Mat

Nå skal det skjerpes på mye!

Da er det nye året godt i gang her i huset og for første gang på mange år har også jeg nyttårsforsetter….

Så gjenstår det da…., å se om viljen og utholdenheten fortsatt er der etter et par uker…

Mine forsetter er som følger:

1: Å skjerpe kostholdet….selvfølgelig håper jeg at kroppen på sikt mister 3-4 kg rundt midjen og ikke i puppene eller rompa som er både flatt og tynt fra før av

 2: Bevege meg mer utenom jobb..(slik at kondisjonen blir bedre. Greit at jeg står og går på jobben hele dagen men kondisjonen er uansett elendig)

3: Gå over fra vanlig sigaretter til e-sigarett….(selvfølgelig ønsker jeg å slutte, men mest av alt skulle jeg ønske jeg aldri hadde begynt med dritten!)

Som en bonus på disse forsettene skal jeg også kaste mindre mat!

Nå skal jeg bare si med en gang at kostholdet gjelder på ukedagene. Det er ikke mange kiloene som skal bort så jeg har det ikke travelt. Helgen er for meg hellig og assosieres med litt ekstra hygge…altså god mat og et glass vin….eller tre. Det skal jeg absolutt fortsette med!

Så over til maten igjen. Nå som jula og “ister” sesongen er over, begynner lysten på nye smaker å melde seg.

Den siste tiden har jeg fått for meg at jeg skal prøve meg på Paella…., av alle retter……

Ikke vet jeg hvorfor…. Jeg har riktignok vært i Spania en gang for “hundre år” siden. Jeg vet jeg spiste det den gangen og at jeg likte det, men smaken av denne retten kan jeg overhodet ikke huske.

Som vanlig setter jeg meg et bilde i hodet både av hvordan det skal smake og hvordan det lages. Om det er riktig vet jeg ikke, men godt ble det!

Utgangspunktet var dette: Til høyre: ingrediensene til sausen. Tl venstre: hovedingrediensene.

Jeg startet med å lage en tykk og god tomatsaus av løk og hvitløk, ferske og hermetiske tomater. Du kan rett og slett bruke det du har av tomater. Jeg følger aldri oppskrift som dere vet, men tar mye av det jeg liker godt og mindre av det jeg ikke liker like godt.

Dette er utgangspunktet for kraften eller sausen som alt skal kokes i, til slutt.

 Ha godt med Olivenolje (ca 1 dl) i en tykkbunnet kjele og stek 1,5 hvitløk og 1 hel gul løk.

Tilsett tomater i biter når løken ser blank ut. La tomatene frese med løken til alt er varmt og tilsett så boksen med hermetiske tomater.

Ha i 2 ss kyllingfond og 2 ss hvitvinseddik. Det blir en fantastisk farge på sausen så jeg tror faktisk ikke du MÅ ha Safran… så sant du ikke har det i krydderskuffen sånn som meg og gjerne vil bruke den til noe da…… Knus de tørkede safrantrådene med fingrene når du drysser den i sausen eller knus den i en morter.

Mens jeg ordner kraften, steker jeg kylling i passende biter. Jeg brukte 5 kyllingfileter. Barna spiser ikke sjømat så da var det greit å ha godt med kylling så de ble mette og fornøyde også.

Kyllingbitene stekes og krydres med salt, pepper og paprika (gjerne røkt paprikakrydder om du har)

Mens kyllingen steker moser jeg sausen med en stavmikser. 

Kyllingbitene legges over i en stor og høy stekepanne…eller bruk en stor, bred kjele.

Kok ut pannen du har stekt kyllingbiten med 3-4 dl vann. Totalt trenger du å ha 10-12 dl mengde med kraft/saus.

Hell dette over i den tykke tomatsausen og hell alt dette igjen, over kyllingbitene.

Ha så over risen. Jeg brukte en pakke Risotto ris  (500 gram)

Se på den flotte sausen som hverken inneholder smør eller fløte. Ingen meieriprodukter i det hele tatt..

Det ser ut som veldig lite ris i forhold til mengden saus, men det skal kokes forsiktig inn (rør forsiktig innimellom) og etter 20 minutter ser det slik ut…

Mens risen kokes inn sprøsteker jeg en pakke (100 gram) shorizo som jeg skal bruke som topping, skreller de ferske rekene (ca 30 stk)

Ha så i en pose med frosne, grønne erter og rør rundt.

Legg de vaskede blåskjellene på toppen og sett på lokket. La det stå på varmen til skjellene er ferdig dampet og har åpnet seg.

Legg så på rekene, eventuelt noen kreps med skallet på og strø over med sprøstekt Shorizo…..

Jeg er veldig glad i sitron til all sjømat, så jeg bruker det både som smak og som garnityr.

Sånn som krepsen må man jo ikke ha…., men den gjør seg jo om du skal ha gjester…. Neste gang jeg skal lage dette til oss her hjemme tror jeg like godt jeg bare bruker litt ekstra reker og enda litt mere sprøstekt chorizo OG jeg skal ha litt mere saus….bryr meg ikke om at Paellaen i Spania ikke har saus. Jeg lager min egen norske utgave og den har saus!

Jeg er jo tross alt en sausekjærring med stor S!

Det smakte veldig godt!!! Og det ser jo veldig flott ut da??? 

Dessuten, så kan det jo ikke være den verste maten å spise med tanke på kalorier og fett?

Nå går overhodet ikke jeg rundt og er hysterisk i henhold til fettinnhold og kalorier.

Min plan er at jeg skal spise litt riktigere med tanke på porsjoner…altså litt mindre og heller spise litt oftere. Jeg  ikke ta den tredje porsjonen når jeg egentlig er stappmett…, bare fordi det smakte  himla godt! Jeg skal prøve å få i meg noe til frokost og jeg skal begynne å gå noen turer på kveldstid.

Det er det verste…. Å klare å komme meg ut for å gå en tur sent på kvelden. Etter jobb, middag og litt rydding er det lissom deilig å bare få satt den rompa ned i en sofa og la den bli sittende. Men jeg skal prøve…….

El-sigaretten har jeg nå brukt i 10 dager. Den begynte jeg med i romjula og bortsett fra en sprekk på nyttårsaften har jeg klart meg bra…

Ja ja, vi får se hvordan det går 🙂

Jeg lover ingenting annet enn å gjøre mitt beste.

Det er som vi sier til ungene her hjemme….., godt nok!

 

Da ser det ut til å bli blå himmel og sol idag OG det lover godt for en lang søndagstur.

God søndag 🙂 fra meg

Blomsterlise

 

 

 

#paella #mat #fredrikstad #blomsterlise #blomsterliseblogg #festmat #sjømat #forsetter #fredrikstadblomster

 

Category: Mat
Dame i sin beste alder! Er glad i alt som er godt!!! Elsker blomster, mat, reiser, familen, venninnene mine, dyr, natur og ikke minst humor og sjølironi! Bloggen har vist seg å være et sted for alle mine hageprosjekter (som mannen min elsker å fullføre for meg) og alle mine lyster når det kommer til å utforske nye oppskrifter. Som Pippi sier, dette har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg sikkert...
Posts created 160

2 thoughts on “Nå skal det skjerpes på mye!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top