Mat

Lett, lettere, lettæst.

Du vet, når du får en telefon “Vi tenkte vi skulle komme på frokost til deg vi….. på Mandag vi….kl 09….”

Å få gjester til frokost er hyggelig, men på en Mandag…og så kl 9…..det er litt verre, syns jeg.

Nybakt brød skulle jeg hvertfall servere, men å stå opp i otta for å sette en brøddeig… Nei, det er grenser på hva jeg ofrer av nattesøvn.

Så da googlet jeg meg gjennom disse superpopulære Grytebrødene som skal kaldheves på kjøkkenbenken over nattan.

Jaggu fant jeg en oppskrift som kunne settes nesten rett i ovnen morgenen etter. Selvfølgelig er jeg bare ute etter fremgangsmåten.

Ingrediensene vil jeg velge selv….de bestemmes etter hva jeg har tilgjengelig.

Oppskriften kommer lenger ned.

For jeg måtte jo ha noe godt på brødskiva også og etter å ha sjekket hva jeg hadde tilgjengelig i kjøleskapet ble Bayonneskinka redningen.

Egentlig innkjøpt til en eller annen middag, men det fikk stå sin prøve.

Har du smakt skinkesalat? Eller skinkepostei? Kjært barn har mange navn…

De har det i ferskvaredisken på Meny. Neste gang du er der å handler så kjøp med deg denne. Det er uuuufattelig godt.

Og om du liker den kan du få oppskriften her av meg:

0,5 kg Bayonneskinke (kassler eller annet salt, røkt skinke går fint)

1 løk

0,5 ts salt og 0,5 ts pepper

1 ts sukker

1 pose ekte majones

0,5 boks lettrømme

Kutt skinken i biter og del løken i 4.

Ha dette i en kjøkkenmaskin sammen med salt, pepper, sukker, majones og lettrømme.

Kjør til det blir en glatt og jevn røre.

Ha de over i bokser med lokk og sett i kjøleskap.

Her i huset er dette pålegget godt likt, så jeg laget dobbel porsjon når jeg likevel hadde en Bayonneskinke på 1 kilo.

Dette er ikke pålegget du smører tynt på. Legg på en real vending.

Eldstesønn i huset bare elsker dette så mot slutten av uka var alle skåler tomme.

Så var det dette geniale brødet da…..

Blande alle ingredienser på kvelden og bare la det stå på benken å jobbe mens du sover……Zzzzzzzzzzz

Her er min oppskrift: 6 dl hvetemel, 2 dl sammalt finmalt rugmel, 3 dl sammalt hvetemel, 1 ts salt, 1 ts tørrgjær, 1 dl flytende honning, 0,5 dl olje og 5 dl KALDT vann. I tillegg hadde jeg i solsikkekjerner og linfrø. (altså det er ikke nødvendig å gå til innkjøp av masse nye melsorter…bruk det du har av de forskjellige slagene. Husk at minst halvparten av melmengden bør være hvetemel.)

Rør sammen alt det tørre, bland i væske…… Deigen skal være ganske klissete.

Ta plastfolie over, sett det på kjøkkenbenken…og resten ordner seg selv.

Dette kan gjøres tidlig på kvelden. Jeg laget min rundt kl 18….og satt den i ovnen kl 07 dagen etter.

Morgenen etter ser den forøvrig slik ut

Sett jerngryta du skal bruke (eller rømertopfen) i ovnen. På rist, nederste rille og sett ovnen på 250 grader.

Jerngryta skal være varm når du legger i deigen.

Mens gryta og ovnen varmes opp heller du deigen ut på et bakepapir med litt hvetemel.

Dra deigen litt ut på melet og brett den over igjen, dra den ut og brett den over til hvetemelet er nesten borte. (Bruk en bakespatel eller sleiv..deigen er klissete)

Så lar du den bare ligge der til ovnen er klar før du løfter bakepapiret med deigen oppi gryta.

VÆR FORSIKTIG! Gryta er varm!

Så kommer min favoritt…. Sprinkle over flytende honning og strø litt sesamfrø over. Flytende honning på brødet før du steker det er kjempegodt!

Sett på lokket (også glovarmt, så vær forsiktig) Sett gryta inn i ovnen og stek med lokk i 40 minutter.

Ta så av lokket og stek videre uten lokk i 10-15 minutter. (Her kan du godt senke temperaturen til 200 grader)

Sånn…..nå er det ferdig 🙂

Løft det opp i papiret og legg brødet på en rist.

Mens brødet avkjøler seg……

..får Rolf kos av frokostgjestene…. Han syns det er sååå hyggelig at han får besøk…)

…og jeg dekker på resten. Eggerøre laget jeg mens brødet stekte og med godt smør og en nyinnkjøpt jarlsbergost blir frokosten sånn akkurat passe god 😉 Og selvfølgelig det beste av alt….Skinkesalaten <3 (litt sur for at jeg ikke hadde brunost da…..men tror uansett jeg ikke hadde orket flere skiver likevel…)

Å lage skinkesalaten var den lette delen.

Å finne frem en ost, skinke og å lage litt eggerøre var enda lettere mens grytebrødet…det var det lettæste!

Og bare for å sjekke at det ikke var nybegynnerflaks så har jeg bakt det to ganger til…det gikk like lett og ble like godt hver gang.

Nå skjønner du kanskje hvorfor innlegget kom idag? På en lørdag istedet for søndag.

Nå er det bare å sjekke hva du har i skuffen av melsorter og røre sammen en deig.

Ta det i ettermiddag og ha nybakt brød til søndagsfrokosten.

 

God frokost og…..

…Goood helg 🙂

 

Klem fra Blomsterlise 🙂

 

 

 

#kaldhevetbrød #grytebrød #skinkesalat #skinkepostei

Category: Mat
Dame i sin beste alder! Er glad i alt som er godt!!! Elsker blomster, mat, reiser, familen, venninnene mine, dyr, natur og ikke minst humor og sjølironi! Bloggen har vist seg å være et sted for alle mine hageprosjekter (som mannen min elsker å fullføre for meg) og alle mine lyster når det kommer til å utforske nye oppskrifter. Som Pippi sier, dette har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg sikkert...
Posts created 150

8 thoughts on “Lett, lettere, lettæst.

  1. natheless: He he 🙂 Takk for det.
    Godt å kunne friste litt når det er noe “alle” kan lage.
    Er mye jeg blir fristet av også helt til jeg ser en smørbrødliste av ingredienser og en dags forberedelser….
    Brødet er superenkelt å bake og skinkesalaten vil garantert bli populær 🙂

    God søndag 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top