvor lang tid kan det ta lissom….og hvor vanskelig kan det være?

Så jeg ringte Henrik som allerede var ute på handletur og ba han kjøpe: 2 pk med Delfiafett og 1 pose med tørkede tranebær. 3 ting er nemlig maks av hva Henrik kan huske uten handleliste så selvfølgelig kom han hjem med…

….2 stk av hver. Som han selv sa: “Det gikk litt i surr for hvem av de jeg skulle kjøpe to av, så da kjøpte jeg to av hver” Ingen skade skjedd av den grunn, men jeg ler jo litt av den kællen. Ikke bare bare å være mann når du ikke får handlelista skriftlig……

Da trenger du i utgangspunktet:

Delfiafett (eller Flott matfett)

Diverse mat/frø som:

Nøtter, havregryn, solsikkekjerner, sesamfrø og tørket frukt. (sjekk innholdsfortegnelsen så det ikke inneholder salt)

Jeg tilbrakte kvelden i hagestua så Henrik hentet varmekameraten sin (HeatPal) så jeg kunne kose meg med dette ute i bua (Bua er det jeg kaller hagestua for)

Mens han hentet varmekameraten lette jeg etter noe julete som pepperkakeformer og kaffekrus.

I og med at alt gikk litt fort og var lite planlagt var det dette jeg fant i farta. En fuglemater, 2 julekrus og et par pepperkakeformer. Så var det opp på kjøkkenet for å grave litt i bakeskuffen hvor jeg fant noen valnøtter, korn og solsikkekjerner. I tillegg hadde jeg en bøtte med fuglefrø.

Med alt klart foran meg var det bare å smelte fettet og blande inn frøene.

Med min altfor dårlige tid var ikke pepperkakeformene det som gav best resultat, for å si det sånn. Selv om de lå flatt og på bakepapir var fettet litt for flytende så det rant rundt hele og ble bare gris. Jeg skulle nok ventet til massen begynte å stivne så jeg kunne bearbeidet det ned i formene. Men, pytt pytt…så lærte jeg det til neste gang. For dette skal jeg gjøre oftere.

Jeg lot det stå på snøen et par timer for at det skulle stivne……

….før jeg pyntet med en grankvist som fuglene kan lande og sitte på mens de spiser og rødt sløyfebånd til å henge de opp med.

Totalt sett brukte jeg ikke mer enn 10 minutter på dette hastverksprosjektet, men neste gang skal jeg være bedre forberedt. Da skal jeg handle inn rosiner, havregryn, nøtter og mange andre godsaker før jeg setter i gang. Kanskje jeg skal koste på de et par silikonformer i hyggelig fasong som jeg kan lage de i også.

Så var det bare å gå ut å henge de opp i buen. Så nærme som mulig så jeg kan sitte innenfor å se på når de forsyner seg av maten.

Det er jo litt dekorativt også da? Her er det jo bare å bruke fantasien og ta det dere har i skuffer og skap. Jeg syns det var mest lettvint med kopper så jeg hadde noe å knyte båndet i. Hvis du velger å lage i former eller kartonger må du huske på å ha nok tråd, hyssing eller bånd i midten av massen. Ikke bare helt øverst for fuglene sitter på toppen av maten og spiser seg nedover så hvis opphenget er for høyt oppe vil matklumpen falle av og bare båndet vil henge igjen. Som vanlig skal søndagen tilbringes i hagestua med lekselesing og forberedelser til eksamen. Så får jeg se da, om jeg får noe småfint besøk som setter pris på maten jeg har laget….   

Men dere…..uansett om dere ikke lager fuglematen selv, så husk å kjøp inn litt til de da. Småfuglene trenger litt lett tilgang på mat og som jeg sa tidligere, litt fett så tåler de kulden bedre.

Moseplassen har et veldig fint innlegg om hvordan du kan lage dette selv med fin forklaring trinn for trinn. Du kan lese det HER

Dompap på Bjørnli, Løkken Verk

Da gjenstår det bare for meg å takke Camilla Darrel Solgård (hun anbefales å følge på Instagram. Driftig dame som er god på det meste) for tipset i går OG ønske god søndag.

Og dere…..det er farsdag i dag så stell litt pent med disse mannfolka i dag da 😉

 

Klem fra Blomsterlise

Dame i sin beste alder! Er glad i alt som er godt!!! Elsker blomster, mat, reiser, familen, venninnene mine, dyr, natur og ikke minst humor og sjølironi! Bloggen har vist seg å være et sted for alle mine hageprosjekter (som mannen min elsker å fullføre for meg) og alle mine lyster når det kommer til å utforske nye oppskrifter. Som Pippi sier, dette har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg sikkert...
Posts created 153

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top